Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím všechny,
Nemá někdo zkušenost se zarůstajícími nehty na palci u nohy u cca 2 ročních děti? V pondělí půjdu s dcerou k MUDr ale chtěla jsem nejdřív přes víkend zkusit nějaké masti nebo louhovaní apod. Nemá někdo zkušenost? Místo ma zarudlé a včera měla i hnis… děkuji všem za reakce
Petra
Místo doktora najdi kvalitní pedikérku a dítěti kup kvalitní obuv. Velmi často se to děje právě kvůli obuvi, která je úzká.
Jestli tam má i hnis, tak bych nečekala do pondělí, ale vzala ji na pohotovost.
Jinak v domácích podmínkách je zejména potřeba dbát na prevenci a ty nehty správně stříhat (rovně). Doporučuje se koupat to v teplé vodě se solí, desinfikovat Betadinem. Z mastí pomáhá Višněvského balzám nebo Ichtoxyl. A je dobré to zatejpovat, aby se odtáhl val od nehtu. Bezpolštářkovou náplastí odtáhneš kůži od nehtu a vedeš ji spodem pod palcem na druhou stranu. Dá se vygooglit jak, jsou na to i videonávody.
Syna tohle hodně trápilo cca do roka. Se zarostlými nehty se vpodstate narodil ale zezacatku jsem s tím neměla nic dělat že prý se to srovná. Kolem půl roku už mu začaly prsty otékat a červenat. Když lezl tak se kolikrát najednou zarazil a začal plakat. Prsty měl jak bambule a bolely ho na dotyk. To už jsem máčela ve vodě, odtahovala valy, desinfikovala. Doktorka na prohlídce pořád jen že z toho vyroste. Naštěstí muž měl zrovna problém a vozila jsem ho na chir. ambulanci. Tak se tam na to zeptal. Na syna koukali. Napsali nám framycoin mastičku. Samozřejmě říkali to co už jsem věděla a co tu psali. Odmocit v teplé vodě aby kůže i nehet změkly, odtáhnout, vydesinfikovat a ideálně pokud se podaří tak nehet podložit třeba kouskem gázy. Na jakékoliv jiné intervence byl syn tehdy ještě moc maly. No během 14 dní se jeden nehet úplně srovnal, s druhým jsme ještě asi čtvrt roku bojovali ale nakonec taky dobrý. Kdyby se to nesrovnalo a stále zahnisavalo tak jak by měl nad 10kg tak by ho vzali na sálek, připsali a nehty strhli aby sa ta nehtová lůžka zahojila. Případně by se muselo bojovat dokud by ještě zase více nevyrostl a pak by dali nějaká nehtová rovnátka. Naštěstí to teda nebylo potřeba. Dbam na to aby neměl upnuté ponožky/punčochy a vybírám boty se širokou špičkou. Doma hodně chodí i bos.
S hnisajicim palcem okamzite na chirurgii. Strasne to boli a samo se to nevyresi. Pricin vzniku muze byt nekolik, napr. tisnici obuv, zastrihavani nehtu dokulata, misto rovne. Take je potreba nehty pred strihanim nahrat ve vode, treba koupeli.
No, a někomu ty nehty prostě rostou blbě, vyklenuté do oblouku, a zarůstá to furt dokola, ať už to stříháme sebelíp nebo nosíme sebelepší boty.
Aktuálně mám na obou palcích opět rovnátka, protože se problém zase vrátil jak bumerang.
@Jeremi nekomu se to porad vraci, je to pech. Me to rizli poradne na chirurgii a od te dobydobry, pokud neudelam chybu ve strihani (pedikerka
) nebo nemam uzke lodicky, zalomeny nehet treba z chuze po kamenech. Ale i pak citim jen par dni nepohodli, ale na infekci nedojde. Vsem to radim a vsem to pomohlo. Nerikam, ze je to spasne pro vsechny
, jsme maly vzorek, ale dokud jsme to lecili visnakem, rovnatkama, obuvi, tak se obtize opakovaly. Po masakru na chirurgii mame vsichni klid.; Ale muselo jit opravdu o zakrok, kdy se odrizl prouzek nehtu.
Taky bych jela na chirurgii. Dcera mela zanet nehtoveho luzka na prstu ruky. A pricinou nebylo strihani ani nejake drobne zraneni. Udelalo se ji to samo, “autoimunne”. To jen k tomu, ze neni jiste, ze za to muzete spatnou pedikurou nebo obuvi.
Visnevskeho balzam nepomohl, protoze lozisko mela hluboko a kuze nebyla porusena, takze leciva latka se k tomu nedostala. Chirurg ji rozrizl kuzi a vymackal hnis, to se muselo opakovat 3×. Hrozilo i strzeni nehtu, ale nakonec nebylo potreba.
Příspěvek upraven 14.12.24 v 15:06
@Winter garden @Jeremi přesně. Jak jsem psala syn se mi s takhle blbě narostlymi nehty prostě narodil a řešila jsem to prakticky od narození. Prý z toho musí vyrůst a důsledným ošetřováním v tom prvním roce je teď bez potíží. Ale musím pořád kontrolovat. Pořád ten tvar nehtů nemá úplně tak jak by měl byt. Nicméně pokud bude mít znovu palce jak bambule jdu hned na chiru a ať mu ty nehtiky strhnou…
Jak jsem psala, ze bych jela na chirurgii, tak jsem myslela chirurgickou pohotovost. Dnes.
Syn měl to samé. Když měl dva roky, podstoupil zákrok na chirurgii, ale to mu nepomohlo. Nakonec jsme byli na laserovém zakroku, odstranili val kůže, zúžili nehet. Od té doby má pokoj. Byli jsme tam 2×. Pokaždé jedna strana jednoho nehtu. Sice placený zákrok, ale jsme maximálně spokojeni. Už je to cca 5 let a nehet krasny.
@sibka me vlastne take zuzili nehet. A od te doby to lze ukocirovat.
V Nemecku jsem koupila dezinfekci Octenisept, stacilo strikat 2-3 x denne a zahojilo se to. Casem se to srovnalo uplne. Barefoot nosil syn vzdy, zarustaly mu nehty od narozeni. Tak bud stejna nebo podobna dezinfekce.