Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj dotaz mala ma 12 dni a vzdy pri usinani zacne zrychlene dychat a rozhazovat rucickama, coz ji vzbudi a opakuje se to nekolikrat dokud neusne je to normalni?? A taky spi treba 3 hodiny a po kojeni neusne a treba 2 hodiny kouka a nechce se ji spinkat ja myslela ze miminko skoro furt spej… ![]()
@haxnicka Zkousela jsi ji zavinout? To by vyresilo to buzeni se diky rozhazovani rucicek.
@haxnicka píše:
Ahoj dotaz mala ma 12 dni a vzdy pri usinani zacne zrychlene dychat a rozhazovat rucickama, coz ji vzbudi a opakuje se to nekolikrat dokud neusne je to normalni?? A taky spi treba 3 hodiny a po kojeni neusne a treba 2 hodiny kouka a nechce se ji spinkat ja myslela ze miminko skoro furt spej…
Jo, to jsem si myslela taky. Píšou to v knížkách.
Jen moje dítě mě potom vyvedlo z omylu.
Jako novorozenec nespal přes den téměř vůbec. Jinak k věci: ano, všechno je normální: to, že nespí, že hází ručičkami, že zrychleně dýchá a vyluzuje všelijaký další zvuky. Je teprve 12 dní na světě. Na to rozhazování je fajn pevné zavinutí, pak se ty děti většinou kvůli ručičkám nevzbudí.
@Fima dekuji zkousim ji rucicky davat pod perinku nedo da zabalky ale to mi prijde ze se ji to nelibi
tak moc nepraktikuji.. Tak ste me uklidnili to zrychlene dychani me znervozdnovalo nejvic nekdy mi i prijde ze trochu chrci jako by mela rymu nekde vzadu nevim jak to popsat Eliska je moje prvni ditko tak jeste nejsem ve vsem zbehla…
@haxnicka píše:
@Fima dekuji zkousim ji rucicky davat pod perinku nedo da zabalky ale to mi prijde ze se ji to nelibitak moc nepraktikuji.. Tak ste me uklidnili to zrychlene dychani me znervozdnovalo nejvic nekdy mi i prijde ze trochu chrci jako by mela rymu nekde vzadu nevim jak to popsat Eliska je moje prvni ditko tak jeste nejsem ve vsem zbehla…
K tomu chrceni, mas naklonenou postylku nebo klin v ni? To nam hodne pomohlo.
@haxnicka Chrčení taky bývá, je to kvůli úzkým dýchacím cestám. Samozřejmě se můžeš, pro klid duše, zmínit v poradně, ale většinou to bývá fyziologické a naprosto nevinné. Jak miminko poroste, tak to vymizí.
Na rozhazovani rucickama pomahalo vzit si ji k sobe, nekde jsem cetla, ze to dite tak hleda maminku.
@Lelio Tak nam mrne rozhazuje rokama pri spani i u me v naruci. Takze u nas mamcu nehleda a presto rozhazuje.
Rozhazovani rucickama je reflex, ktery vymizi. Schovej ji rucicky do zavinovacky, mozna se bude branit, ale pak se ji bude lepe spat. Chrceni je normalni, nas vydaval zvuky jak v zoo minimalne 2 az 3 mesice.