Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Milé maminky…předem bych poprosila o klidnou debatu k tématu - jedná se mi o dotaz týkající se očkování, nerada bych rozbouřila už tak neklidné vody okolo takových témat ![]()
Píšu za svou sestru, co má teď roční holčičku. Nechala jí k Hexa vakcíně Synflorix, holčička ho opravdu špatně snáší - průjem, teplota, neklidné spaní, pláč, otok, podlitina okolo vpichu, vyrážka
Očko má rozdělené. Jednou Hexa, do týdne Synflorix. I tak je to ale cca 3 dny po očku mazec
Dnes se mě ptala, zda může Synflorix už rozočkovaný vyměnit za jinou vakcínu? Říkala jsem si, že tady se ví všechno, že se zeptám tady ![]()
Pro rýpalky co budou radit, ať se zeptáme doktora předem píši: Očkování proběhlo teď ve čtvrtek, dnes je svátek, pak nastává víkend a tak proto emimino a ne telefonát doktorovi..
Díky za vaše poznatky ![]()
No a kolik už má v sobě vakcín..v roce se už obvykle očkuje poslední ![]()
@Libza synflorix mi lékařka pro nejmladší dítě nedoporučila. Resp. jsem se jí ptala, jestli by očkovala své dítě. Řekla mi, že ne, že je to zbytečné…
Nejstarší syn byl v rámci studie očkován proti pneumonokokům a měl větší počet zánětů středního ucha jež jeho 2 mladší sestry. Všichni chodili do stejné MŠ a stejné třídy. Takže u nás ani očkování nic nepřineslo.
Pokud by se mi reakce opravdu nezdála, prostě bych dítěti nenechal dát další dávku Synflorixu.
@slavuska1 Co mi dnes psala vím, že má jít za 3 měsíce na další…jestli to je poslední..? Asi ano. Měla očkování o něco málo odložené.
http://www.synflorix.cz/content.aspx?… Zde uvádí, že dávky jsou 4.
@Libza no, spíš ne. ono to bude stejné
navíc, jsou to tři dávky, ta 4. se dá rozdělit na rok (synflorix) a 18 m (hexa) takže moc nechápu, v tom roce to vypadá na poslední dávku? ![]()
jediné, co radím do budoucna, je odložit Priorix (očko běžně v 15m, živá vakcína proti dětským nemocem, reakce nic moc, dobré nechat na 2.rok věku, není totiž ofiko stanovena horní hranice očkování )
@Libza no u nás vakcína nic ze zdravotního hlediska nepřinesla. Pokud by na ni mělo další moje dítě špatnou reakci, tak bych nepokračovala… Nepatří do povinného očkování.
Příspěvek upraven 02.05.15 v 00:07
@Eveelin 'Díky…už jsem ji psala dotaz, kolik jich vlastně neteřinka měla…
@Eveelin píše:
@Libza no u nás vakcína nic ze zdravotního hlediska nepřinesla. Pokud by na ni mělo další moje dítě špatnou reakci, tak bych nepokračovala… Nepatří do povinného očkování.Příspěvek upraven 02.05.15 v 00:07
Pokud je to takto, asi by se na to měla vykašlat.
@Libza píše:
@Eveelin Takže je ta varianta vůbec nedoočkovat?
obě moje děti mají tuhle vakcínu (teda prevenar, to je ta „jiná“). můj manžel jako (plicní) lékař rozhodl, že ano a co nejdříve.
pokud je jí rok, a čeká jí poslední dávka, doočkovala bych. rozhodně ale ne najednou s hexou, očkování už může být třeba o tři měsíce..
na prevenar neměly moje děti žádnou reakci.
počet dávek se liší podle toho, kdy se začne.. moje děti měly 4 dávky. pokud se začíná nad 7m, josu tuším 3 dávky, od roka dvě a od 2 jedna.
@Nataša Já dala oběma dcerám prevenar13 a obě naprosto bez reakce. Takže takové stavy vůbec neznám…
@Libza píše:
Pokud je to takto, asi by se na to měla vykašlat.
myslím, že neměla.
ale asi jsem ovlivněná manželem plicním dr. ![]()
to, že to není povinné, neznamená, že to není vhodné, nebo že je to k ničemu ![]()
podle mého ji čeká poslední dávka a pokud nebude aplikována s hexou nebo týden po (podle mého skoro stejné), já bych nečekala problém. myslím, že ten problém je ta hexa. (vlastní zkušenost) tím spíš bacha na priorix. plus v 5-6 letech ne infanrix, ale adacel, ale to už je hodně napřed… jenže,.. taky málo lidí ví, že je alternativa..
@Nataša ona to prave ze po prvni spatne reakci rozdelila. Dala hexu a pak synflorix. Hexa dobry, reakce na synflorix priserna ![]()