Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Jak to chceš vyměnit? Jakože by ti v dnešní době někdo dal svůj byt a šel do nájemního, kde může kdykoliv dostat výpověď? Tak to opravdu neee
. Nehledě na to, že města mají na byty pořadníky a pokud někdo městský byt opustí, okamžitě na něj čeká deset dalších zájemců.
Tak asi jedine tak, ze koupite garsonku v OV a date vypoved najmu v obecnim byte, ne? Nebo jak sis to predstavovala? Tem doplatkum, o kterych mluvis, nejak nerozumim.
@Ernais píše:
Tak asi jedine tak, ze koupite garsonku v OV a date vypoved najmu v obecnim byte, ne? Nebo jak sis to predstavovala? Tem doplatkum, o kterych mluvis, nejak nerozumim.
To se dělalo dřív, když byly dekrety na byt. Pokud ho chtěl někdo vyměnit za jiný, tak ten, co pouštěl lepší byt, dostal ještě od toho druhýho odstupný. Ale v dnešní době mě to fakt pobavilo
. Dát někomu byt za milion, abych mohla jinde platit nájem, tak to by udělal jen blázen ![]()
@Janli píše:
To se dělalo dřív, když byly dekrety na byt. Pokud ho chtěl někdo vyměnit za jiný, tak ten, co pouštěl lepší byt, dostal ještě od toho druhýho odstupný. Ale v dnešní době mě to fakt pobavilo. Dát někomu byt za milion, abych mohla jinde platit nájem, tak to by udělal jen blázen
Driv ano, ale nejak si nedokazu predstavit, jak to mysli v jejich situaci, kdy jsou v obecnim byte, na ktery nemaji zadna prava, protoze neni jejich, ale obce. ![]()
Obecní byt přece není tvůj, ty s ním nijak nakládat nemůžeš. Dříve se měnili státní byty za jiné státní, protože to patřilo prostě státu. Dneska si byt můžeš buď pronajmout nebo koupit. Ale měnit to mezi sebou nelze.
Dle vseho to realitky resi, takze to asi nejak jde a me zajima, jestli s tim ma nekdo zkusenost.
@Anonymní píše:
Dle vseho to realitky resi, takze to asi nejak jde a me zajima, jestli s tim ma nekdo zkusenost.
Fakt jsem o tom nikdy neslyšela. Tak se zeptej v nějaké realitce.
Tak měnit dva (i více) obecních bytů lze mezi sebou, aspoň já o těch výměnách čtu ve zpravodaji naší MČ, výměny obecných bytů schvaluje zastupitelstvo. Ale že by šlo legálně vyměnit obecní za OV, tak to ne. Jak nájemce obecní byt opustí, vybírá se nový nájemce podle pořadníku. A netuším, co by muselo vést někoho, kdo vlastní byt v OV, aby šel do obecního
Doplatek tak minimálně cena OV
Je to pro mě utopie… že bych šla z vlastního do nájmu?
Proč bych to dělala?
![]()
@bartsch tak nekdo se treba muze zadluzit (to neni uplne nerealne), nebo potrebuje vetsi byt, ale nema na to. Doplatek na garsonku jsem cetla, ze byva cca 500-600tis. To leckomu muze pomoct…nevim, proto se ptam ![]()
@Anonymní píše:
@bartsch tak nekdo se treba muze zadluzit (to neni uplne nerealne), nebo potrebuje vetsi byt, ale nema na to. Doplatek na garsonku jsem cetla, ze byva cca 500-600tis. To leckomu muze pomoct…nevim, proto se ptam
Tak to by byl blázen, zbavit se majetku a jít do nájemního bytu, který ti neříká pane
A jaký doplatek za garsonku máš na mysli?
Že bys šla z obecního 3+1 do garsonky v OV za 600 000,–?
Tak třeba v Brně stojí nyní garsonka min. 2 000 000,–.
Zakladatelko, samozřejmě neznám, jaká mají kde nastavená pravidla pro přidělování obecních bytů. Ale co jsem se v naší MČ dočetla, jsou velmi přísná a každého nájemce schvaluje zastupitelstvo. Nejde někoho dohodit místo sebe.
Já vím, že někdo takhle vyměnil byt v ov ovšem v hrozném stavu za krásný a vybavený městský byt. Ten původní majitel bytu v ov měl dluhy a takto se jich zbavil. Myslím, že se to neobešlo bez známostí a úplatku na městě. Ale fakt to šlo, před cca 15 lety
@bartsch blaznostvi to rozhodne je, ale muj znamej treba presne toto udelal (jen nesel do obecniho bytu, ale do podnajmu
). Prodal byt pod cenou, aby to bylo co nejrychleji, splatil dluhy a “vesele” je v podnajmu. Proste se takovy veci dejou evidentne.
Jde (a pripadne jak) vymenit obecni byt, za treba garsonku v OV? Jaky byva doplatek, jak to resit s uradem? Atd.
U nas se konkretne jedna o 3+1 cca 76m2. Ma nekdo zkusenost?