Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, možná už tu tohle téma bylo,ale mám 3.5 letou holčičku, co neříká „s“, ale všude dává „š“ nebo „č“. Já vím, asi je to brzy,aby mluvila dobře, ale když jí srovnám s její starší ségrou, tak ta mluvila naprosto perfektně.Vím,že se srovnávat nemá,ale nedá mi to. Mám strach,aby jí to šišlání nezůstalo. Nevíte některá, jaké cviky a říkanky by se daly naučit, aby se ten jazýček líp ohýbal? Jinak mluví celkem slušně
Moc díky… ![]()
A co začít chodit na logopedii? Jinak 3,5 není tak moc, Ada se naučila sykavky až o rok později… Byla kvůli nim objednaná na logo, ale začala je sama krásně říkat než jsme tam stihli dojít - fakt, den ze dne…
Tak jsme tam šly s tím, že mi řekne, že je vše OK a že budeme mít pokoj… A ono houby - u Ady napravujeme L, špatnou motoriku jazyka a u Pepiny už teď bojujeme s K a s L taky ![]()
L.
No právě, na logopedii jsem byla, ale tam mi řekli, že mám přijít, až jí budou 4-5 let. Že je na to ještě brzy, aby chodila. Tak nevím. Sháním právě něco, abych jí sama učila.
Nic neučit! Nechat být, spraví se to přirozeně - sykavky jsou těžké, upravují se až jako poslední. O vadě řeči se dá mluvit až když dítě špatně mluví v 6-7 letech. Čím víc se bude na problém upozorňovat, tím lépe se zafixuje, nebo nedejbože dítě opravovat a chtít po něm, aby se opravilo a řeklo to znova… Jděte prostě příkladem, mluvte normálně, aby měla holčička dobrý mluvní vzor, nic víc není potřeba.
Jiná situace by byla např. při špatném sluchu, potížích s jemnou motorikou, většími logopedickými problémy (víc vad najednou), ale pokud jde jen o šišlání, tak není potřeba plašit.