Dceři se už v 10 letech začíná měnit tělo, vyroste ještě?

Anonymní
3.5.24 13:45

10 let a ochlupeni

Ahoj, dcera ma 10 let, nedavno mi oznamila, ze zpozorovala chloupky v podpazi… ted i 2 chloupky dole. Cekala jsem, ze to brzy prijde, protoze dceri se zacaly vice mastit vlasy a zacala byt po namaze citit potem, prsa zatim nema. Vse jsme okolo puberty a dospivani probraly a tak se mi to nestydela oznamit, dokonce je i posledni ve tride, ktera je zatim bez ochlupeni..chodi se skolou na plavani, takze se tam navzajem vidi…
Problem s tim dcera nema, chape to a je s tim smirena, brzy mozna budeme ocekavat i menstruaci.. Problem je v tom, ze dcera je maleho vzrustu. Nyni ma 30kg a 130 cm. Je ve tride uplne nejmensi, rekla bych o pul hlavy urcite… no a cetla jsem, ze kdyz se zacne telo menit ( ochlupeni, prsa ), tak ze divka vyroste uz maximalne o par cm. Dcera nema byt teda po kom cahoun, ja sama mam 163cm, otec 170, ale nechci aby zustala treba na nejakych 150cm. Uz do ted byla vzdy zesmesnovana vestevniky, ze je hobit, skritek atp. Ma z toho sama komplexy jiz v 10 letech. :roll: doktorka jeji rust nikdy neresila a rikala, ze to doroste, ale co kdyz ne? Myslite, ze je treba to nejak resit? Pokud ano s na koho se obratoi, kdyz to detska doktorka resit nechce? Dekuji za odpovedi! ;)

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
45
3.5.24 13:54

Ahoj, byla bych v klidu. Učitě mám chlupy od 10 let, prsa se mi taky začaly dělat tak nějak v té době, mám fotku z 5. třídy, kde už trochu prsa mám. Ale ms jsem dostala až ve 13 a ještě jsem rostla. Zastavilo se to někdy v 15 cca. Mám 165, nejsem buh ví jak vysoká, ale od 10 jsem určitě ještě vyrostla. Byla jsem taky vždycky ze třídy nejmenší. Navíc u holky to tolik nevadí, když je menší. 150 je dobrejch. Děti se posmívají za kde co, později to přejde. Přestanou řešit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4124
3.5.24 13:57

Od prvniho ochlupeni a menstruace u netere uplynuly myslim 2 roky, nestresovala bych se.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
39951
3.5.24 13:57

Zkusil bych endokrinologii (růstový hormon - HGH ). :think:
Jinak, jako chlap, já tedy vůbec nevidím malé ženy jako nějak směšné, co jsem znal, tak to byly rtuťnaté a milé osoby a jediný problém, o kterém vím je, že si musí vybírat auto tak, aby mohly řídit - ony offroady jsou občas dělané tak, že si v nich Schwarzenegger připadá poněkud nedorostlý a ženská tohohle vzrůstu pak nedošlápne pořádně pedály. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
176
3.5.24 14:13
@Anonymní píše: Více

Od prvních chlupů u mě určitě trvalo minimálně 3 další roky, než jsem dostala menstruaci a určitě jsem ještě vyrostla. Bude nejspíše dost podobně vysoká jako ty. Já jsem ještě menší (158 cm), občas si někdo rýpne, ale za prvé je mi to už jedno a za druhé, čím jsem starší, tím méně lidí to nějak řeší/komentuje. Akorát jedna známá, která mám zas naopak skoro dva metry, tak ta si rýpne vždy, nesnáším jí za to :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
3.5.24 14:19

Já bych tedy na endokrinologii šla, 130 cm v 10 letech je opravdu hodně málo. Radši zkontrolovat, že je vše ok, než si pak drbat hlavu. Já měla svou finální výšku ve 12 letech, od 11 jsem menstruovala, takže bych neočekávala, že ještě vyroste o dalších 30 centimetrů :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22238
3.5.24 14:23

Četla jsi to špatně ;)

Růst dívky se nezastavuje ve chvíli, kdy se začne měnit její tělo (prsa, ochlupení), k čemuž mimochodem může dojít už od osmého roku (to je taková nejnižší hranice, dříve už by šlo o předčasnou pubertu).

Růstové štěrbiny se začínají uzavírat po menarché, tj. po první menstruaci - po jejím příchodu naprostá většina dívek cca do 2-3 let přestává růst resp. vyroste už max. o 2-3 cm.

Čili u tvé desetileté dcery je vše v naprostém pořádku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15809
3.5.24 14:50

U mě se taky první známky puberty projevily po 10 roce. Patřila jsem mezi nejmenší, menstruaci jsem dostala přesně ve 13 letech. Rostla jsem do 14 a merim 160 Cm.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6561
3.5.24 14:53

Můžete zkusit růstový hormon.
Mně ho jako malé nabídli, ale naši tenkrát nechtěli a zůstala jsem na 150cm.
Jako dospělou mě to mrzí a celý život někdo má na moji výšku narážky. Co bych dnes dala za blbých 10cm 🙏

Jinak růst jsem přestala asi ve 12 letech, kdy už jsem měla od 11 menstruaci, ale nejmenší ve třídě jsem byla vždy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.5.24 14:58

Řešíš povrchnosti. Nechceš aby měla 150cm? Super přístup jak zničit holce podprahově už tak malé sebevědomí :palec:
Já mám taky lehce přes 150 cm a moje máma mě vždy podporovala, bylo jí jasné, že já obr nebudu, ve škole mě teda nikdo nezesměšnoval. Přezdívky hobit jsem si společně s partou kamarádek dala sama a doteď sem tam ta přezdívkami z mých úst padne. Jsem sportovněji založená a od střední jsem neměla třeba o kluky nouzi. Ze své výšky jsem udělala přednost.
Začni své dítě podporovat v sebevědomí. :roll:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
3.5.24 15:08
  • Ještě dodám, že do těch 150 cm klidně doroste bez problému.

Ale začni řešit sebevědomí. Má ho malé a všechno si bere osobně a s příchodem puberty ještě bude o to víc a její matka, která nechce, aby byla tak malá a ještě to veřejně praskne ji na sebevědomí moc nepřidá…Přijde mi to smutný.
Já nic takového nezažila, ačkoli jsem sama malá. Čím starší sem, tím víc mě to lichoti a snažím se to brát jako plus.

• Citovat
  • Upravit
307
3.5.24 15:24

Přesně tak!
Moje dcera bude mít v létě 10 let, váží 21 kg a měří necelých 123 cm…je stejně velká jako děti o 2-3 roky mladší. Jsme už roky ve sledování na endokrinologii, na žádnou patologii se samozřejmě nepřišlo (díkybohu samozřejmě). Je drobná, malá, ale dlouhonohá, okatá, velice mrštná, samá ruka/noha, ve třídě patří mezi nejmenší, ale rozhodně se ji tedy nikdo nevysmívá…naopak…kluci kolem ní skáčou, líbí se jim a i ji asi svým způsobem ochraňujou, jak vidí, že je oproti ostatním malinká. Taky se ji z toho snažíme dělat přednost, když to tak prostě je a stejně to nelze změnit. A ona to tak bere. Je to hezká, sebevědomá holka a my doufáme, že ji to vydrží :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.5.24 16:15

Já bych teda na endokrinologii zašla a zkonzultovala. Myslím, že hodně záleží, jak rychle rostla dosud, pokud rostla pomalu, tak to třeba do menses nestihne tolik dohnat. Ne, když by začala menstruovat třeba v 11 letech. Jestli nemá rychlé tempo růstu, tak je otázkou, aby vůbec měla aspoň těch 150 cm. Za návštěvu endokrinologie nic nedáš, vše se dá zjistit z krve. Asi by dokázali vyhodnotit, jak je na tom hormonálně a kdy může očekávat menses. Ty chloupky mohou rychle přibývat a už je to znak, že hormony pracují. Nevím, do jaké míry jsou prsaté holky, co začínají s menses v 11 letech, moc bych na to nespoléhala.

• Citovat
  • Upravit
10726
3.5.24 17:08

Ahoj, doktor muze zjistit tzv. kostni vek, to je doba, o kolik vyroste, nez dostane menstruaci.pak uz moc nevyroste.
Zacala bych u pediatra, zda pokracovat endokrinologem, to by se videlo.
Mala holka, to neni problem, neboj :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.5.24 17:25
@negra píše: Více

Jak se to zjišťuje?
Mám menší dítě - kluka. Ale zatím je pořád v normě.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

O Budulínkovi