Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Anonymní, podívej, Ty píšeš, že v určité formě ten problém máš dodnes. Zadrháváš se, V URČITÝCH OBDOBÍCH se Ti špatně mluví… míváš potíže s hospodařením s dechem (dech = sama podstata života, přijímání celé naší existence). Opravdu bych si nedovolila takto z pár řádků rozebírat Tvůj život a Tvůj problém - proto jsem se ptala, co bys (na základě vlastních zkušeností) doporučila zakladatelce jako řešení problému Ty (vzhledem k tomu, že Tobě osobně vlastně logopedie nijak zásadně nepomohla).
Pokud logopedie nepomohla, tak snad jen číst, číst, číst nahlas, srozumitelně vyslovovat, aby dcera a vlastně obě děti poslouchaly, jak se správně vyslovuje, tím ty slova dostanou do paměti.
Pokud by se to časem samo neupravilo, znovu bych šla na logop.
Je dost možné, že straší se jen snaží přiblížit/napodobit menší a proto to dělá.
Takže zkus oběma ve stejný čas pravidelně číst a snad to bude ok.
Nám dala cvičení.. a pomáhá to..
Nakresli kolečko a udělaj půlruh vodorovně.. nakreslite si třeba vláček a jakože jede vláček a nádech… apojedete prstem od jednoho bodu k druhému v nádechem a potom to samé s výdechem..
Teď nám dala slova a na jeden nádech rozdělovat např. koza.. ko za a tukat a krslit tečky.. a teď poslední cvičení jsme měli
KOza nebo osel.. na jeden nádech to říct… ko za ne bo o sel.. a výdech..
Nám kluk hodně zadrhává a opravdu to hodně pomohlo
Dobrý večer chtěl bych se zeptat na takovou věc. Dcera (2 roky a 10mesicu) uz delsi dobu krasne mluvi, zpívá vse bez problemu. Ale posledni dva tydny sledujeme ze se u ni objevilo zadrhavani vzdy na zacatku vety napr. Pu pu pu pudeme si hrat atd. Pak vse v pkradku a zase. Prijde mi to jako by se strasne rychle snazila neco rict nebo tu myslenku ale jako by nemohla najit to spravne slovo. Zvlastni je ze kdyz zpiva tak odzpiva celou pisnicku bez zadrhnuti. Je mi z toho smutno protoze kdyz ji vidim jak se snazi vyslovit slovo a trva ji to. CEtl jsem na internetu ze u nekterych deti se tento problem objevi. A samo to zmizi. Nemuzete mi nejak poradit nebo me trochu uklidnit. V rodine nikdo nezadrhava. Moc dekuji
Luboš
@Luboš87 píše: Více
Dobrý den, zadrhávání se u dětí ve věku vaší dcery je poměrně běžné, je to přirozená součást vývoje řeči a odborně se tomu říká vývojová neplynulost řeči. V tomto období se děti rychle učí nová slova a rozvíjejí své jazykové schopnosti. Někdy jejich myšlenky “běží rychleji”, než dokáží formulovat slova, což může vést k zadrhávání hlavně na začátku slov či vět.
V tuto chvíli vám doporučím klid a trpělivost, na zadrhávání neupozorňujte ani dceru neopravujte. Při rozhovorech s ní nespěchejte a dejte jí najevo, že máte čas ji poslouchat
Většina dětí tuto fázi překoná samo, ale pokud toto zadrhávání u vaší dcery nevymizí do 6 měsíců nebo si všimnete frustrace, úzkosti nebo strachu mluvit, doporučím vám obrátit se na pediatra, který Vám vydá žádanku k logopedovi.