Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@zdenka_v píše:
Dcera (3 roky) má nohy do X. Včera jsme byli na 3leté prohlídce a doktor nam řekl, že máme jít na ortopedii, aby jí dali vložky do bot. A že by měla šlapat na kole. Nejsou ještě třeba nějaké cviky, jak to zlepšit?
Já tomu moc nerozumím ale na ortopedii dávají vložky snad všem. Máme je taky, malá dává prsty k sobě když jde.
My byly na 3leté prohlídce v srpnu, malá má také nohy do X. Hned při vstupu do ordinace se paní doktorka zasmála a říká,,jé nohy do x, no jako skoro každá 3letá holčička"…dostaly jsme kapičky Vigantol užívat od podzimu kdy nebude sluníčko…při teplém počasí nám doporučila běhat venku naboso(to už teď půjde těžko…brrr) a domů koupit místo bačkůrek kvalitní sandálky vysoké přes kotník, prý se to upraví samo…
Nema k tomu jako bonus taky ploche nohy? Zkuste zakoupit vlozky do bot od Hanáka, my se na ne taky chystame. http://www.botyhanak.cz/ Koupim je jak pro malyho, tak pro sebe.
Plochy nohy nema. Od mala ji kupuju jen kvalitni boty, myslela jsem si, ze se ji to vekem srovna samo. Nikdo v rodine nohy do X nema. Tak jsem trochu v soku, ze mame jit na ortopedii. Nevite jestli jsou detsky ortopedove nebo muzeme jit k jakymu koliv?
Taky jsme s X sledovaný, nejdřív vtáčela špičky a teď nohy do X ale od začátku na ortopedii. Nám to doktorka vždy zkoukne jednou za půl roku a zatím jí nechává, má to prý na hraně. Když stojí a má kolínka u sebe tak mezi kotníky by prý mělo být max 6 cm. No měpřijde že tam má víc ale mám prd odhad. Taky nám doporučila šlapat na kole. A případně že pak dá klínky, ale vložkyne. Klínky se dávají zespodu na boty.
JInak v tomto věku prý děti nohy do X mají, kolem roka do O a je to běžný vývoj ale nemělo by to přesáhnout určitou mez. ![]()
My chodíme k ortopedce co je i pro dospělé ale dělá i kyčle u miminek tak je na děti zvyklá.
Taky máme nohy do x, naše doktorka nás nikam neposlala, tvrdí, že nohy do x se vychodí, vyběhají a vyšlapou na kole…
Jeden kluk ma taky nohy do X - jsou mu dva. Ortoped rikal, ze se to pravdepodobne casem upravi samo. Pri hrani by si mel sedat do tureckyho sedu, misto aby si sedel na patach.
Ahoj, nechci nikoho strašit..ALE,můj syn měl taky nohy do X..chodili jsme k fyzioterapeutce a poctivě cvičili cviky..srovnalo se mu to..do 6 let to jde cvičením srovnat…když do 6 let nesrovnáte cvičení bude to mít napořád…možná věkem mín viditelné ale i tak u holčičky docela problem…alespon pro mě…Jo a obvodní dr. kdybych poslouchala tak je syn celý krivej jak paragraf…jsem ráda, že jsem se na ni vyprdla a řešila to vše sama (měl i víc problému)..radí řešit, nespoléhat, že to samo zmizí…
Ahoj anonymni, a nemohla bys mi napsat, jake cviky jste cvicili? Mala ma dost nozicky do X, je takova i hodne nemotorna, zakopava, pada, nevim, jsem z toho spatna, k neurologovi uz nechodime, k fyzioterapeutce uz taky ne, dala mi par ofocenych stranek se cvikama (spis na zada) a pro starsi deti, mala to nechce delat a tot vse.
Jsou ji ted dva roky a 4 mesice, porad ji opravuju, co se sedu tyce, sedi blbe mezi nohama, ale nelepsi se to.
Koupili jsme trojkolku, uz na ni umi jezdit, tak uz zkousime i venku. Tot vse. Mate nejakou radu?
Ahoj, tak na to mám spolehlivou metodu od mojí doktorky. Malá by měla začít chodit jako modelka. Jakoby dávat nožičky jedu a před ní druhou. Dobře se to trénuje na nějaké kládě nebo obrubníku. Nebo jen na zem namalovat prostě čáru a aby chodila po ní. Měla to kamarádky malá a tímhle se jí nožičky krásně srovnaly. Měla to taky od 3 let. A trvalo to tak rok a půl až se to srovnalo. Tak snad ti to pomůže. ![]()
My byli na ortopedii - akorát nám poradili, že má nosit boty s pevným opatkem. Vložky do bot až v 5ti letech. A naučit jí sedět v tureckým sedu.
Je to půl roku, co jsem sem psala ten úvodní příspěvek.
Nohy má o hooooooooodně lepší a rovnější. Na první pohled už není ani vidět, že by byly do X (a dřív to opravdu bilo do očí).
Asi se to rovná i věkem… Jestli to tak půjde dál, tak žádný vložky do bot v 5ti letech nebude potřebovat.
Naše dcera nohy do x též, na 3-leté nám dokt. řekla, že má jezdit na kole-odrážedle(to se tady zmiňuje),ale dál nás už nehlídala a tzka když už my to bylo divné, že se jí to postupně nezlepšuje a jezdila jak drak, bosa chodila..,tak v 5-ti letech ortoped, od té doby nechávám všechny boty a bačkůrky podrážet klínkem ze strany (je to docela drahé, ale vnitřní vložky do bot, ji nevyhovují, jestli se to zlepšilo, tak zas jen minimálně, ale dobrý každý centimetr. Nicméně při cvičení (mého) jsem po konzultaci s rehabilatačním pracovníkem dostala další radu a to posilovat nohy a koleno.(výstupy na schodek) jedna noha, druhá noha…nu nevím, jak dlouho to bude 7-mi letou bavit, ale zas je to krok o kousek k lepšímu…ps: taky může být možné, že ji „něco“ zůlstane, jako „dědictví“…uvidíme. Díky tady za dobré rady.
Jo a ještě jeden poznatek, čím dřív to začnete řešit tím líp, byť by to šlo třebas i samo, tak je lepší ty nožky podchytit…můj názor.
Zdravím, nám bylo teď na 3letté prohlídce řeečeno, že máme také nohy do x - ikdyž je to viditelné a upozornila jsem na to i dřív sama - doporučen ortoped - máme dlahu dle Maříka a právě by mne zajímali i nějaké cviky. Mohla bych poprosit o radu jak má vypadat ten klínek na botu? A je na xsáčky či na ploché nohy?
Zdravím vás, dle starších příspěvků jsem právě vyhodnotila, že u mého tříletého syna se ještě o nějakou vadu nejedná, 6 cm mezi kotníky nenaměřím, ale od kolen dolů se mu nožičky rozjíždí.
Ví některá z vás, zda je toto možné korigovat Vojtovou metodou? Děkkuji ![]()
Dcera (3 roky) má nohy do X. Včera jsme byli na 3leté prohlídce a doktor nam řekl, že máme jít na ortopedii, aby jí dali vložky do bot. A že by měla šlapat na kole. Nejsou ještě třeba nějaké cviky, jak to zlepšit?