Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Neporadím, co s tím, ale já osobně jdu vždycky nejdřív za paní, co dělá čínskou medicínu. Už mně i dětem několikrát pomohla.
Používání mastí a léků není řešení problému. Ten je někde uvnitř. Co se před tím půlrokem stalo? Popřemýšlej o tom. I alergie se může objevit v průběhu života - lepek, mléko… atd.
Držím pěsti, musí to být náročné.
Ahoj, už jsem psala včera, ale nějak se to neodeslalo. ![]()
Zkus změnit kožaře a poté se rovnou zeptej, zda by se nemohlo jednat o periorální dermatitidu. Na tu se naopak kortikoidní mastičky dávat nemají. A děje se potom přesně co popisuješ, krátkodobá zlepšení a pak opět zhoršení. Při vysazení může pak dojít i ke zhoršení, ale dlouhodobě se to pomalu zlepšuje. Z domácích rad - ničím to moc nepromazávej (to to paradoxně může zhoršit), zkus obklady z černého čaje.
S výše uvedeným názorem - s druhým odstavcem nesouhlasím. Masti a léky jsou princip západní dermatologie. Takže jde asi spíš o to, zda člověk věří západní medicíně. Obecně kožní problémy typu ekzém většinou vznikají kombinací více příčin, včetně genetiky, vlivů okolí. Ano, určitě na to může mít vliv i stres, jako stres se počítá například i jiná nemoc. Nicméně, pokud máme v životě nějaké těžkosti, obvykle se stresu úplně vyhnout nedá.
1. Nepálí tě žáha? Nepobolívá žaludek? Podobné věci dělá zánět žaludku s helikobakterem a následná perorální dermatitida. (Pokud by to bylo ono, což zjistíš na gastru nebo u osvíceného kožaře, tak je to potřeba léčit trojkombinací dvou ATB a helicidu. Ty kortikoidy by to léčení bohužel jen prodloužily a zkomplikovaly.)
2. Nepracuješ s nějakou chemikálií? Stačí jen mírná, ale dlouhodobá expozice a může to dělat podobné hrůzy.
Já měla něco podobného, ale v menším rozsahu.
Vynechej kortikoidy.
Vysuš to pudrem se sírou. Používej jarischův roztok na čištění.
Hledej kosmetiku pro růžovku. Sice to asi není ono, ale mělo by to být podobného druhu.
Stejně nakonec skončíš u kožaře. Ale kortikoidy už neber.
Mně na to nakonec míchali nějakou mastičku v lékárně, včetně trochy barviva ve stylu makeupu, aby to i opticky trochu zakrylo. Snad nějaký pevaryl nebo co to bylo.
Dobrý den, už minimálně půl roku bojuji s vyrážkami na obličeji. Není to akné, je to opravdu vyrážka. Na kožním mi to léčí jen kortikoidy a kortikosteroidními mastičkami, co mi zabírají, ale jen na chvíli. Má s tím někdo zkušenost? Jsem z toho už nešťastná