Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dcera měla také noho do X. Ortoped jí napsal vložky do bot, nosila je ve školce v bačkůrkách. Pak ještě cvičení, že si stoupala na hrany nohou (nevím jestli je to Vojtovka, nebo ne) Je jí 4.5 a nohy do x už vůvec nemá. Vložky radši do bačkůrek dáváme stále.
Googlím, googlím, a už jsem to taky vyčetla, že je to fyziologické.. Ale která matka má nervy se na to dívat? ![]()
Díky, ženy ![]()
Zdravím všechny a obnovuji diskuzi
Synovi na tříleté prohlídce doktorka také zhodnotila nožičky jako křivé do X, má si sedat do tureckého sedu, chodit po lajně a pokud se to do půl roku nesrovná, tak na ortopedii. Máte někdo zkušenost, že se to po půl roce může opravdu srovnat? A můžete i někdo prosím napsat, jak je to s tou fyziologií růstu kostí? Pochopila jsem to správně, že je to tedy zčásti fyziologické?
Děkuji! ![]()
@Lizzi Nevím, jestli Ti to úplně odpoví na tvůj dotaz. Dvouleťáka jsem si nechal zkouknout fyzioterapeutkou, protože mi přišlo, že vtáčí špičky dovnitř. Koukla na něj, prý je ok, do tří let lze považovat za normální, stejně tak jako určité odchylky v podobě nohou do X a do O - dítě je pořád v procesu učení, co se chůze týče, mění se těžiště, vyvíjí se klenba. To postavení nohou není asi o růstu kostí, ale o pohybvém vzorci (zapojování a práci svalů, kloubů atd.), které si daný jedinec osvojil.
Upozornila mě, že okolo toho 3. roku už by tam žádné viditelné odchylky být neměly (v podobě výraznějších X a O nohou, jakéhokoliv vtáčení/vytáčení), přičemž větší průser jsou prý nohy do X, protože tam je ten negativní vlv na pohybový aparát větší než u nohou do O. Pokud prý okolo toho 3. roku zaznamenám nějakou takovou nedokonalost, mám zase přijít k ní nebo se objednat na ortopedii.
Takže být tebou asi bych to nenechala jen na nápravě sama doma na doporučení dětské dr., ale chtěla rovnou, aby dítě viděl někdo, kdo tomu fakt rozumí. Já jsem po vlastní zkušenosti dost skeptická k těm pediatrům, co se týče jejich rozpoznávání odchylek dítěte v motorice.
Turecký sed je ok, neměla by sedět vkleče se zadečkem na zemi a špičkami vytočenými ven. Srovnat se to může. Čím mladší je, tím lépe. I v dospělém věku lze nějaké vady korigovat, ale tam se jedná hlavně o posílení svalů. U dítěte ještě můžeš ovlvnit vývoj kostí a správné držení těla. U dětí má také negativní vliv, že si hrají na zemi a sedí špatně. I ve školce by je měli vést k sezení v tureckém sedu, ale musím říct, že donutit k tomu dítě je nadlidský úkol ![]()
@Lizzi Sed na patách je ok. Můj si sedí mezi patama, už naštěstí při upozornění trochu i spolupracuje, takže se snažím ho korigovat
Edit: náš sedí na kolínkách, někdy taky mezi patama, od toho to asi má ty křivé nožky, no ale nevím, když po něm chci, aby si sedl na kolínka, tak si sedne ukázkově jako Japonec ![]()
Příspěvek upraven 04.01.16 v 12:59
@Svistice píše:
@Lizzi Sed na patách je ok. Můj si sedí mezi patama, už naštěstí při upozornění trochu i spolupracuje, takže se snažím ho korigovat
mně takhle sedí oba kluci.. proč je to špatně?
@Tamtama od toho právě můžou být ty nožky do X, když sedí na zadku a paty vedle zadku se špičkami ven
@Tamtama Zkus si tak sednout a uvidíš, jak moc je to příjemné (třeba na kyčle) oprotosedu na patách.
Tedy pokud tak taky nesedíš, jako jedna moje kamarádka. Ta si vté pozici lebedila i ve třiceti. ![]()
Zkusila jsem to a nohy tak ani nedám
ale nohy do X právě mám já i starší syn, mladší zatím nechodí, tak nevím..
Ano to znám, nejdříve jsou nohy do X, pak se k tomu přidá trochu pokřivená krční páteř a měkké břicho - ortoped Vám navrhne tak kolem 12 roku života operaci kolen - tu odmítmete. Víte v čem je problém, že nohy do x měkké břicho a přetočená pánev propadlý hrudník atd. nejsou projevy chyb těla, ale mozku. Vaše dítě má neurologickou poruchu a tu nevyřeší ani vložky do bod ani operace kolen. Ani to, když mu budete říkat nehrb se ono vám může vyhovět tak na 10 sekund. Existuje efektivní léčba, která dokáže odstranit příčinu tj. neurologickou poruchu, tím zmizí nohy do x kulatá záda a další projevy. Ovšem znamená to cvičit s dítětem každý den půl hodiny vojtovku po dobu několika let a mít dobrého fyzioterapeuta, který umí vaše cvičení správně řídit. Nechá se to opravit i v dospělém věku jen to prostě trvá déle. http://terapie.doktorka.cz/vojtova-metoda/