Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Tak ho dej dnes, nezvyšuj dávku. Ono se nic nestane, je to jen týden. Kdybys vynechala měsíc, tak to už by možná mohl být problém. Na sluníčko ho vůbec nedáváš?
@Anonymní píše: Více
nic se nestane, teď mu to dávej jako obvykle,
u nás doktorka dokonce říkala, že v létě máme vysazovat, protože svítí přirozeně sluníčko
Hrubým odhadem bych si tipla, ze z 8 mld lidí na planetě dostávalo v dětství syntetický vitamín asi tak možná 40 milionů max? Nemluvě o generacích minulých… ![]()
@Yasmen píše: Více
Ale taky je rodiče nechránili před sluncem.
Ja vím že se nic nestane jen jsem chtěla uklidnit trosku jsem pitoma no to vím. Jo dávám ho na sluníčko když uz není tak se prudké jsme pomalu cely den na zahradě
Dekuji za reakce hezky den ❤️
Klid, takhle v létě se opravdu nic nestane. Teda ani v zimě by to nebyl konec světa ![]()
V některých státech se vůbec nedává, v některých se dává jen v zimě. Prý na dostatečnou tvorbu vitamínů D stačí 15 minut na sluníčku.
@klkakla píše: Více
K dotazu zakladatelky nějaké minimální množství sice nedostatečné získalo od tebe, pokud ho kojíš, protože vitamín D máš i v mléčných výrobcích, mase, atd.
Ano, 15 minut na slunci s odhalenou kůží a to pouze v čase od 10 h do 15 h, bez opalovacího krému. Neberou ho v oblastech, kde mají silné UV záření, u nás je jen pár měsíců v roce (květen až srpen) a ještě záleží na počasí. Jinak slabé UV záření a doplňování vitamínů platí i pro severské země.
Jeho vstřebávání ovlivňuje věk a i odstín kůže.
Jinak jen 1% populace Česka má dostatek vitamínu D ukázala studie státního zdravotního ústavu.
@Yasmen píše: Více
no to je sice nejspíš pravda, ale zase v dobách minulých (a dnes určitě i tam kde se vitamin D nepodává) existovala křivice, tedy nemoc kostí z nedostatku vitaminu D. Ta v zemích, kde se podává vit D od narození již neexistuje. Ale samozřejmě týdenní vynechání vitaminu D žádné riziko nepředstavuje, z toho bych strach neměla.
Dospělým a větším dětem se vitamín D3(Vigantol a jeho obdoby) dává jednou týdně ve větším množství🙃
Ahoj už týden jsem zapomněla dát miminu 6 měsíců vitamín d3. Nechci se vymlouvat ale řešila jsem teď těžkou životní situaci a úplně mi to vypadlo