Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
Dobrý den,
zkouším, zda někdo neřešil/neřeší stejný problém.
Jedná se o mou neteř, která, řekla bych, má k jídlu odpor. Nemyslím si, že se jedná o nějakou poruchu, kdy by si sama myslela, že je silná a proto by nejedla. Od mala se stravuje příšerně. Bohužel to bylo vše špatně už od začátku, kdy jí rodiče ustupovali a aby do ní dostali vůbec něco, tak jí dávali jen to, co chtěla…
Dříve jedla hodně sladké, klidně by jedla i holý cukr. Žádná zelenina, ovoce, nic. Jen třeba chleba s máslem a nebo sýr. Jedla i hodně smažená jídla řízek, smažák. Teď už je ve stadiu, kdy do ní moje mamka chce něco nacpat, tak už ani to smažené nechce a dá si třeba jen přírodní kuřecí řízek, mamka nad ní stojí, aby něco snědla, ale samozřejmě s ní není 24 h denně. Hodně sportuje a všichni víme, že zdravou a vyváženou stravu potřebuje, že to jinak dříve či později bude průšvih. Za den toho sní opravdu žalostně málo a musí se do toho nutit.
Problém je, že jsou rodiče rozvedení, ona žije s maminkou, se kterou moc nekomunikujeme a máme obavy se do toho důkladněji vkládat, ale pravděpodobně to jinak nepůjde.
Děkuji za vaše zkušenosti a rady.
Prosím o zachování anonymu.
Děkuji
No takhle, rad by bylo spousta, problem je, ze nejde o tebe ani tve dite. Muzes tak maximalne zkusit promluvit s jeji mamou, ale dokud ta to resit nezacne, bylo by spis kontraproduktivni se do toho nejak vkladat.
Pokud to neresi rodiče, neudelas nic.. Až holka zkolabuje, může být pozdě. Je i otazkou, jak je to ve skutečnosti a co si vymysli.. ![]()
Nenaděláš nic. Já mám takovou kamarádku, její dcera v podobném věku taky nic nechce…no nechce, žije na SLADKEM. Ale jen proto, že ji to doma tolerují. Byla u nás na prázdninách a za 2 dny se rozjela, prostě jsem ji sladké nedala a musela sníst to, co bylo…ale ona tedy je extrémně štíhlá, má v 10 letech snad 20kg
doma ji opravdu jen sladké…občas, jak píšeš ty, přírodní kuřecí..ovoce, zelenina je prý hnus ![]()
Též řešíme problém s jídlem u syna. Má velmi malý okruh potravin, které jí. Bohužel vnímám i naši chybu, kdy jsme ho dali párkrát k babickam a ty se ho snažily obelhat tím, že mu daly jídlo a maskovaly do něj potraviny, co nejí - i přes náš výslovný zákaz i jsme s ním dávali věci, co jí. Takže se začal bát jíst to, co nemůže oddělit na prvočinitele.
Teď je prakticky živý jen z ovoce a zeleniny. Má asi 4 polévky, které sní. Z běžných jídel jí jen přílohy. Jí tedy ještě sýr a Termix.
Psycholožka poradila nedělat divadlo a neustupovat. Což nepomáhá, když neustoupím, nejí.
Vnímám, že má už stažený žaludek, protože nezvládá sníst polévku a druhé jídlo. Musí si dát 20 minut pauzu.
Váha a výška asi dobré. Ale je často nemocný a unavený.
Teď začíná chodit, že má hlad, ale nechce, co mu nabízím. Takže buď si dá zase jen zeleninu, nebo si nedá nic.
Přešlo to vaše děti? Nebo máte tip na někoho, kdo se zabývá problémy s jídlem u větších dětí?
Doplním, že syn má VD a podezření na ADHD.
Moje sestřenice je to samé v bleděmodré
hodně toho nejí, když jsme v restauraci, dá si jen suché špagety.
K snídani má mléčný řez a jogurt s lentilkama, oběd suché špagety, večeře chleba s máslem. Mezi tím tuna bonbonů, brambůrky a podobné blbosti. A pak říká, že nemá hlad a že nic nechce
tak ne asi, když se nafláká nesmyslama.
Myslím, že na vině jsou rodiče, protože její máma jí podobně příšerně a strašně se diví, že dcerka vypadá ve 13 letech jak sloup (je pěknej pořízek, ale reálně podvyživená).
Co s tím nevím, trápí nás to dost.
@Anonymní píše:
Též řešíme problém s jídlem u syna. Má velmi malý okruh potravin, které jí. Bohužel vnímám i naši chybu, kdy jsme ho dali párkrát k babickam a ty se ho snažily obelhat tím, že mu daly jídlo a maskovaly do něj potraviny, co nejí - i přes náš výslovný zákaz i jsme s ním dávali věci, co jí. Takže se začal bát jíst to, co nemůže oddělit na prvočinitele.
Teď je prakticky živý jen z ovoce a zeleniny. Má asi 4 polévky, které sní. Z běžných jídel jí jen přílohy. Jí tedy ještě sýr a Termix.
Psycholožka poradila nedělat divadlo a neustupovat. Což nepomáhá, když neustoupím, nejí.
Vnímám, že má už stažený žaludek, protože nezvládá sníst polévku a druhé jídlo. Musí si dát 20 minut pauzu.
Váha a výška asi dobré. Ale je často nemocný a unavený.
Teď začíná chodit, že má hlad, ale nechce, co mu nabízím. Takže buď si dá zase jen zeleninu, nebo si nedá nic.
Přešlo to vaše děti? Nebo máte tip na někoho, kdo se zabývá problémy s jídlem u větších dětí?
Doplním, že syn má VD a podezření na ADHD.
Já to taky většinou nezvládnu…
proč musí jíst obojí a nestačí prostě druhé jídlo nebo hustší polévka?
Nezlob se, ale psycholožka má úplnou pravdu - nedělej z toho divadlo, ten začarovaný kruh si roztáčíš sama. Jestliže přijde, že má hlad, měl by dostat normální, výživově hodnotné jídlo a nic jiného, žádnou alternativu. Dřív nebo později si ho dá.
Výšku i váhu má v normě a zvýšená nemocnost není způsobena tím, že dítě málo jí resp. je vybíravé v jídle… tam je potřeba hledat s pediatrem nebo imunologem příčinu jinde.
@BohunkaP píše:
Já to taky většinou nezvládnu…proč musí jíst obojí a nestačí prostě druhé jídlo nebo hustší polévka?
Nezlob se, ale psycholožka má úplnou pravdu - nedělej z toho divadlo, ten začarovaný kruh si roztáčíš sama. Jestliže přijde, že má hlad, měl by dostat normální, výživově hodnotné jídlo a nic jiného, žádnou alternativu. Dřív nebo později si ho dá.
Výšku i váhu má v normě a zvýšená nemocnost není způsobena tím, že dítě málo jí resp. je vybíravé v jídle… tam je potřeba hledat s pediatrem nebo imunologem příčinu jinde.
Zvýšená nemocnost může být způsobena i nevhodnou skladbou jídla - mohou chybět třeba bílkoviny a tuky. Při ovocno-zeleninové stravě je to, zvláště u dítěte, dost pravděpodobné. Možná i nedostatek vitamínu D, vápníku, železa. Opravdu řešit s pediatrem.
Polévku a druhé jídlo máme jen na Vánoce.
Příspěvek upraven 18.08.22 v 10:01
@BohunkaP protože sní k obědu 10 lžic vývaru a 1 knedlík.
A psycholožka může mít pravdu, ale nepomáhá to. Podle jejich rad jsme se dostali do fáze, že zhubnul.
Ano, přijde, že má hlad. Dám mu jídlo a to nesní.
@Havlova pediatr neřeší. Krevní testy má v pohodě. Váhu a výšku podle něj taky.
Polévku a druhé jídlo máme pořád. Je na to zvyklý a problém je až poslední dobou.
Tedy za předpokladu, že nakombinuju polévku a druhé tak, že oboje jí.
Celoživotně dávám rybí tuk.
@Anonymní píše:
@Havlova pediatr neřeší. Krevní testy má v pohodě. Váhu a výšku podle něj taky.
Polévku a druhé jídlo máme pořád. Je na to zvyklý a problém je až poslední dobou.
Tedy za předpokladu, že nakombinuju polévku a druhé tak, že oboje jí.
Celoživotně dávám rybí tuk.
On se vitamín D standartními krevními testy nezjistí, stejně tak vápník. Ale takhle už to zní, že sní víc než ovoce, zeleninu a sýr.
@Havlova psala jsem, že jí přílohy a 4 druhy polévky.
On měl i velmi nestandardní krevní testy. Kdy mu brali asi 8 zkumavek.
@Havlova, tak on ale jí i jiné věci… ta výhradně „ovocno-zeleninová strava“ je téměř jistě jen přehánění maminky. Jí přílohy, některé polévky, sýr, Termix (což je úplně zbytečná věc, ale dejme tomu, že aspoň ten tuk v ní je)… a viz její další příspěvky, ono to „nejí nic“ nebude tak horké… optimální složení stravy to samozřejmě není, ale pokud má výšku, váhu i krevní odběry v normě, nepřipadá mi to až tak dramatické, aby z toho byl neustále nemocný… to bych hledala příčinu jinde.
Kolik toho sní za den? Píšeš si to někdy? Kolik mu je? Ve školce měla dcera také jen přílohové období + ovozel, v 1. a i zčásti v 2. třídě k svačině do školy 1 suchý rohlík + kousek ovoce (na dopolední i odpolední svačinu dohromady).
Můžeš být ráda, že jí aspoň ovoce a zeleninu. Mám extrémního vybiravce, jí salatovou okurku, cherry rajčata a hrušky (ty teda musím nakrájet a dát mu je až pod nos, vlastně všechno musím dát až pod nos). Z hlavních jídel sní knedlik s omáčkou, ale bez masa. Poslední dobou je živý na chlebu s máslem, ideálně bohatě posolenem (sůl jsem musela schovat, chodil mi ji ujidat ve velkém a solil si snad všechno). Sladké by samozřejmě jedl na kila, to udělám výjimečně palačinky, lívance (s nutelou, marmeládu nejí), krupicnou kaši. Jogurty jí jen čokoládové nebo bílé s kilem granka. Má 150 cm a 30 kg, vypadá jak chodící kostricka. A než by ochutnal cokoliv mimo „svých“ věcí, bude radši hlady.
Dobrý den,
zkouším, zda někdo neřešil/neřeší stejný problém.
Jedná se o mou neteř, která, řekla bych, má k jídlu odpor. Nemyslím si, že se jedná o nějakou poruchu, kdy by si sama myslela, že je silná a proto by nejedla. Od mala se stravuje příšerně. Bohužel to bylo vše špatně už od začátku, kdy jí rodiče ustupovali a aby do ní dostali vůbec něco, tak jí dávali jen to, co chtěla…
Dříve jedla hodně sladké, klidně by jedla i holý cukr. Žádná zelenina, ovoce, nic. Jen třeba chleba s máslem a nebo sýr. Jedla i hodně smažená jídla řízek, smažák. Teď už je ve stadiu, kdy do ní moje mamka chce něco nacpat, tak už ani to smažené nechce a dá si třeba jen přírodní kuřecí řízek, mamka nad ní stojí, aby něco snědla, ale samozřejmě s ní není 24 h denně. Hodně sportuje a všichni víme, že zdravou a vyváženou stravu potřebuje, že to jinak dříve či později bude průšvih. Za den toho sní opravdu žalostně málo a musí se do toho nutit.
Problém je, že jsou rodiče rozvedení, ona žije s maminkou, se kterou moc nekomunikujeme a máme obavy se do toho důkladněji vkládat, ale pravděpodobně to jinak nepůjde.
Děkuji za vaše zkušenosti a rady.
Prosím o zachování anonymu.
Děkuji