Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@Anonymní píše:
Ahoj, měřil si někdo někdy tlak při úzkosti nebo atace? Mně to pak kolísá snad hodinu po třeba 160/100 nebo to byl asi omyl ale měla sem 132/124 a vzápětí na to sem se měřila znovu a bylo to už jen 149/96. Nechápu a jsem z toho vystresovaná snad ještě víc. Doktoři to ví a prý to přežiju ale vždy mám už na tel 155. S atakama se léčím ale je to na dlouho a strašně těžké. Potřebuji vědět že to má někdo stejně
Mám to samé.
Ano při atace mi tlak letěl hodně nahoru, když jsem naměřila spodní 140 přestala jsem to radši měřit úplně. Po zaléčení ataky jsem mohla vysadit jedny léky na tlak.
Začala bych tím, že bych si přestala nesmyslně často měřit tlak.
@Anonymní píše:
Ahoj, měřil si někdo někdy tlak při úzkosti nebo atace? Mně to pak kolísá snad hodinu po třeba 160/100 nebo to byl asi omyl ale měla sem 132/124 a vzápětí na to sem se měřila znovu a bylo to už jen 149/96. Nechápu a jsem z toho vystresovaná snad ještě víc. Doktoři to ví a prý to přežiju ale vždy mám už na tel 155. S atakama se léčím ale je to na dlouho a strašně těžké. Potřebuji vědět že to má někdo stejně
Mám to také tak, při atace mi vylítne tlak třeba 168/125 a pak dlouho trvá než se vrátí do normálu, je to hnus, beru antidepresiva už spousty let a asi je budu brát pořád, když je vysadím ataka se vrátí v daleko horší vlně
Krevní tlak se vždy zvyšuje během úzkosti a záchvatů paniky. Myslím, že je lepší zajít za psychologem, aby mou úzkost vyřešil.
Je to normální, taky jsem měla. Je to hnusny stav, jsem rada, ze už to je ta mnou.
Mne hodně pomohl pocit, ze mám ta sebou xy vyšetření a vše je v poradku a jsem absolutně zdravá.
Stav je to šílený 🤪 zrovna dneska jsem měla ataku 2,5 hodiny ani jsem nebyla schopná si vzít neurol, snažila jsem se být v klidu a zaměstnat mozek, pomáhá mi dýchání nebo hraní hry na telefonu a ujištění, že mi klesá tlak který mi pokaždé vyletí aź do vesmíru 175/118 🤦♀️ a spouštěčem je u mě stres a nevyspání, takže vypínám zvonění a jdu spát 👍
Nevim, zda mam ataky, ale dost casto se mi stava, ze proste nemihu spat. Jsem unavena a nejde zabrat. Zacnou mi bolet zada, prevaluju se, pak me zacne tlacit na hrudniku, citim srdce a jsem takova rozechvela. Rano pred patou uz vylezu, pac to nema význam. V tu dobu mam tlak 160/110 a to mi taky vydesi. Premyslim, co to je, az je mi i spatne od zaludku. Pak jsou dny, kdy je mi dobře i kdyz celkove i v dobe, kdy je mi dobre, tak skoro nespim, prevaluji se, premyslim.
@Anonymní píše: Více
Panické ataky nemám, ale tlak zde uvedený u všech příspěvků mě nechává v klidu. Normální reakce na stav.
Sama mám vysoký tlak u bolestí a vím, že to přejde.
Nejvyšši tlak mi jednou naměřili na urgentu a to 254/154. Takže vím, že může být i hůř.
Mam panicke ataky a uzkosti asi 20 let. Jednou me vezla sanitka, uz trvalo snad 8 hodin v kuse (volal jsem i do blazince na linku pomoci)… V sanitce mi namerili 210/110, dal jsem si leky na tlak, pak mi dali diazepam a tlak klesl na 150/100… Uzival jsem na ataky Cipralex posledni dva roky, 10 mg a 50 mg Egilok na tlak, ktery mam pry podle praktika vysoky. Vzdy jiz v cekarne na me sla uzkost a pocatek ataky, takze mi v ordinaci namerili 170, 150 a naposledy pred tydnem 186/106… Sranda je, ze jsem mel i TK Holter a to uz 2× a na nem byly vzdy hodnoty nadherne, vyjimecne pres 125 (ale cely den jsem lezel, nebo sedel - nebylo mi dobre). Resim to jiz par let. Vcera jsem se objednal na kardio, dostal jsem termin za pet mesicu, ke konci srpna
Tak uvidime. Zatim jim jen ten Egilok 50 mg rano, praktik rikaly ze je to malo a nasadil mi podle jednoho jedineho mereni napul v atace jeste 40 mg Tezeo, ale ten zatim neberu. Zacnu si merit tlak sam i doma kazde rano a uvidime, co bude. Me dost stresuje i samotne mereni, vzdy si rikam, „hm to zas bude dilo“… Uz me to cele stve, stale nevim, jak na tom doopravdy jsem nebo nejsem…
@Shadowcaster ja teda nemam ataky takove,, na sanitku,, spis kdyz me chytne nejaka uzkost, drzi se mi nekolik dni. U me to bude nehaky podvedomy stres. Ale u me je to spis tak, ze nespim, proste to nejde a he mi všelijak. Pak si namerim brutus tlak, tak si ho pak merim cely den a furt se tim dokola stresuju. Mela hsem tez holtera, tam ukazkove tlaky. Pak ryden ok a pak zas 14dni tlaky takovy, ze sposni diastola pres 100 a boli mi hlava. Dostala jsem teda taky prasky na tlak, ale pak mi to zas vyklesa tak, ze mam spis hypotenzi. Antidepresiva nechci, nevim, zda by to potlacily a nevim, aby mi sedli a uz tak nechci dalsi leky brat. Ty uzkosti jsou opodstatneni, treba jsem cekala na vysledek z laborky 3 tydny, takze ten tlak je opravdu vysoky nekolik dni.