Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Krásný dobrý den přeji, možná sem jdu s hloupým dotazem, ale jedná se mi o výšku stropu u rodinného domu, který se bude rekonstruovat. Musí být výška stropu 2,5 metru nebo to platí pouze u novostaveb? Ptám se protože jsem žil v domnění že je to ryze záležitost projektanta a mě. Moc děkuji za odpověď a přeji hezký den.
@Radasss píše:
Krásný dobrý den přeji, možná sem jdu s hloupým dotazem, ale jedná se mi o výšku stropu u rodinného domu, který se bude rekonstruovat. Musí být výška stropu 2,5 metru nebo to platí pouze u novostaveb? Ptám se protože jsem žil v domnění že je to ryze záležitost projektanta a mě. Moc děkuji za odpověď a přeji hezký den.
2,5 je minimum dle normy
My jsme výšku stropů řešili v panelákovém bytě. Došli jsme k tomu, že to platí jen pro novostavby, protože u některých starších staveb se to ani předělat nedá.
@Cenarius Takže i při rekonstrukci musí být výška stropu minimálně 2,5 metru?
Ano. Panelák 250 cm a protože jsme museli předělat elektrické rozvody a do stropu sekat nelze, zvolili jsme podhledy. Výsledná výška cca 245 cm.
Rekontruovat jak? ta výška stropu je stávající? už to tak bylo postaveno a zkolaudováno? nebo ty z nějakeho duvodu výšku snižuješ?
@debra.morgan Snižujeme podlahy, tím pádem i strop, aby se nám vešlo ještě jedno patro. Jenže i když snížíme podlahy a strop tak pořád nám vychází cca 2,4 metry výška a patro zhruba stejně a bojím se že je to do budoucna problém skrz stavební úřad.
Naši mají na starém baráku strop 2,3 m. Futra 1,75 m. Prostě Hobitín
.
@Bytsamsebou To chápu ale asi záleží kdy byl kolaudován a jaké byly na toto normy
Vyhláška tady https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2009-268#…
Normální strop 2,5m, podkroví 2,3m.
Věci, které preděláváš, musí plnit současnou vyhlášku. Otázka ale je, jestli to na úřadě vůbec bude někdo řešit
Nebo holt 💰
@sagwa Takže úplně ideálně se prostě pobavit s projektantem a projednat to i s příslušným stavebním úřadem?,
@Radasss Jo, s projektantem to prober určitě. Třeba to jde i nějak vymyslet aby to bylo podle vyhlášky. Jestli je to místní člověk, tak taky poradí, co kdyžtak na úřadě projde. Stropy komplet fakt předělávat nechceš. Hlavně bys na to měl mít projekt a ohlášení už teď. Jestli už jsi začal něco dělat, tak s ním rovnou prober i toto téma…
@Radasss píše:
@sagwa Takže úplně ideálně se prostě pobavit s projektantem a projednat to i s příslušným stavebním úřadem?,
Ano. A ty stavíš na černo? Nejdřív je projektant, pak stavební úřad a až pak stavíš ne? A ano, úřad světle výšky kontroluje i dostatečné prosluněni místnosti.