Zadrhávání u 3,5leté dcery

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
3
13.3.15 20:55

Zadrhávání u 3,5 leté dcery

Dobrý den,
Jdu si pro uklidnění, pro rady. Naše dcerka V dubnu 3,5 roku začala zadrhavat. Pred rokem také zadrhavala, ale samo to odeznelo a ted se to vrátilo. Nerada bych neco zanedbala. Byla jsem i u logopedka pro rady. Zpívané říkáme básnicky, fouká mě do míčku, trénuje mě nádech výdechem jako u doktora… Posledni dny se ji k tomu zadrhavani přidalo i to, ze je vidět, ze ji to proste nejde rictV začne základem hlavu, nebo otáčet oči v sloup… Bojim se, aby ji to nezůstalo… Moc dekuju za rady, dekuju

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3
13.3.15 20:56

Zapomněla jsem dodat, ze máme jeste 10 měsíční druhou dceru a prijde mi, ze to ma spojitost, ted kdyz se mladší dcera taky začala vyjadřovat… Musí ji prekrikovat… Dekuju

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25085
13.3.15 20:59

My si tím taky před rokem prošli a jak píšeš taky to samo odeznělo. Já bych šla k doktorce. Kdy jste byli na té logopedii, je to čerstvé? Co řekl, opravovat nebo si nevšímat. Na ty děti se má mluvit pomalu, co vím…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15977
13.3.15 21:10

Dcera okolo 2 let koktala. Trvalo to asi 2 týdny a přešlo to tak rychle jako začalo. Taky mě to tenkrát vyděsilo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21978
13.3.15 21:17
@Kahic píše:
Dobrý den,
Jdu si pro uklidnění, pro rady. Naše dcerka V dubnu 3,5 roku začala zadrhavat. Pred rokem také zadrhavala, ale samo to odeznelo a ted se to vrátilo. Nerada bych neco zanedbala. Byla jsem i u logopedka pro rady. Zpívané říkáme básnicky, fouká mě do míčku, trénuje mě nádech výdechem jako u doktora… Posledni dny se ji k tomu zadrhavani přidalo i to, ze je vidět, ze ji to proste nejde rictV začne základem hlavu, nebo otáčet oči v sloup… Bojim se, aby ji to nezůstalo… Moc dekuju za rady, dekuju

Moje dcera - i syn mé nejbližší kamarádky - zadrhávali za svůj život několikrát a pokaždé to samo odeznělo.

Bylo to vždycky v určitém životním období, kdy jako by duševně udělali nějaký skok dopředu - řekla bych, jako by pusinka nestačila tomu, co se najednou stalo v hlavě.

Časem se to srovnalo, oba mluví naprosto normálně.

Čímž Tě nechci nabádat, abys to neřešila - jen říct, že pokud se to stává čas od času a nezhoršuje se to, může to být průvodní zjev toho, že dítě duševně postupuje a dozrává… jenom „řečové svalstvo“ nestihlo držet krok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.3.15 21:26

Ahoj holky, napíši vám svůj příběh o koktání. Je mi 32 let, když jsem měla jít do 1.třídy, tak jsem začala koktat-je to dědičné, velmi mírně zadrhává dodnes můj táta, ale je to tam, zadrhával bratranec, ten pouze jako dítě, teď je dospělý a je z toho venku a dál koktá v rodině dcera od sestřenice-opět genetická zátěž z tátové strany rodiny, ta tedy dost a to jí je již 22 let. U ní to nikdo neřešil, sestřenice se v té době, kdy to začalo rozváděla a vždy bývala taková flegmatičtější.
S nástupem do 1. třídy jsem nekoktala, matně si pamatuji hodiny na logopedii a jakousi básničku Naše malá Kamila, bavila se bavila a u toho jsem musela tleskat. U logopedky jsem byla asi 5× a strašně si mě chválila, jak se zlepšuji, až jsem přestala úplně koktat.
Asi koncem 3.třídy jsem se začala občas mírně zadrhávat, tajila jsem to, styděla jsem se za to, neznala jsem jiného člověka, který by s tímto měl problém a tak jsem to v sobě potlačovala.
Ten problém mám ale dodnes, v dospělosti jsem jej řešila s logopedkou a ta mi řekla, že mám mírnou vadu řeči, se kterou nejde nic dělat a naučila mě dechové cvičení, které ovšem nějak extra nepomáhá. Taky řekla, že neumím hospodařit s dechem. Když mluvím, tak mluvím úplně normálně, zadrhnu se jen občas, ale stejně jsou slova, která vyslovuji velmi stěží, když jsem nervozni, tak je to samozřejmě horší, taky mám období, kdy se mi opravdu hodně špatně mluví - např. teď. Otravuje mi to život, ale tak nějak jsem se s tím naučila žít. Pomáhá mi, když problematická slova protahuji, jako když je zpívám, ale to je taky otázka tréninku, aby to nevypadalo divně.
Co tím chci říct, sledujte to u svých dětí, mě to docela otrávilo život, ale jak píši, naučila jsem se s tím žít. Snad můj příběh někomu pomohl a děkuji těm, kteří se u čtení nenudili. Anonym-citlivé, díky.

• Citovat
  • Upravit
25085
13.3.15 21:28

Mě tenkrát řekla doktorka, že to do dvou měsíců vyzní a pokud ne, pak to budeme řešit… tak třeba to bude taky za chvilku fajn. A očividně to řešíš a to je dobře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21978
13.3.15 21:37
@Anonymní píše:
Co tím chci říct, sledujte to u svých dětí, mě to docela otrávilo život, ale jak píši, naučila jsem se s tím žít..

„Sledovat“ se dá leccos, resp. každá z nás tyto věci u svých dětí „sleduje“… těžko zrovna toto přehlédnout.

Co navrhuješ s tím dělat?

Co - podle Tvých životních zkušeností - tuto věc způsobilo resp. co by jí (bývalo bylo) mohlo pomoci?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3
13.3.15 21:40

Ja jsem volala logopedce, u které jsme predtim byly, řekla mi ať si hodne zpivame, basnicky a at se s ni hodne mazlim a udělám si čas i jen na ni, ze v tom mladší dcera hraje hlavní roli. Kdyz ted je větší a uvědomila si, ze tu segra už bude nafurt. Řekla mi, at tomu dam čas 2-3 mesice a potom mam zavolat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21978
13.3.15 21:45

@Kahic, to zní velmi rozumně a logicky… jestliže paní doktorce důvěřuješ (jakože asi ano, když jsi tam už dříve byla), řídila bych se její radou a ponechala věci volný průběh.

Osobně bych dcerce nechala půl roku na to, aby se všechno ujasnilo, zklidnilo, stabilizovalo… a jestliže bych do čtyř let neviděla žádné zlepšení, nasadila bych „lékařské páky“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.3.15 21:47
@BohunkaP píše:
„Sledovat“ se dá leccos, resp. každá z nás tyto věci u svých dětí „sleduje“… těžko zrovna toto přehlédnout.

Co navrhuješ s tím dělat?

Co - podle Tvých životních zkušeností - tuto věc způsobilo resp. co by jí (bývalo bylo) mohlo pomoci?

nezpůsobilo ji nic, prostě jsem ji podědila a pomohlo by mi tenkrát, kdybych chodila opět k logopedce, když to začalo, ale jak říkám, potlačovala jsem to v sobě, styděla se za to a je to jen zadrhávání u některých slov, situací, různá období, v dospělosti ale logopedka řekla, že je to mírná vada řeči, se kterou se musím naučit žít, ale život mi to otrávilo a otravuje dodnes… kolikrát jsem si jako dítě sama pro sebe v duchu přála mluvit tak jako ostatní…

• Citovat
  • Upravit
21978
13.3.15 21:53

Anonymní- neber to, prosím, ve zlém, ale tomuhle já nevěřím - vada řeči je věc, která má v první řadě psychickou příčinu, nikoli dědičnou (jedna z nejtypičtějších psychosomatických vad) - neexistuje žádné „to je dědičné“ (EDIT: resp. „dědičné“, ano… mohli bychom se bavit o tom, co a proč vede bytosti v linii Tvé rodiny k tomu, že zadrhávají, ale to asi není úplně „genetika“). )
Ne - zadrhávání, koktavost, to není věc dědičnosti, ale v první řadě psychosomatiky.

Čímž nepolemizuji o nutnosti logopedie, opravdu ne - ale ten hlavní problém zůstane (pouhou logopedií) neodkryt.

Příspěvek upraven 13.03.15 v 22:55

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.3.15 21:56
@BohunkaP píše:
Anonymní - neber to, prosím, ve zlém, ale tomuhle já nevěřím - vada řeči je věc, která má v první řadě psychickou příčinu, nikoli dědičnou (jedna z nejtypičtějších psychosomatických vad) - neexistuje žádné „to je dědičné“. Ne - zadrhávání, koktavost, to není věc dědičnosti, ale v první řadě psychosomatiky.Čímž nepolemizuji o nutnosti logopedie, opravdu ne - ale ten hlavní problém zůstane (pouhou logopedií) neodkryt.

ale já měla šťastné dětství, mamka říkala, že jsem začala koktat z ničeho nic, koktal mírně otec, bratranec, dcera od sestřenice, všichni z otcovy strany, těch lidí, kteří koktají zase tolik není a tohle není náhoda… je to i otázka genetiky, jinak žiji docela poklidný život, žádné problémy v mém životě nikdy nenastaly, které by to spustily… píši jen, jak to je u nás

• Citovat
  • Upravit
1046
13.3.15 22:00

Moje dcera (3 roky) začala koktat druhý den po očkování. Je to už měsíc a spíš se to zhoršuje.
Nikomu nic nevnucuji ani nehodlám zde rozpoutat flame o očko, ale píši k tématu jenom info. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14335
13.3.15 22:05

Anonymní u nás to máme taky dědičné.. nevím, asi všichni muži jsou nějak labilnější v tom případě, ale praděd, děd, otec i manžel koktají a bohužel i syn..
Odbourat to nejde- řekla do logopedka i manželovi, jde ot jenom minimalizovat cvičením..
Unás kluk pokud je v pohodě tak zadrhne občas pokud v pohodě neni tak koktá hodně.. zatím ale nevím, jeslti to bude mít jak manžel, že si to bude muset hlídat, ale asi se toho napořád nezbaví

Příspěvek upraven 13.03.15 v 22:06

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect