Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@Anonymní píše:
Ahoj
Píšu za svou kamarádkuJdu pro radu. Je týden a kousek po porodu a ma zánět prsu. Vysoké horečky a od včera atb. Prso ma bolavé, horké a tvrdé. Maličký se nechce prisat a když odsava tak vůbec nic neteče a ani když předem nahriva. Prosím mate nějaké rady aby to povolilo a nechalo se odstrikat. Moc děkuji za všechny rady
Tak to jsem zazila 4×. Nezavidim a boli to jak cert. Je ji zle a slaba jak moucha. 40horecky. Tak doporucuji kojit jen ze zdraveho prsa. Zanet a upchane mlekovody musi porad masirovat pod teplou sprchou odstrikat mleko aby tlak zmensil. Pomahaji i studene opklady po sprche na gazu dat bily jogurt nebo tvaroch a prilozit na bolave misto. Pred spanim at si da paralen(ten muze i kdyz koji).Zitra bude lip jen nezoufat.
Au, jednou jsem taky zažila
asi odsává odavačkou, lepší je odstříkat, prs nahřát a promasírovat a pak tisknout z obou stran od shora postupně až ke dvorci. Miminko by mělo sát bradičkou k bolavému místu. To chlazení stačí i studeným obkladem, ať je brzy lépe.
Tady je to celkem dobře popsané https://www.nutriklub.cz/…t-zanet-prsu
Já jsem ještě natírala prso slivovicí, ne dvorec, jen tu tvrdou část, co je normální kůže. Přes to jsem dala do látkové pleny tvaroh. Před kojením prso nahřát ve sprše. A většinou po druhém paralenu tzn po cca 6 hodinách syn dokázal zatvrdlinu vycucnout. Jak už bylo napsáno výše, dobré je, když dítě pije bradičkou směrem k zatvrdlině. Nebo aspoň nosem, pokud brada není možná. Ale už jsem kojila i na čtyřech, dítě pode mnou na zádech, aby mělo bradu nahoru. Já ale teda měla vždy jen retence bez teplot, zánět jsem měla jen jednou a u toho zase zatvrdlina nebyla. Rada na později, mně zatvrdliny dělá pevná podprsenka a noční košile, které mají takové to překřížení, že se odklopí jen ta část na prsu. Ta gumička pod prsy mi vždy vyleze trochu výš a jak štípne prso napůl, tak je hned zatvrdlina na světě. Tak jsem tyhle košile vyřadila.
@Hadrnozka Souhlasím s tou podprsenkou, doma nejlépe na volno.
Urcite tvaroh. Sama jsem zatim jeste nemela zanet, ale svagrova, mamka i tchyne radily, ze jim pomohl obklad z tvarohu
rozmasirovat pod horkou vodou a pak ten tvaroh…
@natyber ja bych treba na volno taaaak rada chodila aspon doma
ale pak jsem mela na kosili nebo tricku mokry fleky od mlika
navic mam celkem velky prsa a jeste nality me pak bolej, jak to tahne dolu…
Ahoj
Jdu pro radu. Je týden a kousek po porodu a ma zánět prsu. Vysoké horečky a od včera atb. Prso ma bolavé, horké a tvrdé. Maličký se nechce prisat a když odsava tak vůbec nic neteče a ani když předem nahriva. Prosím mate nějaké rady aby to povolilo a nechalo se odstrikat. Moc děkuji za všechny rady 
Píšu za svou kamarádku