Vyjmutí nemovitosti ze SJM

Anonymní
29.1.23 21:32

Vyjmutí nemovitosti ze SJM

Máte s tím někdo zkušenost?
S manželem máme společnou nemovitost a od rodičů jsem dostala byt, před cca 10-ti lety, který pronajímáme. Akorát to bylo tak, že oni ho zaplatili a kupní smlouva byla hned na mě, takže to nebyl dar, ale bylo to, jako bych ho koupila já. Takže spadá do SJM. Já blbá jsem to tehdy neřešila.
Vypadá to, že manželství jde pomalu do kopru a já bych, v případě, že by došlo k rozvodu, chtěla přepsat byt tak, aby byl jen na mě, vyjmout ze SJM. Vím, že u rozvodu už jsou pak emoce vyhrocené a někdy se jde dohodnout jen těžce. Manžel sice naštvaný, ale vypadá, že to podepíše, uznává, že byt je můj, akorát si to budu muset zařídit sama, tak snad si to on mezitím nerozmyslí. Máte někdo zkušenost?
Dělá to jen notář, nebo i advokát? Jak je to asi složité a kolik to tak může stát?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4153
29.1.23 22:23

Notar. Neni to problem. Neodkladej to a hned se nekam ozvi, posles podklady a prijdete na podpis. Myslim si ze by to mohla byt za 5tisic, ale nevim, jen odhad.
Ono bys to asi dokazala prokazat ze byly penize vasich, ale tohle bude cistsi a rychlejsi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.1.23 10:24
@tini píše:
Notar. Neni to problem. Neodkladej to a hned se nekam ozvi, posles podklady a prijdete na podpis. Myslim si ze by to mohla byt za 5tisic, ale nevim, jen odhad.
Ono bys to asi dokazala prokazat ze byly penize vasich, ale tohle bude cistsi a rychlejsi

Děkuji, teď jsem tam volala, chtějí teda 10 tisíc, zdá se mi to i celkem dost, na to že to je byt 1+1 na maloměstě, ale asi s tím nic neudělám. Nevím, jestli mám těch notářů obvolat víc? Že by to bylo někde levnější?

• Citovat
  • Upravit
4153
30.1.23 18:00

To asi nebude. Brala bych to, budes to mit z krku. Lepsi to mit co nejdriv, kdyz je manzel dohode pristupny

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.1.23 18:12
@tini píše:
To asi nebude. Brala bych to, budes to mit z krku. Lepsi to mit co nejdriv, kdyz je manzel dohode pristupny

Děkuji. Už jsem si to telefonicky předjednala, co potřebují za podklady. Teď ještě najít vhodný čas, kdy to začít řešit doma. Zatím to bylo ve fázi co by kdyby. Až manžel uvidí, že to řeším reálně, tak asi bude naštvaný,, ale doufám, že dostojí svému slovu a podepise to.

• Citovat
  • Upravit
576
31.1.23 12:09
@Anonymní píše:
Máte s tím někdo zkušenost?
S manželem máme společnou nemovitost a od rodičů jsem dostala byt, před cca 10-ti lety, který pronajímáme. Akorát to bylo tak, že oni ho zaplatili a kupní smlouva byla hned na mě, takže to nebyl dar, ale bylo to, jako bych ho koupila já. Takže spadá do SJM. Já blbá jsem to tehdy neřešila.
Vypadá to, že manželství jde pomalu do kopru a já bych, v případě, že by došlo k rozvodu, chtěla přepsat byt tak, aby byl jen na mě, vyjmout ze SJM. Vím, že u rozvodu už jsou pak emoce vyhrocené a někdy se jde dohodnout jen těžce. Manžel sice naštvaný, ale vypadá, že to podepíše, uznává, že byt je můj, akorát si to budu muset zařídit sama, tak snad si to on mezitím nerozmyslí. Máte někdo zkušenost?
Dělá to jen notář, nebo i advokát? Jak je to asi složité a kolik to tak může stát?

Nestačilo by souhlasné prohlášení?
Pokud je v katastru byt jen na tebe a prokážeš, že peníze byly rodičů, tak by to mohlo jít i takhle. Pokud to nemáte zapsané na SJM. Jako zužovat SJM a byt, který není úplně v SJM… :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.1.23 12:33
@eva1985aa píše:
Nestačilo by souhlasné prohlášení?
Pokud je v katastru byt jen na tebe a prokážeš, že peníze byly rodičů, tak by to mohlo jít i takhle. Pokud to nemáte zapsané na SJM. Jako zužovat SJM a byt, který není úplně v SJM… :mavam:

Prokázat, že byly peníze od rodičů, by bylo hodně složité. Je to už víc, než 10 let a bylo by to komplikované to dohledávat a prokazovat. Pokud se s manželem dohodneme na vyjmutí tohoto bytu ze SJM, tak je to jednodušší a rychlejší cesta. Pokud by nesouhlasil, nebo se sekl, musím jít tou druhou cestou - dokazování, ale doufám, že se tomu vyhneme.

• Citovat
  • Upravit
576
1.2.23 10:03
@Anonymní píše:
Prokázat, že byly peníze od rodičů, by bylo hodně složité. Je to už víc, než 10 let a bylo by to komplikované to dohledávat a prokazovat. Pokud se s manželem dohodneme na vyjmutí tohoto bytu ze SJM, tak je to jednodušší a rychlejší cesta. Pokud by nesouhlasil, nebo se sekl, musím jít tou druhou cestou - dokazování, ale doufám, že se tomu vyhneme.

Ano :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1