Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, miminko mi pribira na vaze krasne, ale neroste. Ma ted 2 mesice a 50cm. Porodni delka byla 48cm. Vaha 4350.
Hlavicka ma 41cm. Setkali jste se s tim nekdo? Lekar rikal ze ve 3 mesicich kdyztak zasleme na genetiku.
A co dite pije? to ooravdu Dr. vubec neresi a ceka? zmena mleka nebyla doporucena? pije dost? 7 procuranych plen?
@Káťa19 píše:
A co dite pije? to ooravdu Dr. vubec neresi a ceka? zmena mleka nebyla doporucena? pije dost? 7 procuranych plen?
Ne neřeší, proto chce poslat na genetiku. ![]()
Mám kamarádku co má syna, kterému zjistily genetickou mutaci a neroste. Má v roce 70cm/6kg. Při narození měl 46cm a 2,7kg. Nechci strašit…ale určitě bych to řešila.
A měl při narození určitě těch 48? oni to někdy měří tak hala bala. Doktor to taky změří tak ňák a ve výsledku to může nějaký ten cm udělat. Moje druhá dcera se narodila a měla údajně 51 cm, u pediatra na první kontrole se zázračně zmenšila na 48. Ve 2 m 56. Ale nechci to zlehčovat.
@Havlova píše:
Ne neřeší, proto chce poslat na genetiku.
ty jsi chytra, jako jestli teda doted nejak zkoušeli
nejak resit, nebo se jen ceka na 3.m ![]()
@natalieeee.ee
spis nez na genetiku at vas rovnou odesle na endokrinologii, tam se resi poruchy rustu a mohou pak v pripade potreby nasadit rustovy hormon. plus pomerit na antropologii
jako genetiku pak treba taky, ale to diteti s rustem nepomuze
vahove pribira jak?
@Káťa19 Díky za pochvalu. On je rozdíl mezi dotazem, jak to lékař doteď řeší a nebo tím a to opravdu dr. vůbec neřeší a čeká.
@natalieeee.ee Zkus se třeba zeptat nebo poradit tady www.rustovyhormon.cz
Příspěvek upraven 13.10.21 v 17:15
@Anonymka1230 píše:
@natalieeee.ee
spis nez na genetiku at vas rovnou odesle na endokrinologii, tam se resi poruchy rustu a mohou pak v pripade potreby nasadit rustovy hormon. plus pomerit na antropologii
jako genetiku pak treba taky, ale to diteti s rustem nepomuze
vahove pribira jak?
Takhle malému miminku nikdo růstový hormon píchat nebude. Proto chce adi doktor vyléčit jiné příčiny, s aplikací hormonu se, pokud vím, začíná ve 3 letech.
@Havlova
ja jsem nikde nepsala, ze ji ho daji hned. ano zacina se ve 3 letech, ale spousta deti tam prijde pozde. nicemu prece neublizi, pokud tam bude sledovane uz ted. deti s UIGR jsou na endokrinologiich sledovani odmala a tady bylo dite mensi uz pri narozeni. ale nevime, jestli treba take nebylo lehce nedonosene atp
a pokud udelaji komplexni vysetreni, muzou prijit na nejaky deficit, ktera se da doplnit uz ted
na genetice akorat neco odeberou, ale tim se problem nevyresi. a pripadna rustova retardace nemusi mit s genetikou nic spolecneho
proste nerostouci dite bych poslala na endo, odtama nejsois na antropologii a klidne i tu genetiku. plus gastro vysetreni, pripadne i nejake metabolicke vady atp
zaklad je ale ted dite poradne premerit a ten rust sledovat, plus udelat nejakou krev
@Anonymka1230 Intrauterinní retardace růstu mě nenapadla, vždyť mělo 48 cm, to se mi zdálo dost, ale nevím. Je pravda, že tady nemáme moc informací co všechno už lékař zjišťoval, jestli dítě dostatečně jí atd.
@Havlova materske mleko. Pri narozeni 3300 a po 2 mesicich 4400. Takze na vaze krasne pribira. Slysela jsem jeste o rustovych sprutech, ze miminko se z nicoho nic zacne rychle natahovat. No jinak jsme objednani na ruzne vysetreni, tak uvidime.