Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@Anonymní píše:
Ahoj, dnes jsem u dr. dostala Zoloft mám panické ataky. Má s ním někdo zkušenost? Já z něho mám strach četla jsem že působí špatně někdo po něm zvrací atd.. prý se po něm i přibírá? Tak nevím jestli se do toho pouštět a brát ho. Mám 2 leteho syna a jsem s nim sama mám strach aby se mi nějak nepřihoršilo
Ahoj, já Zoloft brala 300 mg až a žádné NÚ jsem neměla, nic jsem po něm nepřibrala, není to u něj typické. Někdy se může vyskytnout třeba nevolnost na začátku užívání, první týden, až dva, ale mělo by to přejít a u mě se to ani nevyskytlo. Držím palce.
@Anonymní píše:
Já ho nedávala, nicméně říkám, že pokud nevyzkouším tak nevím.
Byla jsem po něm mimo, což mi tak nevadilo, byla jsem schopna běžné činnosti, jen jsem měla pocit, že jsem v bublině a třetí den jsem měla chuť překročit balkon - jsme v šestém patře. To jsem řekla okolí, až mě hlídá a už jsem lék po domluvě s lékařem nebrala.
Řekla bych, že si na něj podobně alergická jako já. ![]()
@Alexandria Nixia píše:
A až tě v noci odveze rychlá, tak taky budeš tvrdit, jak je to skvělé? Zvláště, když seš sama na dítě.
A kde jsem psala, že je to skvělé? Přestaň útočit tam, kde to nikdo nerozpoutal a kde to není vhodné! Napsala jsem jen svou zkušenost.
Beru Zoloft už něco málo přes rok. První 2 týdny jsem byla hodně unavená, neměla jsem chuť na jídlo a měla jsem pocit, že se mi úzkost zhoršila víc nez předtim, po 14 dnech se vše zlepšilo a zabral a snášela jsem ho už v pohodě, ale samozřejmě pokud ti nebude vyhovovat a bude ti špatně tak bych to řekla dr ať zkusí nasadit jinou léčbu, určitě je potřeba první 2 týdny vydržet než AD začnou fungovat ![]()
Ahoj, brala jsem Zoloft dvakrát a vždy pomohl. Když jsem brala jen ho, tak vše ok - na stavy zabral, fungovala jsem. Problém u mě nastal s kombinací s jinými léky, kdy jsem byla fakt utlumená. Ale i co vím od lidí okolo sebe, Zoloft většinou je fakt „přátelský“ ![]()
Neměl jste někdo problém se spánkem? Mám čerstvě Zoloft a buď nemůžu usnout vůbec nebo se po dvou hodinách probudím a už nemůžu usnout a trvá to několik hodin, třeba už vůbec neusnu, mám malé dítě, takže musím fungovat… Beru ho týden…
Děkuji všem za reakce. Popravdě sama nevím jestli se do těch antidepresiv pouštět… Napsala mi je moje Dr. Jelikož je dlouhá čekací doba u psychiatra nebo psychologa. Panické ataky mám dlouho občas prostě přijde den kdy nevím jak dál a naopak někdy mi je dobře a užívám si. Snažím si pomoct i sama když přijde nějaká špatná chvilka snažím se něco dělat někdy se sama překonám a vyjdu ven na procházku a vážně se stav zlepší. Občas si říkám že je všechno jen v hlavě. Chtěli bychom bych druhé miminko a proto ten Zoloft brát nechci bojim se i toho odvykání. Spíš bych si ráda první promluvila s psychiatrem ![]()
@Anonymní píše:
Děkuji všem za reakce. Popravdě sama nevím jestli se do těch antidepresiv pouštět… Napsala mi je moje Dr. Jelikož je dlouhá čekací doba u psychiatra nebo psychologa. Panické ataky mám dlouho občas prostě přijde den kdy nevím jak dál a naopak někdy mi je dobře a užívám si. Snažím si pomoct i sama když přijde nějaká špatná chvilka snažím se něco dělat někdy se sama překonám a vyjdu ven na procházku a vážně se stav zlepší. Občas si říkám že je všechno jen v hlavě. Chtěli bychom bych druhé miminko a proto ten Zoloft brát nechci bojim se i toho odvykání. Spíš bych si ráda první promluvila s psychiatrem
Ahoj, no psychiatr s tebou více mluví většinou jen na prvním setkání, pak už je to jen rychlá kontrola a léky (tedy ne u všech psychiatrů, někteří jsou ochotní se nějakou chvíli bavit), možná bys měla lepší na tohle psychologa, ten se s tebou baví cca 50 minut a pokud to jde, tak každý týden. Jinak Zoloft se právě prý může i v těhotenství, dokonce někdo ho schvaluje i při kojení, ale to by bylo na diskuzi s psychiatrem, samozřejmě je asi lepší nebrat nic, když to jde, ale zas aby maminka byla pořád vystresovaná, úzkostná atd., tak někdy lékaři ta AD doporučují i v těhu. A na Zoloftu nevzniká závislost. Ale určitě je medikaci lepší probrat přímo s psychiatrem, ale zas většinou mají dlouhé čekací doby, tak pak někdy zafunguje na to překlenutí praktik. Držím palce, ať je ti lépe.
@Lollitka píše:
Ahoj, no psychiatr s tebou více mluví většinou jen na prvním setkání, pak už je to jen rychlá kontrola a léky (tedy ne u všech psychiatrů, někteří jsou ochotní se nějakou chvíli bavit), možná bys měla lepší na tohle psychologa, ten se s tebou baví cca 50 minut a pokud to jde, tak každý týden. Jinak Zoloft se právě prý může i v těhotenství, dokonce někdo ho schvaluje i při kojení, ale to by bylo na diskuzi s psychiatrem, samozřejmě je asi lepší nebrat nic, když to jde, ale zas aby maminka byla pořád vystresovaná, úzkostná atd., tak někdy lékaři ta AD doporučují i v těhu. A na Zoloftu nevzniká závislost. Ale určitě je medikaci lepší probrat přímo s psychiatrem, ale zas většinou mají dlouhé čekací doby, tak pak někdy zafunguje na to překlenutí praktik. Držím palce, ať je ti lépe.
Aha tak to jsem vůbec nevěděla děkuji za vysvětlení ![]()
Neboj se toho, antidepresiva umí hodně pomoct. Jestli se bojíš nežádoucích účinků, začni malinkou dávkou a postupně zvyšuj. Obvykle se začíná na 25 mg a po týdnu se zvyšuje na 50, ale jde to i pomaleji. Stejně se postupuje při vysazování, pomalu se snižuje. Závislost na tom nevzniká. Z nežádoucích účinků je nejčastější únava, ospalost, zívání a slabá nevolnost, málokdo má silně NÚ, a když náhodou ano, tak lze hned přestat brát a účinky do druhého dne přestanou.
@Lollitka píše:
Jinak jeden čas jsem brala i troje AD, ale každé mělo jiný mechanismus účinku, takže tam serotoninový syndrom prý nehrozil. Nebo jsem pak brala dvoje AD, ale každé taky jiný mechanismus účinku.
A pomohlo to to k lepšímu?
@Ellie píše:
Neboj se toho, antidepresiva umí hodně pomoct. Jestli se bojíš nežádoucích účinků, začni malinkou dávkou a postupně zvyšuj. Obvykle se začíná na 25 mg a po týdnu se zvyšuje na 50, ale jde to i pomaleji. Stejně se postupuje při vysazování, pomalu se snižuje. Závislost na tom nevzniká. Z nežádoucích účinků je nejčastější únava, ospalost, zívání a slabá nevolnost, málokdo má silně NÚ, a když náhodou ano, tak lze hned přestat brát a účinky do druhého dne přestanou.
Moc ti děkuji. Já jsem hypersenzitivní na jakékoliv ad a po poradě v psych ambulanci zoloft vysazují a vracím se na původní dávku venlafexinu což je 100. Při té jsem fungovala. Moc se bojIm, že nenajdeme ideální kombinaci ad a zblázním se. Dneska jsem měla kontrolu u Dr takže stres už dny dopředu a jak jsem začala brát ten zoloft i když 25 mg tak se můj stav úplně zhorsil ![]()
@Lollitka píše:
Ahoj, já ti už psala, že mi Dr. říkal, že Zoloft a Venlafaxin není vhodné kombinovat, právě kvůli zvýšenému riziku serotoninového syndromu, takže stát se to může a tato kombinace, kterou ti tvůj Dr. dal dle mého Dr. není vůbec vhodná. A to bych spíš věřila mému Dr. v tomhle. Tak svému Dr. zavolej a zeptej se ho znovu.
Můj má dovolenou a je mi čím dál hůř. Po poradě na psych ambulanci mám vysadit zoloft a vrátit se na dávku 100 venlafaxinu. Jsem hodně sensitivní a i tak malá dávka mi dělá velký problém. Dala jsem to týden a den. Já se bojIm že nenajdeme žádnou ideální kombinaci ad co by mi sedla ![]()
@Fokulinka píše:
A pomohlo to to k lepšímu?
Nepomohlo, tu trojkombinaci jsem brala Zoloft 300 mg, Elontril 150, nebo 300 mg a Lerivon 30 mg + jsem k tomu brala ještě stabilizátory nálady a antipsychotika.
Já beru Asentru, to je obdoba Zoloftu a na začátku jsem skoro 15 kg zhubla. Neměla jsem jiné vedlejší účinky než zpočátku trochu nechutenství. A občas průjem, ale to je většinou i v souvislosti s nezdravým jídlem.