3 leté dítě nás ignoruje

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
536
6.2.23 21:14

3 leté dítě nás ignoruje

Ahoj holky, chci se zeptat, jestli mám vysoké požadavky nebo mám přitvrdit ve výchově. Můj syn, 3 roky a 7 měsíců totálně ignoruje, když na něj s tatínkem mluvíme, ptáme se ho, atd. Přijde třeba ze školky, řekneme “ahoj”, nic. Zeptáme se “jak jsi se měl, co jsi dělal?”. Totální ignor a nezájem. Snažím se i konverzaci rozvíjet, ptám se: “papal jsi tohle, byli jste venku, malovali jste si?” Neřekne nic, max jednoslovnou otrávenou odpověď. Dneska mi dokonce řekl, ať ho neruším, že si hraje a ani se na mě nepodíval. Přitom o něj s přítelem zájem máme, mluvíme na něj, hrajeme si s ním atd. Ale vidím z jeho strany absolutní nezájem. Když jde o něco o co mě zájem sám, tak pusu nezavře. Já se snažím reagovat na všechno, co mi říká, neignoruji ho. Napadá vás co s tím? Přijde mi, že už by se mohl pomalu naučit, že když na něj někdo mluví, tak by měl reagovat. A nebo od něj očekávám moc? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9148
6.2.23 21:16

Jste důslední?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
536
6.2.23 21:17

@Tarjei

No, je pravda, že jsme to teď úplně tolik neřešili, říkali jsme si, je malý, ještě z toho nemá rozum atd. Ale teď jsme si toho začali víc všímat, stejně jako toho, že je to asi opravdu úmyslné ignorování, není to taky že by byl zabraný do hry nebo tak

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22328
6.2.23 21:24

Klasika. Co ve skole? Nic. Deti moc nezajima minulost. Nechteji resit, co uz bylo. Na ahoj, tak to bych tu odpoved vyzadovala. Pak spis reste soucasnost/budoucnost, co uz bylo je pro male dite casto nezajimave. Co jedl je pro vetsinu deti nepodstatne. Kolikrat si ani dospely nemuze vzpomenout, co mel k obedu. Skolni jidelna nebyva zadny gurmansky zazitek. Casto po skolce/skole chteji mit chvilku klid bez interakce, ktere mely v kolektivu dost. Je to normalni. Nechala bych hrat a povidala si, az by dite samo prislo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
6.2.23 21:24

Jako že cheš po batoleti, aby s tebou konverzovalo? Tak si představ, že se učíš francouzsky. tak nějak první rok ses vůbec snažila pochopit co to je řeš a komuniakce, pak ses naučila základní slovíčka a teď v třetím roce zjišťuješ, že exisutje nějaká gramatická vazba.

Paměť máš zhruba jako akvarijní rybička a schopnost abstraktiního myšlení víceméně žádnou. Schopnost sebereflexe pocitů tady dost mizernou.

A pak na tebe nastoupí někdo vzdělaný a rodill mluvčí a chce aby si skvěle konverzovala.

Buď ráda že tě ignoruje, když nerozumí co po něm kurník chceš, než aby se chytil do frustrace a začal se vztekat - což je naproto přirozená a adekvátní reakce tříletého děcka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
jun
749
6.2.23 21:25

@Gabiiinka já to mám tak u obou synů. Když příjdou ze školy, ptám se co bylo a maximálně
mi řeknou, že nic. Málokdy se rozpovídají o škole sami. Jinak ale pusu nezavřou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
6.2.23 21:25

Zajímej se o to, co zajímá jeho, ne aby ti podával report o jídle. Adekvátně jeho možnostem.

A vzpomeň i jak tebe, když si byla mnohem, mnohem starší prudili rodiče dotazy na to „co bylo ve škole a co jste měli k obědu“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
536
6.2.23 21:28

Holky, tomu já rozumím, ale ono nejde jen o to co bylo, ale i o to co je. Když na něj mluvíme, tak prostě, že ta reakce bývá většinou nulová. Nechci po něm žádné složité konverzace. Stačilo by mi, aby projevil alespoň trochu zájmu, když na něj mluvím

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
536
6.2.23 21:31

@Ou

Tak jasně, kdybych se ptala tím prudérním tónem, ale já se ptám, protože mám zájem to vědět, chtěla bych aby mi povídal s čím si třeba hrál nebo se pochlubil, co tvořili :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1205
6.2.23 21:31

Já učím děti říkat, když se se mnou nechtějí bavit: „Maminko, já teď nemám náladu si povídat.“ nebo podle toho, jak na tom zrovna jsou („Jsem unavený. Jsem naštvaný. Teď si nechci povídat.“). A učím je u toho, aby rozlišily tón, jakým to řeknou. Když to řeknou prosebně nebo věcně a slušně, tak je to v pořádku. Pokud odseknou nebo se pokouší o ignoraci, tak jim zopakuju, jak se mě a mých dotěrných dotazů úspěšně zbavit. Já jim pak nakonec odpovím, že fajn, že se zeptám jindy. A ten dotaz položím tehdy, když se přijdou třeba pomazlit na klín a vidím, že jsme v kontaktu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ludmilaadamkova
6.2.23 21:34

Prvně bych zjistila zda je schopný reprodukovat to co bylo v minulosti. Když mu pustíš pohádku dokáže ti odvyprávět o čem to bylo? Pokud ne je nad jeho schopnosti vyprávět o tom jak bylo ve školce.

• Citovat
  • Upravit
22328
6.2.23 21:34
@Gabiiinka píše:
Holky, tomu já rozumím, ale ono nejde jen o to co bylo, ale i o to co je. Když na něj mluvíme, tak prostě, že ta reakce bývá většinou nulová. Nechci po něm žádné složité konverzace. Stačilo by mi, aby projevil alespoň trochu zájmu, když na něj mluvím

Musis navazat kontakt. Ziskat si pozornost. Treba dat ruku na rameno. Nebo poklepat po rameni. Navazat ocni kontakt. Sklonit se k diteti. Vypnout televizi, pokud bezi. Deti jsou casto v tranzu a nereaguji, kdyz maji zapnutou televizi/tablet/telefon nebo se i normalne zaberou do hry, do svych predstav, zasni se. Je to normalni a bezne. Kazde dite je jine a treba fakt chce mit klid. Skolka je zatez pro introverta a chce mit proste klid. Znas ho nejlip, tak asi vis, proc to tak ma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
536
6.2.23 21:35

@Masina to je dobrý nápad, můžu to zkusit. To je právě to, o co mi jde. Ne o to, že neodpoví, ale spíš, že prostě ignoruje, ale jakože úplně. Za to, když řeknu, že mám čokoládku, tak to hned přiběhne a najednou zájem má. Myslím, že by v tom mohl mít trochu pořádek a vědět, že to není jen o tom, když on něco chce :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
536
6.2.23 21:38

@Oriseka

No, já třeba i tohle zkusím, ale když mi prostě řekne na rovinu : neruš mě, tak sice je to pochopitelné, ale na druhou stranu mě to mrzí. Když na něj sáhnu, tak mě odstrčí a řekne “běž pryč”. Nevím no, jasně, že to chápu, ale přeci jen, tohle mi nepřijde úplně ok

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ludmilaadamkova
6.2.23 21:39
@Gabiiinka píše:
@Masina to je dobrý nápad, můžu to zkusit. To je právě to, o co mi jde. Ne o to, že neodpoví, ale spíš, že prostě ignoruje, ale jakože úplně. Za to, když řeknu, že mám čokoládku, tak to hned přiběhne a najednou zájem má. Myslím, že by v tom mohl mít trochu pořádek a vědět, že to není jen o tom, když on něco chce :nevim:

Tak to zkus jinak nedávej mu čokoládu jen tak ale za odměnu za vykonány úkol a to je odvypravet jaký měl děl… Jen si tedy myslím, že je na to ještě opravdu malý aby si to utřídil v hlavičce.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML