Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Hezký den, měla bych menší dotaz. Chtěla bych se vrhnout do založení školky a moc by mi pomohlo vědět, co Vám ve školce Vašich dětí vyhovuje, co Vás baví a co byste naopak uvítaly? Co pro Vás bylo při výběru skupinky/ školky důležité a prioritní (myslím tím např. zaměření a směr, kterým se školka ubírá)? Ráda bych získala pohledy ostatních, abych se měla od čeho odpíchnout. Děkuji.
Upřímně? Možnost si dítě vyzvednout kdykoliv. Jediné pro mě přijatelné omezení je snad doba, kdy ono samo spí, nejsem zastáncem buzení. Ale to se nerovná době určené k polednímu klidu. A možnost přivést kdykoliv, když rodič začíná později v práci. Třeba na oběd.
Nic jiného není důležité. Vše si jako rodina zajistíme sami. Děti nenecháváme v institucích déle než je nutné.
Naše školka byla v těchto ohledech velice vstřícná, ale jako jedna z mála. Vstřícnější jsou hlavně soukromé dětské skupiny(ale i mezi dotovanými zřizovatelem se výjimky najdou).
Vím, že by to ocenilo víc rodičů, kteří pracují, ale volný čas chtějí trávit s dětmi.
Já jsem začala průzkumem trhu. Tím se velmi vyjasnilo, co ano a co ne. Potom tvoje možnosti, tvůj pohled na věc. Je nesmysl zakladat školku se zaměřením, kterému nevěřím nebo se kterým nesouhlasím, jen proto, že to někdo chce a někdo psal, že by to bylo super. Nepíšeš vůbec lokalitu, to je taky důležitý. Jinak to bude ve velkých městech, jinak na malých městech a úplně jinam ve vesnicích. A i v každé jednotlivé vesnici to bude jinak. Opravdu bych dělala spíš ten průzkum trhu. Mně to hodně otevřelo oči a dost mě to posunulo v přemýšlení, co dál.
Tak v první řadě, chyběla mi možnost výběru. Syn je srpnový, dávala jsem více přihlášek a byla jsem ráda, že vyšla alespoň jedna. Ale ke spokojenosti to má velmi daleko. Od nepříjemných učitelek, přes vzdálenost a nemožnost ráno i odpoledne zaparkovat. Až po nulovou snahu děti něco naučit
Dlouhá provozní doba. Bylo by super, kdyby školky braly v potaz běžnou pracovní dobu většiny fulltime pracujících tj: +,–(8:30-17:30) a pokryly by to.
Máme firemní školku od 7:00-18:00, ale není problém i do 19:00. Když je meeting, tak je meeting a nebyl nikdy problém.
Toho si cením nejvíc, to že nemusím přerušovat nebo se stresovat v práci.
Naší školku jsem si vybrala z důvodu krásné budovy u lesa, velké zahrady a dosahu přírody…jsou tři třídy zhruba po 15 až 18 dětech, v každé třídě jsou 2 paní učitelky, asistentka, s dětmi pomáhají i paní kuchařky a uklízečky…a také mají velmi pestrý program, dodržují a dětem ukazují tradiční zvyky, mají možnost chodit místo spaní na kroužky, to si většinou vybírají paní učitelky ty šikovnější děti a ty učí něco navíc…otevírací doba je u nás od půl 7 do 4h…ve školce mi asi nic nechybí, dceři se tam líbí, ma kamarádky ve všech třídách a berou i děti od 2let…
No, popravdě žádné priority nebyly, byla jsem ráda, že ho vzali do druhé nejbližší MŠ ( nemám auto a pracuju naproti). Klasická MŠ. Nemám problém ani s vodenim 6-8h ani vyzvedáváním (14:45-16:45). Jako asi bych uvítala, kdyby byla možnost vyzvedávat průběžně, protože v práci končím už ve 14h, ale režim nám celkem vyhovuje.
U nás většinou školky fungují 6-17h. Stejně jako potom školní družiny.
Líbí se mi, když chodí dost ven ( rozumně, v lijáku nebo vichru ne), když jsou občas různé akce, mám ráda i dilnicky nebo jiné akce pro rodiče s dětmi ( ale to bývá už od 15h třeba, já to stíhám, manžel z ranní taky, jiní spíš ne no)
Taky by se mi líbila větší a líp zařízená zahrada, školkove hřiště. Pravidelně obměňovana, opravovaná.
Příspěvek upraven 16.10.24 v 15:34
Jo parkování je u nás děs. I proto většinou vodim a vyzvedávám já, tam busem, zpět pěšky.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.