Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Pokud se bratr tou vš soustavně připravuje na budoucí povolání, tak má právo na výživné. Musí si o to zažádat on sám na soudu, určitě to schválí. ALE pozor - ŽÁDNÁ HRANICE 26 LET NEEXISTUJE.
Také nejde, aby brácha každý rok nastoupil do prváku a až do 26 čerpal od otce peníze. na to soud kouká. Pokud stihnul po maturitě vystřídat několik VŠ, nebo měl přestávku a pracoval, tak je dost možné, že soud výživné nepřikáže.
jako, že nastupuje na VŠ až teď?
Platí že dokud studuje do 26 let musí otec platit… výši nepovim, na ségru má určenou nákou minimální hranici (cca 2000, ale nepovim přesně)…Bránit se může tak že na něj podá trestní oznámení…
A co dělal doted? Pokud bratr pracoval, tak soud bude prihlizet k tomu, ze je schopen se zivit sam? Co delal doted? Otec nema soudne vymereny alimenty?
Bratr doteď studoval. Alimenty nejsou určeny soudně, pouze ústní dohodou, ani nevím kolik. Studium se mu protáhlo, jednou propadl a tak změnil obor - ten dostudoval bez problémů a nyní v něm chce pokračovat.
Jak píše @Padme93, neexistuje žádná věková hranice. Musí o to žádat bratr jako zletilý sám. To že propadl na střední není důvod pro neplacení výživného, když bude studovat na VŠ.
Pokud je to vše na ústní dohodu, a otec se začíná „cukat“, asi by bylo lepší dát to na papír.
@Anonymní píše:
Zdravím, prosím Vás, jestli se v tom někdo vyzná. Můj otec, zatím slově, odmítl platit výživné na zletilého bratra - 22 let, který v říjnu nastupuje na VŠ. údajně nemá peníze, přitom jeho příjmy jsou nadstandartní (letos jede na dovolenou na jachtu, pořídil si vybavení na golf atd.). Jak se může bratr bránit, když nemá vlastní příjmy a žije s matkou? A stále platí, že pokud studuje, je otec povinen platit mu výživné do 26 let? Otec má vlastní rodinu - ženu a vyženil dalšího potomka. Jaká by byla adekvátní výše výživného? Nebo se počítá z příjmu?Děkuji
otec je povinnen platit, dokud se dítě neživí, v tomto případě není ani hranice 26 let.. ale kluk si musí sám zažádat o výživné - žádost podat na soud.
@Anonymní píše:žádost na soud, nic jiného.. ústní dohoda je prd platná
Bratr doteď studoval. Alimenty nejsou určeny soudně, pouze ústní dohodou, ani nevím kolik. Studium se mu protáhlo, jednou propadl a tak změnil obor - ten dostudoval bez problémů a nyní v něm chce pokračovat.
A prosím, dá seto řešit už teď, nebo až přestane platit?
Jinak děkuju všem!
Nebo spíš - pokud máte jen ústní domluvu, tak ať se domluví, že od října bude platit víc. Pokud odmítně, tak dát návrh k soudu.
@Anonymní píše:
A prosím, dá seto řešit už teď, nebo až přestane platit?Jinak děkuju všem!
tak dokud platí neni co řešit žejo, přece nepřídu na soud s tim že otec plánuje neplatit v budoucnu
jinak mi to řešili asi 3 měsíce co neplatil, hned nám to nevzali, ale je to nákej rok zpátky tak se třeba něco změnilo ![]()
@Kriss Tina Já myslela, že když je do teď jen ústní dohoda, tak by se tím předešlo neplacení
@Anonymní píše:
@Kriss Tina Já myslela, že když je do teď jen ústní dohoda, tak by se tím předešlo neplacení
Jo, pokud je jen ústní dohoda, tak je možno to podat kdykoliv… to zda je to slušné, pokud platí na základě dohody, je už věc druhá.
Podal bych v okamžiku, kdy poprvé nezaplatí a to k měsíci, kdy nezaplatil. Do návrhu je dobré uvést, jak se na výživě podílí matka.
Zdravím, prosím Vás, jestli se v tom někdo vyzná. Můj otec, zatím slově, odmítl platit výživné na zletilého bratra - 22 let, který v říjnu nastupuje na VŠ. údajně nemá peníze, přitom jeho příjmy jsou nadstandartní (letos jede na dovolenou na jachtu, pořídil si vybavení na golf atd.). Jak se může bratr bránit, když nemá vlastní příjmy a žije s matkou? A stále platí, že pokud studuje, je otec povinen platit mu výživné do 26 let? Otec má vlastní rodinu - ženu a vyženil dalšího potomka. Jaká by byla adekvátní výše výživného? Nebo se počítá z příjmu?
Děkuji