Změna směn kvůli nemocenské

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
417
19.9.23 20:20

Změna směn kvůli nemocenské

Dobrý den,
dělám 12 hodinové směny krátký/dlouhý týden. Bohužel je už pátý den vedoucí na nemocenské po lehké mozkové příhodě a kvůli tomu mám nepravidelné směny, které mi nevyhovují.
Vždy jsem měla směny stejné jako manžel který taky dělá krátký/dlouhý týden a volno jsme měli společné. Nyní se vidíme jen večer doma když se vrátíme z práce, osobní život žádný. Jelikož jsme pouze dvě na HPP a to já a ta vedoucí co je na nemocenské a ještě dvě brigádnice, které ale studují a můžou dělat jen víkendy tak většinu směn mám já. Může se také stát, že se vedoucí po nemocenské vůbec nevrátí a budou muset hledat někoho nového což je na delší dobu. Posledně to trvalo půl roku než jsem nastoupila já.
Moje otázka je zda mám právo odmítnout směny které mi nevyhovují, případně jak by jste to řešili vy?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
LiduNe
19.9.23 20:29

Záleží co máš ve smlouvě. Ale pokud děláš krátký, dlouhý asi si nepomůžeš, to už v té smlouvě bude nějaká nepravidelnost zmíněná.

• Citovat
  • Upravit
24581
19.9.23 20:33

No odmítnout asi můžete, ale to potom ta práce půjde celá do kopru, ne? Nejde sehnat nějaký záskok za tu nemocnou?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37119
19.9.23 21:17

Tak záleží co je to za práci a co mas ve smlouvě :nevim: pokud odmitnes a nebude nikdo jiný, kdo by tam pracoval (pokud ta práce nepocka), tak je to blbe. Spis by to chtělo teda vyřešit nějaký zaskok :nevim: to teď pracujes za dva nebo jak?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101475
19.9.23 21:25

@Julieza Ne, odmítnout směny jen protože ti nevyhovují, nemůžeš. Pouze pokud by nesplňovaly podmínky dané zákoníkem práce co se týká počtu přesčasů a volna v rámci týdne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
417
19.9.23 21:44

@Kriss Tina Dělám v obchodním centru ve zlatnictví, takže víkendy i svátky a zavřít se nemůže. Záskok zatím nikdo neřeší, protože se neví jak dlouho to potrvá, takže se čeká co bude. A z Prahy nikoho nepošlou na záskok 300km daleko, taky nikoho nemají navíc. Majitel se ani zatím neozval, tomu asi stačí že jsou směny pokryté na 14 dnů dopředu. Teď dělám pondělí až čtvrtek celé dny a sobotu a další týden pondělí až středa. Jde mi hlavně o to společné volno s manželem, které teď nemám. Navíc v době kdy řešíme plno věcí jako hypotéku, koupi nového auta, nějaké zdravotní věci atd…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20838
20.9.23 04:06

@Julieza odmítnout můžeš v případě, že máš přesně danou pracovní dobu v pracovní smlouvě nebo ti rozpis směn nedá dostatečně dopředu (minimálně 14 dní předem). Ovšem nějakou směnu můžeš mít nařízenou jako práci přesčas. Tam pak je důležité volno mezi smenami a volno v týdnu.

Každopádně zajištění směn je plně v kompetenci nadřízených. Že ty jdeš jindy a navíc. Tak jim ochotně vytrhavas ten z paty a mělo by se kromě zaplacených přesčasů počítat i s nějakýma premiema.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
659
20.9.23 09:41

Rozpis smen musis dostat nejpozdeji 14 dni predem. Jakekoli nasledne zmeny jsou predmetem dohody mezi obema stranami.

Jinak je na zamestnavateli, jak ti rozvrhne praci (v ramci pracovni doby, kterou mas ve smlouve). Ty si pohlidej pocet prescasovych hodin a pauzy mezi smenami - presne hodnoty jsou uvedene v zakoniku prace.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
417
20.9.23 12:30

Děkuji za rady a názory, právě že směny jsem nedostala na 14 dnů dopředu, naopak během volna jsem musela do práce a pokrytí směn a rozpis zajistit já a zatím na dva týdny, než bude mít výsledky z nemocnice a uvidí se co s ní bude. Pokud se jí to prodlouží zase budou změny ze dne na den.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11594
20.9.23 18:38
@Julieza píše:
Děkuji za rady a názory, právě že směny jsem nedostala na 14 dnů dopředu, naopak během volna jsem musela do práce a pokrytí směn a rozpis zajistit já a zatím na dva týdny, než bude mít výsledky z nemocnice a uvidí se co s ní bude. Pokud se jí to prodlouží zase budou změny ze dne na den.

U nás je to normální. Někdo onemocní a my si rozdělíme směny navíc. K vedení se dostane jen to, že jsme si poradili. Jedna osoba když omarodí, tak pak je doma 1-3 měsíce s tím, že v pátek se teprve dozvíme, jestli pokračuje v nemoci dál a dle toho rozdělujeme směny na další týden.
2 týdny se vidět s manželem méně než obvykle není taková hrůza. Podívej se na to z druhé strany, budete si vzácnější.
Co si myslíš, jak by to vypadalo, kdyby jsi onemocněla ty?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7188
31.10.23 19:35

Chvíli bych to vydržela, debata o hypotece a autě může počkat. Ale pokud by to mělo být víc jak měsíc, chtěla bych vědět, že to někdo řeší a nespoléhá na to, že se bojím ozvat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat