Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím ![]()
Holky, synovi se udělala zátka v uchu… Je mu 5 měsíců. Co s tím? Zkoušela jsem kapnout kapky na rozpuštění ale nic.. byli jsme u dětské, říkala jsme ji to že má v oušku zátku, podívala se jen tak zběžně mezi dveřmi a řekla mi že mám vytírat ouška jen zvenku.. to dělám.. a že to mám nechat tak.. to bylo v pondělí.. teď má zátku už přes celý průměr ouška.. ptala jsem se zdá jít na ORL a řekla že to není opravdu potřeba.. tak já nevím.. máte někdo zkušenost? Děkuji
Myslím si že to není úplně ok to tam nechávat aby se tam nabaloval další a další ušní maz..
![]()
@Samodomo píše: Více
A nevíš prosím co mu tam budou dělat? Četla jsem že výplach.. nebo jen nějak vytáhnou?
Dala bych zase ty kapky, ideálně na noc a chvilku ji hlídat, aby ležela na druhé uchu. Pokud ráno nezjistis zlepšení, tak na orl nejdéle v pátek. Ať z toho nemám zbytečně zánět
Zajděte na ORL na výplach. Nebolí to, je to za vteřinku hotové a máš jistotu, že se nic nezanedbá a nezhorší. Jestli je tam zátka, tak kapky moc nepomáhají, spíš jsou prevencí proti zánětu, ale problém jako takový neodstraní.
Kapky na rozpuštění nefungují obratem. Musela bys je používat pravidelně, pak zamezí udělání špuntu. Můžeš zkusit ještě pár dní a nechávat to tam působit déle, třeba to postupně povolí. Bylo by dobré to nenechávat a na ORL to vyčistit, aby se pod tou krustou neudělal zánět. Rádo to dělá, jak se pod to dostane voda, při koupání třeba, tak se to tam pomnoží.