Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj mamky,
možná je to hloupost, zabývat se tím už takhle předem - ale nedá mi to. Za tři měsíce půjde naše malá (3,5) do školky a já přemýšlím, jestli je pravda to, čím mě okolí tak rádo straší.
Dcera byla doteď víceméně se mnou, kromě občasných návštěv u kamarádky se stejně starou holčičkou, případně cvičení pro děti - tam ale nikdy nic nechytla, ale byla tam vždy jen na hoďku.
Ze všech okolo pouze jedna moje kolegyně tvrdí, že její kluk po nástupu do školky nijak víc nestonal (do té doby taky nebyl v žádném kolektivu ).
Mám takovou práci, že chybění je docela problém - ačkoli je mi jasný, že když není zbytí… Ovšem to co v práci neproberu, musim potom složitě dohánět a vůbec - i když jsem doma, musím posílat práci z domova a pak se tím zase doma zabývat…
Navíc mě s tím strašila už předem i naše obvoďačka, a jak nám naroste nemocnost…
Ach jo, prostě to řešim, protože malá byla doteď pořád zdravá (jen jednou teplota se zánětem v krku).
Jak to bylo u vás - narostla vám nemocnost nějak dramaticky??
díky za zkušenosti
(ačkoli něco mi našeptává předem, že asi odpověď bude JO)
Ahoj Pitríku, našeptává ti to správně, odpověd´je opravdu JO ![]()
klárka je teda zatím malá na školku, ale chodí dvakrát v týdnu do jeslí. a pravda je, že přes zimu jsme měli dost často takové ty rýmy co lořerostly v kašel. a pak klasicky průjmová onemocnění (ale to tady lítala strašlivá viróza a měly to skoro všechny děti, i neškolkové…)
jinak zkušenost od nás z práce: kolegyně nastoupila po mateřské, má 4-letá dvojčata, a od ledna do května byla v práci celkem tak 14 dní… holky si pořád točily zábět středního ucha.
možná bych ti doporučila probrat s vaší doktorkou nějaká očkování. sama mám klárku naočkovanou Prevenarem, právě kvůli tomu střednímu uchu. a zatím jsme to neměli (ale nikdo mi nezaručí, že to je díky tomu očkování
)
a nemáš možnost v případě nemoci angažovat babičku? aspoň v okamžiku, kdy nejhorší nápor pomine a malá tě už nebude tak potřebovat… a nebo už teď začít hledat někoho na hlídání.
jojo, babička na případné hlídání je - v prvních dnech bych tedy pochopitelně musela být doma já (to by ani mně nedalo, navíc babička při velkých horečkách asi by odmítala hlídat, a ani já bych nebyla klidná…)
prevenar - to je proti pneumokokům - s něčím v kombinaci?
Teď jsme píchli akorát meningitidu C.
No, naše doktorka razí teorii, že pokud je možnost, tak od nějakého měsíce do nějakého měsíce (a teď nevím, myslím od října do dubna - což je malinko přehnaný, podle mě…) je lepší mít děti doma (pochopitelně, většina lidí tu možnost nemá).
Na druhou stranu mi rovnou řekla, že kdyby malá stonala, bylo by lepší zapojit babičku…
Ach jo, já to mam s tou prací fakt takový blbý, no… nebudu chodit kolem horký kaše, prostě učim takovej blbej (= důležitej) maturitní předmět, a zkrátka a dobře toho chybění se bojim, tak asi tak.
a ještě tak..
je to problém, kdybych jim jako ve školce řekla, že tam nebude každej den?? Já jsem takovej „blbec“ a zas už si řikam, jestli tam třeba nebudem moc často chodit, že tam zabíráme místo někomu kdo by tam chodil (u nás je nával) - no asi jsem nenormální, mam takovej (asi mírně přehnanej) syndrom „myšlení na druhé“… nebo jestli mi to v tý školce třeba nevpálej…
A ještě další věc, proč to vůbec píšu - doktorka mi při tom posledním očkování říkala „no, naroste vám nemocnost, takže kdybych vás potom vyřadila…“ - no nevim, proč už rovnou myslí na to, že by nás vyřadila. Malá je navíc lítostivá, často brečí po máme a celkově je takovej malej nerváček…
no to jsem nějak nepochopila, jak by vás doktorka vyřadila??? To je nějaká „super“ doktorka asi..
Jinak s tou nemocností to asi tak bude, holt se imunita v dětském kolektivu zoceluje. Taky 3,5m je dlouhá doba, třeba se malá trochu otrká a když máte babičku, tak to je ještě zlatý (my např. ani jednu - staršího teď neřeším, jsem doma s mladším synkem, ale až půjde i ten do školky, tak nevím jak to budu řešit
) no každopádně se tím teď moc nezabývej, myslím že moc očkovat navíc oproti základnímu není úplně dobrý pro imunitu, nějak to zvládnete a pak už zas třeba bude malá otrkaná a bude to lepší.
Tak ahoj
iv-ka a Luki 3a1/4 roku a Ondra 11m
Ahoj,
nechci Tě strašit, ale u nás to bylo ukázkové. Starší kluk nastoupil v září do školky a už to jelo. Týden ve školce, týden doma a tak pořád dokola. Mladší se pokaždý svezl s ním. Začali jsme chodit k homeopatovi a nevím, jestli je to tím nebo něčím jiným, ale po novém roce už starší syn nestonal vůbec. Zato si to začal vybírat mladší, takže tato zima pro nás byla fakt katastrofální a doteď to není dobrý.
L.
Ahoj,
většinou nemocnost sice stoupne, ale nemusí se to týkat všech děti. Syn byl za celý školkový rok nemocný jednou, když měl průjem a zvracel. Vydržel zdravý i v dobách, kdy jich bylo ve třídě místo 25 třeba jen 7. Když začal chodit ve 2 letech do jeslí, tak byl nemocný 2 x, vždycky po měsíci a pak už byl klid. Tak třeba to u vás bude taky tak!
A k homeopatovi chodíme na posílení imunity od půl roku …
Martina
k homeopatovi nechodíme, extra vitamíny nedávám(třeba od šreka dávám jenom když si vzpomenu a to výhradně v zimě…), nic navíc neočkuju
… a nemocnost ve školce se u nás nijak neprojevila…
tož tak. To neřeš. Jestli má být nemocnější tak bude, jestli ne tak ne…je to idividuální.
Osobně si spíš myslím, že řešíš jiný problém… vnitřně ses nevyrovnala s tím, že se od sebe odloučíte, že už ti dítě tak vyrostlo… víš, že bys s tím měla být smířená, ale nejsi takže si svou nejistotu obhajuješ strachem o zdraví, o práci…a tak…
Mě trvalo rok, než jsem si řekla jo. je dobře, že do té školky chodí… a i ted mám občas výčitky, že jsem ho tam dala i když se mu tam nakonec líbí…
Hm,
Leeo, v tom , cos napsala, je kus pravdy ![]()
ale není to jediný důvod - je to tak půl napůl.
Ta práce v tom taky hraje roli, jsem takovej zodpovědnej „blbec“ kterej není rád,když za něj někdo supluje (teď jsem to sama zažila za dlouhodobě nemocnou kolegyni a byl to tedy- moderními slovy a spisovně - opruz!! a k tomu ta práce navíc nebyla placená) - nehledě na to, že bohužel jsem schytala zrovna ty ročníky s tou slavnou novou státní maturitou, a když je vidim, jak na tom některý jsou…
K tomu se přidružuje to, že malá nebyla doteď skoro vůbec nemocná, a když už jí teda něco je, tak to strašně prožívam, jsem vždycky uplně „na odpis“ - prostě stačí malý zdravotní problém a mam skoro depku.
A s tou doktorkou - to právě taky nevím - „vyřadila“ - o tom jsem dosud neslyšela, ani mi nic takového neříkal nikdo, kdo k ní chodí - že by ho vyřadila - takže nevím co to jako má být…
jako že by nás vyřadila a pak zase zařadila nebo co??? - nijak blíž mi to neosvětlila - akorát k tomu přidala hlášku, že je malá „hodně fixovaná“ (fixovaná je do stejné míry jako většina dětí - akorát se bojí doktorů, má po jistých zkušenostech syndrom bílého pláště, a doktorka se to pořád snaží nějak odůvodnit… jinak doktorka je dobrá, ale tohleto prostě nějak moc řeší, na můj vkus, nebo co…)
Ahoj,
náš Matýsek byl do tří let snad jen dvakrát nemocný, ale nástupem do školky to teda pekelně dohnal. Já se vůbec nebála, že bude nemocný, protože kolem mě všechny děti kamarádek pořád stonaly, zatímco Mates byl v pohodě a nic nechytil.
Ovšem ve školce to chytal snad všechno. Od prosince do dubna měl čtyři virózy a prcek samozřejmě taky. Jedna byla tak šílená, že postihla celou rodinu včetně babičky a vyřadila nás na týden úplně z provozu ![]()
I já ležela, že jsem nemohla vstát. Naštěstí měl každý ty nehorší dny jindy, takže jsme se prostřídali.
Od dubna je to zatím dobrý, ale kašel má pořád, hlavně v noci. Přes den je zdravý, ale v noci mívá i hodinové záchvaty suchého kašle. Začalo mu to právě s těma virózama ve školce. Vždycky tři dny horečky, rýma a pak tři týdny kašel.
Tak Ti přeju, ať Vy patříte mezi ty odolnější!!!!! Já zas doufám, že další rok ve školce už bude lepší.
M.
Pitrísku, to je normální, že prožíváš nemoci dítěte, časem se obrousíš
Já slyšela, že slušný dítě má prodělat ročně 10 infektů, aby se jeho imunita mohla správně budovat. Prý se u dětí, který nikdy nestonaly, objevují ve školním věku závažnější choroby - tím se utěšuju, protože co mi zbývá, nemocní jsou kluci často… ![]()
Pitrisku, já tě taky moc nepotěším. Já jsem se dopředu nebála. Naše A. nebyla do tří let skoro vůbec nemocná. Párkrát rýma. A co jsme nastoupili do školky. Každý měsíc. Většinou hodní cesty dýchací. Hlídání žádné, no hrůza. Ale to neznamená, že to u tebe bude taky tak. Každé dítě je jiné. Tak pevné nervy.
ahoj
je to tak - školka rovná se více nemocí - a platí to tak pro 80% dětí. I náš Michal nastupoouje v září do školky a holt s tím počítám - když to nebude letos, tak to bude příští rok… ale jak říkám jsou i děti, na které to neplatí a které ani ve školce nemocné moc nebývají - ale jsou to spíš vyjímky.
Nic s tím neuděláš…
(
Místo ve školce bych ale rohodně nepouštěla u nás je taky velkej nával a jsou tu maminky jejichž dítě bylo ve školce tak 14 dní za celý roky -
no asi už je to jedno v našem městě letos vzali 82 a nevzali 86 dětí.. no mazec… však už začlo zastupitelstvo makat a bude se stavět nová školka…
No to se máme na co těšit
Holky a co říkáte na solnou jeskyni, prý pomáhá a nemocnost je prý menší…Uvažuji, že ji před nástupem do školky několikrát navštívíme, poradíte???
Desire: tuto zimu jsme byli v jeskyni asi 20× (od ledna) a nic. Neustálý kašle, rýmy frčely dál. Do toho nárazově echinaceu, vitamíny, otužování, prostě nic nás nespasilo. Ale po novým roce už starší kluk aspoň nehorečkoval, takže když se kašel zhoršil, nešel do školky, ale jinak celkem pohoda. Zato mladšímu se to vrazilo do uší, stihnul 6× atb, píchání bubínků, prostě fakt paráda…