Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Anonymní píše:
Dobry den.
Antikoncepci beru 3 mesice a hodlam ji vysadit. Chtela jsem se zeptat, jestli mi i po tak kratke dobe udela nejakou neplechu. Napr. jestli se mi po vysazeni zhorsi plet, vypadavani vlasu, nebo cokoliv jineho. Ja si myslim, ze se nic po tak kratke dobe nestane, ale nejsem si jista. Vsude ctu, ze se vse zhorsi, ale ctu to jen od lidi, co HA uzivali vice jak rok.
Jakákoli HA je zásah do vlastního hormonálního systému. Je velice pravděpodobné, že se po vysazení vše postupně vrátí do normálu, jak rychle je velice individuální.
Tak pokud jsi měla problémy s pletí, cyklem a podobně, tak se ti to vše postupně zase vrátí. Prostě tělo se postupně vrátí zase do stavu, jako před braním, a je jedno, jestli po 3 měsících nebo roce. Naopak většinou co jsem tak pozorovala, bylo menší zhoršení po letech braní HA. Třeba já brala 8 let v kuse, předtím dost šílené akné nejen na obličeji, i na zádech, hýždích, dekoltu, cyklus někdy 25, jindy 40 dní, silné krvácení. Po vysazení se nic z toho nevrátilo, ale pravda, už mi prostě nebylo 16 ![]()
@unuděná Já mám HA právě na akné, zatím nemám odvahu vysadit
ale neberu jí dlouho, asi 3 roky teď od kojení
a taky je fajn vedět, kdy příjde ms a dá se případně posunout na dovolenou.
@lucynka25 píše:
@unuděná Já mám HA právě na akné, zatím nemám odvahu vysaditale neberu jí dlouho, asi 3 roky teď od kojení
a taky je fajn vedět, kdy příjde ms a dá se případně posunout na dovolenou.
Tak pokud ti vyhovuje, není důvod vysazovat, ne?
Já beru po dětech už zase nějakým 6 rokem a vysazovat nemíním ![]()
@unuděná to víš, že nebudu. Občas mě hlodá svědomí, ale všechny testy jsem měla vždycky ok, tak snad
![]()
Dobry den.
Antikoncepci beru 3 mesice a hodlam ji vysadit. Chtela jsem se zeptat, jestli mi i po tak kratke dobe udela nejakou neplechu. Napr. jestli se mi po vysazeni zhorsi plet, vypadavani vlasu, nebo cokoliv jineho. Ja si myslim, ze se nic po tak kratke dobe nestane, ale nejsem si jista. Vsude ctu, ze se vse zhorsi, ale ctu to jen od lidi, co HA uzivali vice jak rok.