Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Hrozina píše:
Zelená rýma je infekční, aspoň na ten Pamycon bych to viděla ať je CRP jakýkoliv. Nebolí ho dutiny? Necítí při předklonu někde v čele nebo pod očima tlak nebo bolest?
a vodnatá rýma není infekční?
jinak pokud jsou týden teploty 38 tak bych zvážila spíš celková ATB než Pamycon.
Nevím, jestli ho bolí i dutiny, jsou mu 2,5 roku a moc nemluví, takže mi to neřekne, ale už je protivný, nechce léky, odsávat rýmu nic, je ubrečený. Uplně mi to vysiluje a jeho to musí vysilovat taky… nevím, asi budu muset zkusit orl, pediatr na to napsat nechce nic.
CRP může být při lokálním zánětu (i bakteriálním) nízké. Rozhodně neplatí, že jakákoliv virová infekce = CRP nízké a naopak jakákoliv bakteriální infekce = CRP vysoké. Zašla bych na ORL.
@Lucka1111 píše:
a vodnatá rýma není infekční?jinak pokud jsou týden teploty 38 tak bych zvážila spíš celková ATB než Pamycon.
Vodnatá může být alergická, zelená je vždycky infekční.
@Anonymní píše:
Nevím, jestli ho bolí i dutiny, jsou mu 2,5 roku a moc nemluví, takže mi to neřekne, ale už je protivný, nechce léky, odsávat rýmu nic, je ubrečený. Uplně mi to vysiluje a jeho to musí vysilovat taky… nevím, asi budu muset zkusit orl, pediatr na to napsat nechce nic.
Trvej na ORL. Dutiny by u něho poznali z RTG, ale pokud to trvá tak dlouho, už by asi bylo lepší rovnou přeléčení.
@Hrozina píše:
Vodnatá může být alergická, zelená je vždycky infekční.
tak i vodnatá rýma je často infekční. A infekční neznamená vždy nutnost antibiotik. Převážná většina rýmy je virová. Dokonce ani pokud je rýma zelená, tak se většinou antibiotiky neléčí. Já třeba pamycon na rýmu prakticky nedávám. V případě zakladatelky ke zvážení budou vzhledem k těm přetrvávajícím teplotám, ale jak jsem psala výše spíše bych dala celková antibiotika + vyšetřit dutiny a uši.
@Lucka1111 píše:
tak i vodnatá rýma je často infekční. A infekční neznamená vždy nutnost antibiotik. Převážná většina rýmy je virová. Dokonce ani pokud je rýma zelená, tak se většinou antibiotiky neléčí. Já třeba pamycon na rýmu prakticky nedávám. V případě zakladatelky ke zvážení budou vzhledem k těm přetrvávajícím teplotám, ale jak jsem psala výše spíše bych dala celková antibiotika + vyšetřit dutiny a uši.
Každej to má jinak. U mně když se objeví zabarvená rýma, letím na ORL aspoň pro ten Pamycon, protože vím, že mě chytly dutiny.
Holky poraďte. Ve čtvrtek náznak rýmy, večer jsem dala nurofen kvůli teplotě. Pak až do včera teplota žádná, rýma malá, nic velkého. Od včera večer zelená ulepená rýma, vysoká teplota a dnes pokračujeme. Zítra budu volat dětskému, ale jen mě zajímá, jak dlouho můžou teploty k zelené rýmě trvat?
Nurofen jsem dávala včera večer, dnes dopoledne a i dnes v podvečer a tuším, že dám i v noci. Byl úplně vyřízený a teplota 38,5 - 38,8. Dala jsem nurofen hlavně, aby si trochu odpočinul a vyspal se aspoň trochu.