Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Pri kojení bys vůbec nevěděla, kolik si z prsa vezme a mohlo by to být ještě víc než teď vypije UM. Proč ho trápit hladem a dávat 3 týdennímu miminku vodu?
Dávala bych mu to, co vypije, ať je spokojený. Za mě se začne interval prodlužovat a zároveň to pak s pohybem vyběhá. Spousta dětí jsou jako mimina cvalíci a pak se vytáhnou. Rady doktorky jsou mimo, že má mít přesnou dávku v tolik a tolik.
Například dcera ve 3 týdnech pila UM po 2 hodinách ve dne a i v noci.
Jestli vypije celou lahvičku, tak mu dělej o dávku víc. V období růstu syn pil i co 2h a to vždycky více, než je doporučováno.
Každé dítě je jiné a má jiné potřeby.
Edit.
Syn byl od narození na UM, mléko se mi bohužel vůbec nerozjelo. Kdybys měla jakékoliv otázky, tak klidně piš sz, pokusím se poradit ![]()
Příspěvek upraven 30.09.24 v 13:50
Miminka ze začátku rostou hrozně rychle, i kojená. Pokud má hlad, tak asi potřebuje častěji.
@Paní.Norrisová píše: Více
Ano to si říkám taky, jen ty doktoři dokážou pěkně vyděsit, jak mu můžu uškodit a tak 🤦 A pak nad tím přemýšlím a jsem z toho hotová, určitě ho nechci trápit hladem, to v žádném případě, jen si fakt říkám abych mu tím nějak neuškodila.
Doktoři samozřejmě jedou podle tabulek, jsem si vědoma toho, že každé dítě tabulkové není, ale ten váhový přírůstek mě fakt vyděsil. 🙄
@MarkétVD píše: Více
Třeba bude nespavec… mně nespaly děti skoro vůbec, hodina by byla super ![]()
Co zkusit zabavit jinak, hraní, nošení, houpání, ven?
Malej se narodil s 4,2 kg, do druheho mesice jsem jeste castecne kojila a dokrmovala. Zezacatku pil tak tech 90 ml, kdykoliv nevydrzel cele 3h, brala jsem to jako signal, ze mam pridat davku. Ve 2-3 mesicich pil urcite nejakych 120 ml, postupne si to ustalil a jedl tak 7-8× denne. Od nejakeho toho 4m jsem mu davala 150ml a od 5m urcite pije 180 ml. Nekde v prubebu toho 3m si ty davky sam upravil a zacal spat celou noc jen s jednim krmenim…
Nikdy jsem ho nenechavala hladovet, vodu jsem mu nedavala (dle nasi doktorky je to kravina, sunar mu da vse, co potrebuje). Pribiral pres kilo mesicne a doktorka to nikdy neresila (on je teda i vysokej, takze jede dle spravne krivky, jen je velikostne nad 95 percentil). Ted v 7m ma necelych 11 kg.
Napada me leda zkusit vymenit UM za jine, vim, ze jsem cetla, ze po sunaru casto byly nejake deti hladove - nicmene pozor, to UM by se nemelo menit casto a vzdy tak 2 tydny trva, nez si na nej dite zvykne. Nam vyvovovala beba.
EDIT: kdyz ale pisete, ze vas prdiky ani nic netrapi, tak bych proste jen dala vyssi davku ![]()
Kdybys u doktora řekla, že je kojeny, tak se jen zasměje, jak papka ![]()
Jsou děti, které mají velkou potřebu jídla. A I kojené se dokážou vykrmit v poradně tučné kuličky, prostě mají tu potřebu. Ale když má hlad, má hlad s tím nikdo nic nenadělá, nebudu trápit novorozence hlady. Já bych mu to další UM dala, raději prudící pediatr, než hladové mimino.
Mimochodem, jak roste do délky? Můj malý přibírá hodně na váhu, ale celkově je spíše štíhlý, on se totiž zároveň i pořádně vytahuje, takže váhově je na 5-10 percentilu, vzhledem k výšce.
Syn se narodil 3,05 kg, na kontrole ve 3 týdnech měl přesně o 1 kg víc, byl kojený, nikdy jsem nevěděla, kolik vypil a nijak jsem ho neomezovala, doktorka spokojená, jak prospívá, já spokojená, jak spí i 4 hodiny, v noci se od 2 měsíců nebudil, kojený do půl roku, 8,55 kg. Byl to cvalík, doktorka nikdy nic špatného neříkala, to maximálně tchyně se švagrovou měly strach, že bude tlustej
. Jak se začal hýbat, všechny faldy šly pryč, teď je dospělý, zdravý, vysoký štíhlý sportovec. Dala bych mu mlíka, kolik potřebuje a netrápila sebe ani jeho.
Dej mu normálně najíst a neřeš nějaké doporučené množství na krabici. Taky je blbost to “šidit” vodou
přece ho nebudeš trápit hlady, dej mu podle potřeby.
Uz si nepamatuju kolik UM vypili, ale davali jsme podle potreby, jak si rekli. Kdyz chteli uz po 2h tak dostali, kdyz chteli vice tak taky. Doktoru jsme se ani neptali - zajimalo je akorat prvni dny, jestli miminko vypilo to minimum co by melo. Kdyz vypili vic, nikdo to neresil.
Samozřejmě, že mu dávám jist, trápit ho nechci, s tou vodou mi taky doporučila doktorka, že mu mám po jídle dávat aby se spíš dopil toho, a že miminka na um mají taky žízeň, že to neni jak MM. 🙄 No jsem z toho jelen, zkusím navýšit dávku 🙏
Na délku mi ho ani neměřila, na dvou kontrolách ani jednou 🤔 Ale váhu řešila Teda neuvěřitelně, proto mě to tak tíží. 🙄
Lahvičku totiž dopije vždy celou do poslední kapky, a jsou okamžiky kdy se vzbudí i po hodině a pláče. 🤦
Ahoj holky, přicházím s něčím, co mě hodně trápí. Mám syna, ve středu mu budou 3 týdny. Bohužel Nekojim, takže jsme na sunaru complex. Jenže malý je strašný jedlik 🤦 Z porodnice nás propouštěli se 3160g a minulý týden na prohlídce měl už 4200g takže za 14 dní přibral kilo 🤦 Vypije 120ml, řídíme se návodem na krabici, měl by mít 5 porci na den, má jich někdy i 8.🤦 ale paní doktorka mi s těží povolila 90ml, a i to prý je strašně moc. Jenže bojujeme posledních 5 dní se spánkem, malý si vypije svoji dávku a vydrží spát maximálně 2 hodiny, když se probudí strašně place a už zase hledá a dožaduje se jídla, já se snažím držet rozestup aspoň 3 hodin, ale moc to nejde, on pak pláče až se zalyka a je spoceny, takže mu musím dát dřív. 🙄 Prdy ani stolice nás netrápí, prdi a kaka každý den 🙈 a já ubec nevím co si s tím pocit, nechci to do něj cpát hlava nehlava, aby neměl za měsíc 8 kilo 🤦 Ale zase ho nechci nechat hladovět. Dudlikem na chvíli ošidim, dávám pít i vodu, ale stejně, nevydrží spát déle jak 2 hodiny, to už je zázrak když spí déle. Tak si říkám, jestli já dělám někde chybu, protože mi přijde, že to ubec není spokojené miminko. 🙄 Jsem Prvorodička takže hodně tápu, neměl to někdo podobně? Kolik vypili vaše mimča na UM? 🙏 🙄 Už jsem docela zoufalá. 🙄