Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím, je tu někdo kdo má zkušenosti se zácpou u dítěte? ![]()
Malá 4 roky má dlouhodobě problémy s močením, čůrá málo a nyní jsme podstoupili různá vyšetření při kterém se zjistilo že problém je spíše ve střevech. Malá má extrémně naplněna střeva, rozhodně trpí zácpou a nyní máme doporučení na gastroenterologii a užívat lactalosu. Dcera chodí kadit denně, nenapadlo mě tedy že trpí zácpou jsem asi blbá no
kajdi snad od mala tvrdé bobky, ale fakt jde denně, bříško neboli nic, tak mi to prostě nedošlo
ale z vyšetření se zjistilo že i přesto že kajdi denně tak se neumí vyprázdnit a odchází stolici málo. Máte někdo podobnou zkušenost, co vás čekalo případně za vyšetření a za léčbu?
Samozřejmě je problém že dcera nejí zeleninu ani ovoce. Jí pouze sem tam jablka, meloun, občas banán a ze zeleniny sní např v rizotu zeleninu nebo vařenou kukuřici ale jinak vůbec. Nesnáší ovocné přesnídávky, džem nic, takže moc toho do ní takto nedostanu.
Ale zase denně pije min 600 ml mléka, pije actimel pravidelně, laktobacilky. Máte nějaké tipy jak dostat do děti více ovoce a zeleniny? Špatně stravovací návyky dle mě vyloženě od nás nemá, druhá dcerka naopak miluje ovoce a zeleninu, všeho je doma dostatek, ale tato to prostě nechce jist. Děkuji
@Anais Brno zatím ne, máme za sebou zatím vyšetření jen na nefrologii a urologii. Prvotně mě zaráželo jen čůrání, kdy malá chodí čůrat jen cca 3× denně jinak nemá potřebu. Takže se zjišťoval stav ohledně močáku apod a teprve včera nám řekli že je hlavní problém se zácpou, která jde ruku v ruce s močením 🤷♂️ jinak dle mikcni karty je pitný režim v pořádku, malá pije ale samozřejmě někdy víc někdy míň
Já měla takovouto nepřekonatelnou zácpu z mléka a mléčných výrobků. Nech ji co nejdřív nabrat krev na lepek, laktózu a kasein a jakmile budete mít odběry, vyzkoušej eliminační dietu, vynechat mléko a mléčné výrobky, chce to tak týden, než se to trochu pohne. Pokud by měla alergii na laktózu nebo bílkovinu mléka tak ji ta laktuloza bude ucpávat taky… Pokud bys dietu nasadila dřív než odběry, tak ty pak můžou být zkreslené..
@Anais Brno děkuji, v pondělí jdeme k dětské doktorce tak se s ní domluvim zda vezmou malé krev
@iiiv píše:
Mléko se nepočítá do pitného režimu
Na to jsi přišla jak? Do pitného nevím, ale do tekutin určitě. I polévka,…
@Eví2 píše:
@Anais Brno zatím ne, máme za sebou zatím vyšetření jen na nefrologii a urologii. Prvotně mě zaráželo jen čůrání, kdy malá chodí čůrat jen cca 3× denně jinak nemá potřebu. Takže se zjišťoval stav ohledně močáku apod a teprve včera nám řekli že je hlavní problém se zácpou, která jde ruku v ruce s močením 🤷♂️ jinak dle mikcni karty je pitný režim v pořádku, malá pije ale samozřejmě někdy víc někdy míň
Co přesně jí dělali na ten mocak? Kluk mi chodí taky max třikrát denně
ovoce dávám přímo do pusy při hraní třeba.
@Bubla Bůčková no nám se stalo asi 2× že malá pak šla čůrat jen 1× za 24 hodin. No a tak jsem se zmínila doktorce že mi přijde že málo čůrá a poslala nás na dětskou nefrologii. Tam dělali sono ledvin a močáku, zkontrolovali moc a musela jsem donést záznamy z několika dní kolik toho dcera vypije a vycura. No a zjistili ze dcera ve 4 letech má zvětšený objem močáku. Čůrá až 350 ml na 1 močení, na vyšetření vyčůrala dokonce 414 ml. Což je hodně, má kapacitu jak dospělý člověk a není to dobře. Max má dítě vyčůrat 150 ml. tak nás poslali z nefrologie na urologii, kde bylo opět sono břicha plus se měla před nimi vyčůrat do takového speciálního záchodu se senzorem. Nic víc nedělali a nyní nám doporučili vyšetření na gastroenterologii kvůli extrémní náplní střeva a nemožnosti malé se zcela vyprázdnit. A tam nevím co vše ji čeká ![]()
@Eví2 to je dobrý vědět. Díky. No ať vám to dobře dopadne. Kluk měl to bobkovaci období párkrát a vždy odeznění naštěstí.
@Bubla Bůčková no nám dali čas do konce léta když se situace nezmění vezmou ji do nemocnice na pozorování ![]()
My tohle řešili 3 roky… věčné zácpy, lactulózy, forlaxy, klystýry… Všichni nám tvrdili, že je to u dětí a hlavně u holčiček častý, že z toho vyroste. Před 3 týdny začala denodenní bolest bříška, tak nás doktorka poslala na krev a zjistila se intolerance laktózy. Vždy mi to přišlo divné, ona nejí žádné sladké, jí hodně ovoce a zeleniny, dost pije, ale kámen úrazu byl asi v tom, že denně jedla hromady platkového sýra atd. ![]()
@Karolina0311 Ahoj, řeším podobný problém (věčná zácpa) u syna 2roky. Prosím, za jak dlouho se upravila stolice po vysazení laktózy u tvé dcerky?
@Eví2 a Vy nevite jak ma vypadat zdrava stolice? Tak samozrejme je to ve Vas… spatne strav navyky, hlady dite neumre takze je na case ji neustupovat a krmit tim… cim se ma
Doporucuji knihu radost ze zdravych deti
Laktuloza nic neresi
A actimel je na prd ten snad zadna probiotika nema
Pokud chcete stolici zmekcit, pokud ji to boli… odvar z lnenych seminek, 4 letemu diteti rovnou do pusy
@Havlova tak samozrejme je mliko tekutina ma velky obsah vody, ale na mliku nic dobreho neni
Zahlenuje a zacpu spis zpusobuje a kdyby mela byt alergik tak uz pruser do budoucna docela velky
Za me to matka resi velmi velmi pozde, kadi bobky od mala…