Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
V našem domě jeden byt koupil mladý pár, který si jej svépomocí předělává. 15/9 nám začala topná sezona, všichni jsme rádi, protože večer bylo již v bytech chladno. A dnes my ti dva napsali jako předsedkyni napsali email – „Potřebujeme zastavit stoupačky a nevíme kde se nachází, jednalo by se jen o malou chvilku, než radiátor sundáme a zaděláme. Pak by se tato akce opakovala asi i o den později, až budeme nasazovat nový.“
Nejsem osoba s technickým vzděláním a ani z oboru topenářství, ale jako laik mám pocit, že pro výměnu by se musela vypustit stoupačka vedoucí teplou vodu do topení, že? Že ji nejde jen uzavřít.. Vůbec se mi nelíbí, že by něco takového měli dělat nyní po zahájení topné sezony, kor když byt předělávají již od srpna.. Jaký na to máte názor vy? Dá se to udělat i bez toho, abychom museli vypouštět tu stoupačku apod? Hrozí baráku nějaké riziko, že to budou dělat v topné sezoně?
A celkově obecně - vím, že je celá soustava nějak natlakovaná, tak nevím, zda není riziko, že nám ji poškodí a v dalším roce to nebude dobře topit? Neměli by nám dodat potvrzení, že to dělal profesionální topenář?
Díky.
Museli jsme měnit během topného období a topenáři trubky mrazili. Nemuselo se nic vypouštět.
Coz stoji nejake penize navic.
Druha vec je, kdo je vlastnikem radiatoru podle prohlaseni vlastnika? Nejde tu o zastaveni a tlakovani tao je prkotina, ale o to, pokud jsou osazeny napr. IRTN, pripadne radiator musi odpovidat vykonem projektovane tepelne ztrate apod.
Pokud vam dela nekdo rozuctovani IRTN, obratte se na nej.
@Roker to je další věc - přebrala jsem agendu ještě s jednou paní po zemřelé předsedkyni a prohlášení jsem v dokumentech nenašla, tak jsem psala dnes na katastr se žádostí o zaslání kopie, což bude nějakou dobu trvat..
Nicméně máte pravdu, obrátím se na bytový podnik, který našemu SVJ děla rozúčtování tepla atd..
Jinak s tím zamražením jsem to četla - asi jim to také doporučím s tím, že budu chtít potvrzení, že jim to dělal topenář a ne že si to dělali sami, ať máme jistotu, že něco nepodělali..
Na katastr dojdes a hned si odnesed PV, 20 kc za stranku pripadne 50 za orazitkovanou stranku. A ten bytovy podnik pokud byty byly primo jeho tak to PV sam vypracoval tak PV ma take k dispozici.
Kazdopadne zjisti proc chteji menit radiator? Pokud zjistis ze radiator je majetkem spolecnym tak by ho nemeli menit bez souhlasu majitele, tedy SVJ.
Vyzadej si stanovisko rozuctovaci organizace, topenarovi to je jedno to neni projektant.
@Roker protoze delaji rekonstrukci.. a predpokladam, ze chteji mit novy radiator, aby jim nehyzdil hezky predelany byt..
Jinak dik - bytovy podnik me nenapadl.. zkusim se zitra poptat tam.
Ty plechove radiatory houby vydrzi, ty litinove jsou skoro na veky ![]()
Jo pak napis co ti rekli na nytaku.
Pripadne zkus pohledat na
Portalsvj.cz
Okolobytu.cz
A neslo by to zastavit jen 1× treba na hodinu, aby ho sundali a hned nandali?
Muselo by se to celé vypouštět. My jsme vloni museli řešit akutní opravu v topné sezoně - po postavení DPS, kdy bylo vše vypuštěno, vyschlo těsnění a muselo se měnit. Mrazili jsme. Je to na chvilku. Zamrazí, sundají topení, dají na konec tyče ukončení, aby to neteklo (resp. dá to topenář) a druhý den to samé.
Jestli se rozhodli měnit topení teď, kdy je jasné, že se bude topit, tak je to jejich problém, i když si pak budou připlácet. A já osobně si myslím, že je lepší si připlatit - zabere to mnohem méně času, než to celé vypouštět a zase napouštět. Navíc všem ostatním půjde normálně topení.
@Kacatko1986 píše:
V našem domě jeden byt koupil mladý pár, který si jej svépomocí předělává. 15/9 nám začala topná sezona, všichni jsme rádi, protože večer bylo již v bytech chladno. A dnes my ti dva napsali jako předsedkyni napsali email – „Potřebujeme zastavit stoupačky a nevíme kde se nachází, jednalo by se jen o malou chvilku, než radiátor sundáme a zaděláme. Pak by se tato akce opakovala asi i o den později, až budeme nasazovat nový.“Nejsem osoba s technickým vzděláním a ani z oboru topenářství, ale jako laik mám pocit, že pro výměnu by se musela vypustit stoupačka vedoucí teplou vodu do topení, že? Že ji nejde jen uzavřít.. Vůbec se mi nelíbí, že by něco takového měli dělat nyní po zahájení topné sezony, kor když byt předělávají již od srpna.. Jaký na to máte názor vy? Dá se to udělat i bez toho, abychom museli vypouštět tu stoupačku apod? Hrozí baráku nějaké riziko, že to budou dělat v topné sezoně?
A celkově obecně - vím, že je celá soustava nějak natlakovaná, tak nevím, zda není riziko, že nám ji poškodí a v dalším roce to nebude dobře topit? Neměli by nám dodat potvrzení, že to dělal profesionální topenář?
Díky.
Hlavně to musí dělat topenář. Jestli vám začnou svépomocí vrtat v soustavě, tak vám pomáhej Bůh. Žádný „rychle sundáme, rychle nandáme“.
@Kacatko1986 ono taky jestli topeni neni jejich, tak byste meli pozadovat shodu noveho radiatoru se starym (kapacitne). Pokud jsou meraky (irtn nebo jine) mela by si je sundat ta společnost, neda se to jen tak vymenit.
U nas treba pozaduji opravdu projekt s vypocty, ze novy radiátor je stejny. Pokud je s jinou kapacitou, tak se to musi zvlast povolit a pripadne predelat rozuctovani celemu baraku
(Porad se bavime o tom, ze topeni je vec spolecna a že se rozuctovava s meraky a ne pomerove na plochu)
@Ornwen diky za info - ověřovali jsme to u topenáře a v topné sezoně to nepovolíme - musela by se celá stoupačka vypustit a dopuštění by bylo problematické, protože je k nám vedeno teplo dálkově..
Informovala jsem je o možnosti zamražení, ale sám topenář mi řekl, že to je tak 50 na 50 zda se to povede a ne všude to lze použít.
Také jsem jim napsala, že chceme doklad o instalaci a ať tam topenář napíše i typ nového radiátoru, že má výkon jako ten starý a pokud si budou měnit termostatický ventil, tak že bude nastaven na stejný průtok kv jako ten starý (doložit dle dokumentace k ventilu).
Plus že je potřeba kontaktovat Městský bytový podnik, který nám spravuje odečty a instalaci měřáků a dohodnout odečet měřidel na topení a instalaci na nové radiátory.
tak jsem na ně zvědavá..
@jita22 jde všechno, pokud jsou treba v poslednim podlazi tak se upusti jen obsah topeni apod.
Pri uprave bytu vsak bych ja jako zastupce svj pozadoval (jako podminku povoleni) dolozit projekt anebo osobne zkontroloval typ topeni a vse s tim souvisejici
Ahoj. Chci se zeptat, přemýšlím, že bych vyměnila radiátor který je 7cm široký za širší kvulii teplu, chci se zeptat, čím širší topení tím víc tepla??
@VeronikaBurdova3 píše:
Ahoj. Chci se zeptat, přemýšlím, že bych vyměnila radiátor který je 7cm široký za širší kvulii teplu, chci se zeptat, čím širší topení tím víc tepla??
V bytě si nemůžeš jen tam vyměnit topení za výkonnější. Ta soustava je nějak rozpočítaná.