Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, prosím, uživatele čističky vzduchu therapy air od firmy zepter o radu.
Mám 3letou dceru, kterou už čtyři měsíce trápí kašel. Moje maminka „vyhrabala“ někde doma čističku a dala mi ji. Jenže, dala mi ji bez jakéhokoliv návodu a já nevím, co s ní. Mám několik otázek. Jestli se musí používat ten vonící gel, jak často měnit filtry, kdy a na jak dlouho ji zapínat, jak daleko od postele,…? Mamka si ji koupila asi před 7 lety a nepoužívala ji, už si to nepamatuje. Já to na netu nemůžu najít a distributory se mi nechce kontaktovat, aby ji zase něco nevnutili.
Pokud máte nějaké info, budu moc vděčná, děkuji.
@DodaS Už ji mám, sice starší, ale funkční. Také nemám návod ale jako technik tomu trochu rozumím, cena za nový produkt je trochu šílená.
Zepter má dvě čističky vzduchu therapy air a therapy air ion.
Princip čištění vzduchu je totožný, druhá má komfortnější ovládání, spíná se sama při výskytu prachu + možnost dálkového ovládání, první má tři stupně filtrace - ručně ovládané, ale má možnost aromatizovat procházející vzduch.
Doporučená doba na výměnu filtrů je cca asi 1 rok, gelové aroma není podmínkou provozu do prostoru je možné dát i něco jiného, jen aby vůně nebyla příliš intenzivní např. pytlíček s vonnými bylinkami…
@jirka132 jéééé, díky za reakci. Mám therapy air. Mám to 4 levly 0-1-2-3, jak často a na jak dlouho zapínáte? Když už to mám, ať to má nějaký smysl. Já to mám pořád na nule, jen před a po spaní dávám na dvě hodiny na 4. Myslíte, že to je dostačující?
@DodaS Dle mého názoru bych ji nechával po ceý den na 1 stupeň na 0 je totiž vypnutá, na vyšší stupně ji zapínat hlavně při úklidu nebo při činnostech kdy se do vzduchu dostane větší množství prachu, a nějakou chvíli po, určitě vypnout při intenzivním větrání. Co se týče umístění měla by být dále od postýlky a čelní stranou do volného prostoru místnosti a horní část má mít volný prostor nad sebou, aby docházelo k dokonalé cirkulaci vzduchu v místnosti. Kontrolky znečištění filtrů jsou dle mého názoru informativní v čističce nejsou instaována žádná čidla, která by sledovala míru zanesení filtrů a jsou hlídané pomyslné provozní hodiny, v místě s lokálním topením, nebo s vyšším výskytem prachu bych určitě interval výměny vstupního filtru zkrátil…
@DodaS Ještě k filtrůn - je třeba si dát pozor na instalaci vstupního filtru aby při okraji nedocházelo k nasávání prachu a nečistot do prostoru ventilátoru, ten se pak nedá téměř vyčistit, pokud ji mě někdo zapnutou bez vstupního filtru, tak je pořeba ventilátor vyndat a prostor kolem řádně vyčistit, bez výstupního filtru nebo prři odkrytém čelním panelu se vstupním filtrem se čistička nedá spustit a také se vypíná při položení mimo svislou pracovní polohu…
@DodaS Tak jako správný kutil jsem to ještě rozebral a vyčistil, přičemž jsem přišel na další. Čistička má docela silný ionizátor umístěný u ventiátoru před druhým filtrem, který nazývají katayzátor, tento je v činnosti jen s hlavním ventilátorem a ve všech stupních ( 1-3) má stejný výkon, při stupni ( 0 ) je v činnosti jen motor aromatizátoru ( vonný gel ) přičemž vzduch je nasáván mimo filtry v zadní části jednotky, vedle hlavního vypínače vzadu. Tedy pokud nechceme aromatizovat místnost, vypínat jednotku vypínačem vzadu. Vzhledem k výkonu ionizátoru bych nenechaval fitrační jednotku ( provoz 1-3 ) v čínnosti přes noc, kde se spí a výmenu katalizačního filtru určitě bych prováděl do roka. V zhledem k výkonu ventilátoru a dezinfekci ozonem je možné jednotku použít i k nárazovému pročištění místnosti při provozu na třetí stupeň cca 2hod. při zavřených dveřích poté úplně vypnout pokud nepoužíváme bylinky na osvěžení vzduchu…
Ještě k výrobku, je vyroben v Německu a není to odfláknuté jako některé věci z Číny.