Zaměstnání na HPP + OSVČ

Anonymní
24.8.16 10:07

Zaměstnání na HPP + OSVČ

Omlouvám se za anonym, ale zatím nikdo neví, že nastupuji do zaměstnání a ráda bych, aby to ještě nějakou dobu zůstalo v tajnosti. Děkuji za pochopení :kytka:

A teď k dotazu. Několik let jsem OSVČ - podnikání mám jako hlavní činnost. Ale nyní mám možnost nastoupit do zaměstnání, které je už léta mým snem. Budu zaměstnaná na hlavní pracovní poměr, ale budu pokračovat i v podnikání. A teď tápu. Netuším, jak je to s platbou zdravotního a sociálního pojištění. A jak je to s vrácením daní za děti. Doposud jsem si děti uplatňovala v daňovém přiznání - tzn. 1 x ročně mi byla vrácena určitá částka. Nyní bych byla ráda, kdyby mi daně za děti byly vraceny měsíčně - k zaměstnaneckému platu s tím, že z podnikání už bych je samozřejmě neuplatňovala.
SP a ZP se platí jak ze zaměstnání tak i z podnikání? A z podnikání budu platit ve stejné výši, jako doposud?
Ještě je „problém“ v tom, že jako OSVČ vydělám více peněz, než v zaměstnání. To jsem se dočetla, že prý v tom případě nemohu dělat podnikání jako vedlejší :think:? To tedy budu mít dva hlavní pracovní poměry?
Můžete mi prosím poradit, jak mám postupovat? Mám si na zdravotní a sociální zajít osobně a zjistit co a jak? Nebo dá se někde vyčíst, jak to všechno aktuálně je?

Předem moc a moc děkuji :kytka: :kytka: :kytka:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
101751
24.8.16 10:52

No, asi takhle, i když si jako OSVČ vyděláš více, tak můžeš mít podnikání jako vedlejší, ale pokud máš z podnikání slušné příjmy, tak je to vlastně fuk, neb jediný smysl toho, že má člověk podnikání jako vedlejší je to, že nemusí platit ty minimální zálohy, pokud k nim nemá odpovídající příjmy, ale pokud k nim ty příjmy máš, či ještě vyšší, tak budeš platit zálohy podle svých příjmů a tedy furt stejný.
A jinak po nástupu do práce na OSSZ nahlaš, že se tvá činnost stává vedlejší, ale jak píšu, dost možná to nic neovlivní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat