Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky,
příští týden jdu na první screening. Hrozně se bojím, že to dopadne špatně.
Doktor mi poslal výsledky krve, které mám na screeningu předat doktorům a já si chtěla zjistit, co ty hodnoty znamenají. Nejsem z toho nějak extra chytrá, ale podle různých diskuzí a převodů ty výsledky krve dopadly katastrofálně.
Volala jsem gynekologovi a ten mi řekl, ze samotné výsledky krve jsou jen hodnotami, které se pak vyhodnotí na základě dalších údajů v rámci prvotrimestralniho screeningu. Že aktuálně nejsou ani dobré, ani špatné. To mě na chvíli uklidnilo, ale po par dnech zase přišel ten strach, jestli bude všechno v pořádku.
Snažím se se na to nemyslet, ale jde to fakt těžko.
Jak jste vy prožívaly dobu před prvním screeningem, jak dopadl a vyplnily se třeba i pozitivní výsledky?
Díky moc za sdílení. Asi se jen potrebuju vypsat.
Do papíru jsem se podívala jednou a hledala co tím chtěli říct. Už nikdy! Akorad jsem se rozhodla nebod jsem našla stejně jako ty negativa. Nakonec to byl jen takový ten internetový sindrom. Jako: jedou to mám taky… Takže, pokud ti můžu řadit. Nevim to papíru. Všechno je jenom puzzle co se musí složit aby z toho byl nějaký výsledek. Ona to dohromady nemude žádná katastrofa ![]()
@Holka Lolka píše:
Ahoj holky,
Doktor mi poslal výsledky krve, které mám na screeningu předat doktorům a já si chtěla zjistit, co ty hodnoty znamenají. Nejsem z toho nějak extra chytrá, ale podle různých diskuzí a převodů ty výsledky krve dopadly katastrofálně.
Volala jsem gynekologovi a ten mi řekl, ze samotné výsledky krve jsou jen hodnotami, které se pak vyhodnotí na základě dalších údajů v rámci prvotrimestralniho screeningu. Že aktuálně nejsou ani dobré, ani špatné. To mě na chvíli uklidnilo, ale po par dnech zase přišel ten strach, jestli bude všechno v pořádku.
Jak jste vy prožívaly dobu před prvním screeningem, jak dopadl a vyplnily se třeba i pozitivní výsledky?
No, proc to resis na netu, kdyz jedinym zjistenim je, ze tomu, zcela logicky, nerozumis a akorat ses zacala, nepochopitelne, bat. Ze se z tebe stane odbornik po studiu na netu, je vcelku rozsirena pohadka, ktera dopada presne takhle. To by mohl byt lekar kazdej, nemyslis?
Samotný jsou opravdu k ničemu. Mě to dělali na jednom pracovišti, takže se mě ani do ruky nedostaly. Obavy trochu byly, ale říkala jsem si že to bude dobrý a bylo.
Ahoj, já tam jdu zítra. Snažím se nenervovat, ale upřímně se těším, až to budu mít za sebou. Sestra mi na odběrem řekla že ty hodnoty z krve se pak musí,,spojit" s tím ultrazvukem, z čehož usuzuji, že samotné jsou nevypovídací.
@bjetuschka To mi taky doktor říkal, takže asi nemá cenu to rozporovat a zbytečně se plašit. Měly bysme věřit tomu, co nám říkají doktoři a sestřičky
Ale ten strach je proste vlezlý.
Přeju, ať to zítra dopadne dobre. Napis, jak jsi dopadla, když budes mít chuť. ![]()
@JancaS84 Tak ve většině případu to opravdu dobre dopadne
Doufam, ze budu v té většině.
Ovlivnis to??
Neovlivnis!
Tak to neres.
Zkus myslet na miminko a predstavovat si, jak je krasne a zdrave. Ver, ze JE krasne a zdrave. Udela to fakt hodne
Tohle je podle mě chyba toho pracoviště. Nechápu, jak můžou pacientce posílat nějaké polovičaté výsledky, ať je někomu předá. Skoro každá nastávající maminka by se na ty hodnoty podívala, takže tě chápu. Já šla v našem centru na krevní testy, pak asi za 2 týdny na screening a tam už měli výsledky krve. Já jsem od nich dostala až celkovou zprávu o výsledku screeningu, kterou mi i podrobně vysvětlili, co které hodnoty znamenají, a na všechny případné dotazy odpověděli.
Zakladatelko klid, věř, že vše bude v pořádku a budu ti moc držet palce ![]()
@Holka Lolka píše:
Ahoj holky,
Přestaň hledat nesmysly na netu. Na screenu ti řeknou ![]()
@Thomassss píše:
Tohle je podle mě chyba toho pracoviště. Nechápu, jak můžou pacientce posílat nějaké polovičaté výsledky, ať je někomu předá. Skoro každá nastávající maminka by se na ty hodnoty podívala, takže tě chápu. Já šla v našem centru na krevní testy, pak asi za 2 týdny na screening a tam už měli výsledky krve. Já jsem od nich dostala až celkovou zprávu o výsledku screeningu, kterou mi i podrobně vysvětlili, co které hodnoty znamenají, a na všechny případné dotazy odpověděli.
Zakladatelko klid, věř, že vše bude v pořádku a budu ti moc držet palce
Podivala a pochopila, ze z toho nic nepozna. Jen nekterym to neda a zacnu googlit…ze…
@mroe píše:
Podivala a pochopila, ze z toho nic nepozna. Jen nekterym to neda a zacnu googlit…ze…
No takhle, pokud by tam vyčetla výsledky, které jsou v rámci referenčních hodnot, byla by jistě minimálně do termínu ultrazvuku o poznání klidnější než teď, ačkoliv ani to samozřejmě nemusí znamenat výsledný negativní screening.
Zajímalo by mě, jestli jí při odběru krve upozornili, ať se na zaslané výsledky nekouká. A opravdu vůbec nechápu, že se něco takového zasílá pacientce, a ještě s tím, aby to ona donesla dál lékaři. Když to někde ztratí, tak se screening neprovede a svede se to na to, že nepřinesla výsledky krve?
Tohle si přece mají lékaři a laboratoř posílat mezi sebou…
@Holka Lolka píše:
@bjetuschka To mi taky doktor říkal, takže asi nemá cenu to rozporovat a zbytečně se plašit. Měly bysme věřit tomu, co nám říkají doktoři a sestřičkyAle ten strach je proste vlezlý.
Přeju, ať to zítra dopadne dobre. Napis, jak jsi dopadla, když budes mít chuť.
Napíšu, díky
no jak říkám, nejsem vynervovaná, ale uz to chci mit za sebou a vědět…