Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Když napíšu, že dcera mi v 5,5 m začala pérovat, přesně v 6m začala lozit po 4, sedět a týden na to se postavila. Syn byl opak začal lozit po 4, postavil se a sedl a rozlezl v 8m, během dvou týdnů. Neporovnávej děti, každý je jiný..
Každé dítě je jiné, nektere letí dopředu v motorice jiné zas dříve mluví nebo je šikovnější na chápání toho cou říkáš…starší se začala přetáčet až skoro v 7m (uměla to už v těch 6 ale aktivně nevyužívala) zároveň s tím se začala plazit a plazila se dlouho…na 4 vůbec neperovala, prostě se najednou zvedla na 4 a začala lézt…asi po týdnu lezení si začala stoupat a obcházet nábytek…s chůzí pak zas dlouho otalela…tedy cca v roce možná ještě před si zvládla stoupnout v prostoru bez obory a zůstat stát, chodila ale jen když se měla ceho držet. Sama nechtěla. To až v 16m…o sedu a i nemluvím, to si sedala s tím že se přitahovala za ruce zaboky kočárku sprucle postýlky…šikmý sed pak tedy dělala ale to už dávno umělá sedět sama rovně…
Mladší ten jede přesně podle příručky, nic nepreskocil a je mnohem rychlejší než starší v tom pohybovém vývoji…ve 3-4m se otáčel, v 6 plazil a začal perovat na kolenou, nízký šikmý sed, šikmý sed, v 7m začal lézt po 4 v 8 obcházet nabytek teď mu je 9,5m a já čekám kdy udělá první krůčky…zatím před sebou občas tlačí zidli…ale narozdíl od starší která v jeho věku už krásné říkala tak 15 slov on zatím zvládne asi 4
@Sallema
Však já neporovnávám, jen mě zajímají jiné zkušenosti 😁
Vím že každé miminko je jiné ![]()
První syn péroval v 7 měsících, v 8 seděl v šikmém sedu a obcházel nábytek, v 9 seděl normálně a v 10 měsících začal lézt.
Druhý syn začal pérovat ve 4 měsících, v 5 stál, od 6 měsíců leze, sedí bez opory a obchází nábytek.
Je to opravdu individuální a jsou tam poměrně velká časová okna, kdy se mají něco naučit ![]()
@aanysek píše:
První syn péroval v 7 měsících, v 8 seděl v šikmém sedu a obcházel nábytek, v 9 seděl normálně a v 10 měsících začal lézt.Druhý syn začal pérovat ve 4 měsících, v 5 stál, od 6 měsíců leze, sedí bez opory a obchází nábytek.
Je to opravdu individuální a jsou tam poměrně velká časová okna, kdy se mají něco naučit
Prakticky to máme stejne jako u vás. Kluk byl ten rychlejší než holka. U holky ale vidím, ze čím pomalejší a dele setrvávala v dane fázi tak tím lip. Hlavně kluk na obcházení v těch 6-7m nebyl připraveny. Kamarádky dítě chodí od 9m, moje od 14 a objektivně má moje dítě po 2 měsících chuze lepší postoj a držení tela i postavení kycli při chuzi. To je daň za to jak byla pyšná, ze chodí tak brzy
když jdou vedle sebe tak v rychlosti a motorice prakticky rozdíl vidět není.
1. dcerka od 4,5 mesice lozila, hned si i sedla, takze tak v 5 mesicich, v 6 Stala, v 9 mesicich uz stabilne behala
2. dcerka-nedonosena, vlazny rozjezd, ale nakonec vse dohnala a predehnala, v 8. Mesisich zacala lozit i stoupat, sedla si jeste predtim, asi v tom 7. Mesici (vse bio, korigo o mesic mene), v 10.mesici chuze
Ahoj maminky chtěla bych se vás zeptat, kdy vaše děti začaly dělat šikmý sed, pérovali, začali být na 4, lézt, apod.?
Synek má půl roku, a zatím umí vše co umět má a teď právě mají postupně následovat tyto činnosti. Od příbuzné děti začaly šikmý sed okolo 6 měsíce, což syn vůbec, ten se jen pomalinku snaží pérovat, akorát ještě neumí propojit to že se musí zároveň zvednou ručičkama a spodkem.
Do ničeho ho nenutím, jen mě zajímají vaše zkušenosti 😁