Začít spolu - projekt ZŠ

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
28.4.15 18:57
@eeevaaa píše:
Díky…

líbí se mi na tom, že bývá méně dětí ve třídě a učitel má čas se jim více věnovat. více se přemýšlí nad tím, co a proč dítěti jde nebo nejde a bývá větší komunikace s rodiči. když je dítě dopředu, může pokračovat dále, jede si něco svého a nebrzdí ho dalších 25 dětí, protože musí být na stejné stránce…

nemusím mít za každou cenu školu, kde to bude děti bavit, na druhou stranu nechci dávat do klasické školotovárny :D

a není to, že jsou sestřiny děti pozadu spíše školou jako takovou, než tím projektem?

díky

Ehm, sestřina dcera přeskočila ročník a má i tak individuální plán, protože je velmi nadaná (podědila geny po dědečkovi uznávaném matematikovi). Pozadu jsou spíše ostatní spolužáci. No nic, pro někoho je priorita, aby byly děti ve škole baveny, pro jiného, aby je někdo naučil disciplíně a řádu. Blbý je, když v té lokalitě není jiná možnost, děti tam mají již vazby, kamarády a fňukají, že do 20 km vzdálené školy nebudou jezdit…

• Citovat
  • Upravit
284
28.4.15 20:09
@Anonymní píše:
@eeevaaa Má sestra má děti v ZŠ s projektem začít spolu a výsledkem je, že děti z tého ZŠ dost zaostávají za ostatními žáky. Prokazatelné a velmi viditelné to bylo na minulé krajské vědomostní olympiádě. Je to pěkná ostuda.

anonymní, vycházela jsem se zaostáváním pouze z téhle tvé informace… tak prosím bez ehm :D :D :D

disciplínu a řád je na té vaší zš neučej nebo proč to?

Příspěvek upraven 28.04.15 v 20:12

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25086
28.4.15 20:11

On ten projekt má určitě své pro a proti. Myslím, že v dnešní době si každý má možnost vybrat. Pokud není v jeho bydlišti vhodná škola, může třeba dojíždět.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.4.15 20:15

@eeevaaa Nechápu, proč Ti vadí ehm, ale nicméně k dotazu, oni právě mají víceméně po celou dobu děsně free režim nebo jak to napsat. Např. tam odcházejí z lavic kdy se jim zachce a tak podobně. Moc je toho tam bohužel nenaučí.

• Citovat
  • Upravit
284
28.4.15 20:40

Mne by právě zajímalo více těch „pro a proti“, více zkušeností… no ale asi to stejně bude škola od školy, tak jako ve všem. spíše jsem ale čekala, naivně?, že budou děti víc dopredu, než pozadu… třeba odcházení z lavic by mi bylo fuk, když budou výsledky…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101613
28.4.15 20:46

Tak ono je otázkou, zda se dá podle krajské vědomostní olympiády cokoliv srovnávat :think: nevím, neznám ji, takže netuším jak vypadá její zadání, ale pokud staví na encyklopedických znalostech, tak je dost pochopitelné, že jsou „pozadu“.

Jinak se školou zkušenost nemám, pouze se školkou a ta byla podle inspekce úžasně hodnocena, že ty dvou až tříleté děti jsou schopny určité vzájemné spolupráce, což nebývá zvykem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9887
28.4.15 21:48
@Anonymní píše:
@eeevaaa Nechápu, proč Ti vadí ehm, ale nicméně k dotazu, oni právě mají víceméně po celou dobu děsně free režim nebo jak to napsat. Např. tam odcházejí z lavic kdy se jim zachce a tak podobně. Moc je toho tam bohužel nenaučí.

To zní sympaticky, taková alternativa k tradičnímu drilu by byla super. Ach jo, a u nás jen klasika…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4605
16.5.15 21:27

Hodně záleží i na učitelce. Děti z naší třídy v porovnávacích testech dopadli líp než děti z klasické třídy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4605
16.5.15 21:28

Máme plno známých co mají dědi vyukuý v klasice a pozadu tedy rozhodně nejsou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.3.22 11:45

Program Začít spolu v první třídě - ano či ne, výhody a nevýhody

Zdravím,
obnovuji již poměrně starou diskuzi. Řeším dilema, zda syna přihlásit do první třídy s programem Začít spolu. Jsem ohledně toho dost zmatená, nerada bych syna svým rozhodnutím nějak znevýhodnila či „poškodila“.
Syn má logopedické obtíže, dokonce letos navštěvuje logopedickou MŠ, ZŠ je mu však již doporučována běžná, nelogopedická. Dosud však nemá vyvozené či zautomatizované úplně všechny hlásky a má též oslabený jazykový cit. Dále je syn levák, možná má i zkříženou lateralitu. Je možné, že bude mít geneticky zděděnou dyslexii a dysgrafii.
Syn je odkladový, narozený na začátku léta, měl tedy minulý rok odklad, dle vyjádření psycholožky se však za ten rok velice posunul a dozrál. Rozumová kritéria má dle vyšetření lehce nadprůměrná.
Popsala jsem stručně synovu charakteristiku, aby bylo možné zvažovat, zda je pro takovéto dítě tento program vhodný.
Nevím, co si o tomto programu myslet, ale na synově ZŠ je právě možnost jej do něj přihlásit, tak nad tím uvažuji…
Budu Vám moc vděčná za Vaše postřehy a uvedení toho, jaké jsou výhody a nevýhody tohoto programu především v první třídě.
Předem děkuji a poprosím o zachování anonymu - osobní info.

• Citovat
  • Upravit
3459
16.3.22 12:00
@Anonymní píše:
Zdravím,
obnovuji již poměrně starou diskuzi. Řeším dilema, zda syna přihlásit do první třídy s programem Začít spolu. Jsem ohledně toho dost zmatená, nerada bych syna svým rozhodnutím nějak znevýhodnila či „poškodila“.
Syn má logopedické obtíže, dokonce letos navštěvuje logopedickou MŠ, ZŠ je mu však již doporučována běžná, nelogopedická. Dosud však nemá vyvozené či zautomatizované úplně všechny hlásky a má též oslabený jazykový cit. Dále je syn levák, možná má i zkříženou lateralitu. Je možné, že bude mít geneticky zděděnou dyslexii a dysgrafii.
Syn je odkladový, narozený na začátku léta, měl tedy minulý rok odklad, dle vyjádření psycholožky se však za ten rok velice posunul a dozrál. Rozumová kritéria má dle vyšetření lehce nadprůměrná.
Popsala jsem stručně synovu charakteristiku, aby bylo možné zvažovat, zda je pro takovéto dítě tento program vhodný.
Nevím, co si o tomto programu myslet, ale na synově ZŠ je právě možnost jej do něj přihlásit, tak nad tím uvažuji…
Budu Vám moc vděčná za Vaše postřehy a uvedení toho, jaké jsou výhody a nevýhody tohoto programu především v první třídě.
Předem děkuji a poprosím o zachování anonymu - osobní info.

U tohoto programu záleží na konkrétní učitelce. Znám školu, která program má, ale velmi těžko sháněla učitelku. Domluvili se pak s učitelkou z 1. stupně, zaplatili jí školení a ona je teď nešťastná. Nelíbí se jí vlastně celý koncept programu. Vadí jí ranní a odpolední kruhy, to že si celkově hodně povídají o počtech atd sama tvrdí, že ty děti prý nic neumí… Prý ve 3. třídě neumí někteří pořádně psát, ale za to umí mluvit o pocitech. Takže hlavně vyberte zapálenou učitelku, která o tom něco ví a baví jí to. Jinak program sám o sobě není špatný. Jen němá návaznost na gymnázia a SŠ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
415
16.3.22 12:40

U nás máme ZŠ, která jede pouze Začít spolu. Kamarádka tam dala dceru, teď je v 5. třídě, a prý to nebyla dobrá volba. Hlavně se to tedy ukázalo během covidu. Online si s paní učitelkou povídali o plyšácích a kamarádka potom s dcerou po odpoledních makala na učivu.

Já to nechci pomlouvat, jen je tohle moje blízká zkušenost. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3459
16.3.22 13:39
@Anonymní píše:
Zdravím,
Předem děkuji a poprosím o zachování anonymu - osobní info.

Nechceš to spíš probrat v PPP? Tam budou znát i konkrétní školu, tvé dítě atd. Já jsem o tomto programu dost přemýšlela ale po tom co jsem mluvila s tou uvedenou paní učitelkou, jsem si řekla, že zkusíme klasickou ZŠ třeba lehce zaměřenou a po prvním stupni uvidíme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4605
6.5.22 16:18

Zdravím,
jak jsem psala, my jsme s tímto programem spokojený. Máme sice jen výuku s prvky začít spolu a kdybych se měla dnes rozhodnout mezi klasickou vyukou a touto, volila bych začít spolu.Je pravda že hodně záleží na učitelích. Dcera měla vždy učitelky které s tím začínali a všechny se toho chopili úžasně a bez problémů. byli jsme první třída která s tímto programem začínala a nikdo nevěděl jak dlouho to bude na škole fungovat. a Na štěstí funguje. Dcera letos končí devátou třídu, druhá dcera jede v této vyuce taky a jsem ráda. Na naší škole to byla dobrá volba. Máme vždy jednu klasickou třídu a jednu se začít spolu..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin