Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
na logopedii chodite? dokaze si vykomunikovat co chce? muze byz frustrovany z toho, ze nedokaze vyjadrit sve prani a pocity. zkus mu pomoct pomoci gest (znaky) nebo denni rezim pomoci obrazku.
uved priklad u ceho se vzteka? oblekani? zmeny programu? jidlo?…
A byla to dobra psycholozka? Ja mam jednoho syna s tezkou formou autismu a mistni psycholožka v jeho trech letech pravila, at jsem důsledná a milujici a ze to prejde. Vubec nepoznala rozvinutej autismus.
Sdili? Kdyz si hraje, koukne jestli koukas kdyz se mu neco povede? Ukazuje a kouká jam ukazujes? Slysi na jmeno? Zvlada změny? Zvlada koukat lidem do oci? Reaguje na cizi dospělý, cizí deti? Hraje si na „jako“? Tzn talir je jako volant, zidle jako sedadlo v aute, jedeme…
Máme to taky. I s tím podezřením, že je autista, ale on z toho vyrostl kolem 2-3 let. Akorát máme pár rituálu, má horší oční kontakt (nevydrží tak dlouho) a nemluví v cizím prostředí s cizími lidmi a tedy změny jsou taky náročnější.
V noci spí se mnou v posteli, jinak bychom se nevyspali ani jeden. Mluví od 3,5 roku, aktuálně mluví hodně, ale je mu špatně rozumět. Logopedii řešíme, ale je to běh na dlouhou trať.
Má záchvaty vzteku kvůli „blbostem“. O víkendu se mi vytrhl a chtěl přeběhnout silnici. Když jsem ho chytla, tak ječel a pak se napřáhl a chtěl po mě hodit šutr. Pak se vzteká u jídla, když dostane špatný talíř, špatnou lžíci a špatně mu dám jídlo… Aneb důvod se vždycky najde.
Hodně se vzteká. Moc věcí neumí, rozhodně méně, než se čeká od 5letych dětí. Pořád to je takové moje „mimino“. Má medvěda, který je všude s námi…
Potěším tě v tom, že ve školce se za 2 roky vztekl asi jen 4×. Pak mi to tedy dává sežrat doma.
Děti ve školce ho mají rády a nikdo ani neřeší, že špatně mluví.
Taky jsem se školky bála. Hlavně po zápisu, který celý projecel, kopal do dveří, ječel, byl hysterický, vešel se na kliku… Dodnes se divím, že jsme to přežili a že ho vzali.
Mne dle popisu prijde vekem tak na 3 roky. I temi zachvaty a hlavne tim, ze moc nemluvi. Vyzadala bych si podrobnejsi vysetreni u Dr. Slysi dobre? Na logopedii jste nebyli?
Ahoj, uz si nevim rady s mym synem. V kvetnu mu budou 4 roky. Byval hodne a usmevave miminko, ktere se budilo v noci, atd, ale byl hodny a vesely kluk. Posledni rok, od jeho 3 let je to opravdu katastrofa. Rano vstane a hned se vzteka, kvuli uplnym hloupostem. Krici a sili, jakobychom mu delali buhvi co. Ma mladsiho brasku (pul roku), ma ho rad. Ale mam pocit, ze od te doby, co se prcek narodil, je to jeste horsi. Starsi syn moc nemluvi, kdyz si hraje, ma jakoby svuj svet. Uz jsme mysleli, ze je treba i autista, byli jsme i u psycholozky, podle ni je zdravy, i kdyz tam ma pry par priznaku. Moc veci ani neumi.Kdyz ho chci neco ucit, neudezi pozornost. Dojde si sam na zachod atd, ale posledni dny proste stoji a treba se pocura a zacne se vztekat. S vrstevniky si moc neumi hrat, je nekde bokem a dela si svoje. Vecer nechce usinat sam, v noci se treba nekolikrat vzbudi, prijde za nami do loznice a nekdy rve, ze vzbudi i miminko. Obcas ma ale i sve svetle chvilky, kdy je jako vymeneny a posloucha na slovo. Ale prevazujou ty vztekajici se chvile. Cely den od rana poslouchat rvani kvuli nicemu je na me uz moc. Mel jste to nekdo podobne? Starsi syn je byk, o tech se rika, ze jsou vztekly. Kazdy den premyslim pri tech jeho zachvatech, ze pokud toto predvede ve skolce (jeste nechodi), tak ho vrstevnici odsoudi a nebudou ho mit radi, obzvlast kdyz ani poradne nemluvi. Snazime se opravdu neco delat, i u te psycholozky jsme byli. Uz nevim, co dal, snad to brzy prejde, je to ubijejici
.