Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, ako by ste riešili drzosť 13 ročnej dcéry? Ja viem že je v puberte, ale fakt neviem čo robiť… Pri mladších dcérach ešte puberta nenastúpila… Príklad. Dnes dostala tretiu poznámku za to že nemala úlohu… Každý večer sa jej pýtam či úlohy má spravené. Ona že áno a ďalej pozerá do mobilu… Papuluje, nechce sa jej učiť ani pomáhať. Minule som ju asi trikrát musela požiadať, aby umyla riad kým to spravila… A keď to aj spravila tak to odflákla… Keď ide ku kamoške nepríde na čas, ale mešká… Požiadam ju, aby sa pohrala so sestrou ona povie dobre a zase mobil. Čo sa týka vreckového nevydrží jej ani dva dni a to dostáva štedré vreckové… A dnes úplný vrchol bol keď mi ukradla maľovatka a na maľovaná (ako nechcem povedať čo) išla do školy… Ako by ste to riešili… Už dostala aj zaracha, ale bola ešte protivnejšia.
Já včera tě svojí zablokovala v mobilu všechno kromě volání a SMS a zabavila PC ![]()
Jsem prý matka roku a ničím jí život.
V okolí to mají všichni podobně
@Mamacz píše:
Ahoj, ako by ste riešili drzosť 13 ročnej dcéry? Ja viem že je v puberte, ale fakt neviem čo robiť… Pri mladších dcérach ešte puberta nenastúpila… Príklad. Dnes dostala tretiu poznámku za to že nemala úlohu… Každý večer sa jej pýtam či úlohy má spravené. Ona že áno a ďalej pozerá do mobilu… Papuluje, nechce sa jej učiť ani pomáhať. Minule som ju asi trikrát musela požiadať, aby umyla riad kým to spravila… A keď to aj spravila tak to odflákla… Keď ide ku kamoške nepríde na čas, ale mešká… Požiadam ju, aby sa pohrala so sestrou ona povie dobre a zase mobil. Čo sa týka vreckového nevydrží jej ani dva dni a to dostáva štedré vreckové… A dnes úplný vrchol bol keď mi ukradla maľovatka a na maľovaná (ako nechcem povedať čo) išla do školy… Ako by ste to riešili… Už dostala aj zaracha, ale bola ešte protivnejšia.
Neplneni ukolu - nemas mobil?
Malování bych neřešila, koupila bych jí vlastní a naučila ji se malovat. Mobil bych jí sebrala, dokud neudělá svoje povinnosti. Přišla by pozdě, další den by nešla nikam. Úplně jednoduché. Nenutila bych ji ale hrát si se sestrou, to fakt není její povinnost. No a kapesné bych jí buď snížila a nebo rozdělila na části, ale nepíšeš kolik a jak často jí ho dáváš. Utratila by ho, neměla by nic.
Příspěvek upraven 26.01.23 v 20:03
Seber jí data nebo přístup k wifi, omez štědré vreckovné dokud se nebude chovat normálně a bude mít věci v pořádku.
Jedna po tlamě a mobil dostane, až bude mít vše hotové. S každou držkou se krátí kapesné.
@Stará známá píše:
Neplneni ukolu - nemas mobil?
Tohle je moc kruté! Musíš trochu s pochopením - já nabízím výměnu iPhone za tlačítkový Samsung, který se mi tu válí, a hned je ochota vyjít vstříc. A pokud ne, tak stačí začít měnit SIM v mobilech, a hned se mění názor.
![]()
Příspěvek upraven 26.01.23 v 20:05
Vydrž. Ono se to zlepší. Mám pocit, že u nás byla nejhorší vlna loni.
Dcera maximálně papuluje, když má svůj den. Doma pomáhá. Povinnosti do školy si plní. Tady u nás problém není. Má zádrhel matematiku. Tak i na doučování poctivě chodí. Je v osmé třídě. Ví, že jde o známky. Je to první vysvědčení, které se bude psát do přihlášky na školu. Minulý týden byla naštvaná, že jsem ji našla po známosti učitelku klavíru, ať ji připraví na zkoušky. Tak to papulovala, že je to v den, kdy má kroužek. Až se odfoukla a uklidnila. Tak se s ní dalo debatovat normálně, že paní má dané hodiny výuky a holka může být ráda, že někdo vlastně vypadl. Místo se uvolnilo. Nejde si vyskakovat. Ať se rozhodne sama. Buď bude připravená na zkoušku nebo bude mít kroužek.
Ani jedno neumím posunout nebo ovlivnit.
Malování, nehty atd. vůbec neřeším. Kosmetiky má možná i víc, než mám já. Jen máme dohodu, že nebude malovaný výrazný obrázek. Což dodržuje a umí. Že nosí ty crop topy. To jsem si zvykla. Když se jí to líbí a cítí se v tom. Neřeším.
A ano pokud si nebudou děti plnit povinnosti a budou se chovat extrémně hrozně. Tak volám na Vodafon a blokuji jim paušál. Telefon jim zůstane, ten je jejich. Ale bude to drahá hračka k ničemu. Žádné takové opatření dosud nebylo třeba. Jen výhrůžka do větru, ať ví.
Kdyz ctu pristup nekterych dam, tak se ani nedivim, ze se tak deti chovaji…
Celkem lehké odevzdá mobil, dokud nebude splněno.
Za neudělaný úkol snížení budoucího kapesného-za každý i 50 kč, pokud nepomůže, budeš úkoly kontrolovat a prohlížet věci do školy.
Učitelé nepíšou úkoly od systému?
Nepřipadá mi, ze by dcera dělala něco, co k jejímu věku nepatří ![]()
Nešikanuj jí, do jejího malování ti nic není. Neříkej jí teď hned umyj nádobí, ať má za úkol, třeba do 16 hodin aby bylo nádobí umyté, kdy to udělá, je na ní. To s kamarádkou, dejte si nějakou dostupnou metu, třeba žádná 3 a horší známka v žákovské a může být u kamarádky třeba do půlnoci. Proč má dělat sestře animátorku?
U nás pomáhá, že s dcerou přestanu komunikovat, to už fakt ví, že něco přepískla nebo ií udělám to samé co ona mě, slíbím, ale nesplním a to se jí moc nelíbí, praktikuji i na mladším synovi. Malování neřeším, nechodí nijak zmalovaná a dokonce jsem jí i nakoupila hromadu šminek na zkoušení doma, i když za mě je krásná i bez. Kapesné dávám spíše symbolické, má možnost si peníze doma vydělat. Zákaz mobilu nám moc nefunguje, takže tuhle metodu nepoužívám. Úkoly chci vidět vypracované večer před odevzdáním, díky synovi jsem tak naučená, ten také tvrdil jak všechno má a pak měl poznámky za zapomínání. Jestli to dělám dobře nebo špatně nevím, pubertáky mám poprvé a nejsem dokonalá matka, ale snažím se. Uvidím časem, jestli se mi to povedlo, snad jo.
Kup ji tlacitkovej mobil a seber klasickej. Do konce skolniho roku bez vyjimky. Zredukuj kapesny a bude dostavat za odpracovanou praci. Proste dnesni decka jsou rozmazleny haranty a ty mas jedno doma. Chce to fakt pomerne tvrdej zasach.. hormony, nehormony decka muzou mit nalady, ale neuctu k rodicum a byt drzy fakt ne.