Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Mám 3,5 leté dítě a nemluví vůbec nic, ani jedno slo, ani citoslovce. Občas tedy zažvatlá něco podobné slovu, ale většinu dne žvatlá slabiky, vříská, píská atd. Řešíme to na logopedii, jsme v kontaktu s ranou péčí atd. Máme za sebou kolečko vyšetření psychologie, ORL, foniatrie, neurologie atd
@Margery píše:
Mám 3,5 leté dítě a nemluví vůbec nic, ani jedno slo, ani citoslovce. Občas tedy zažvatlá něco podobné slovu, ale většinu dne žvatlá slabiky, vříská, píská atd. Řešíme to na logopedii, jsme v kontaktu s ranou péčí atd. Máme za sebou kolečko vyšetření psychologie, ORL, foniatrie, neurologie atd
a máte diagnozu? syn na tom v tomto věku byl stejně
@Any9 píše:Byli jsme jen na ty foniatrii zatím, a tam je to prý v pořádku. Tak si najdeme už nějakého logopeda teď, ať ho zkusí co nejdřív rozmluvit, a řekne jak na to máme jít správně. Kluci jsou asi celkově líný, holky jsou chytřejší prej
Můžeš, ja začala na logo chodit s oběma dětmi sama od sebe (se starší kvůli výslovnosti, s mladším taky právě kvůli nemluveni ). Dr mi pak teda zpětně vypsala zadanku, ale logopedku jsem si našla sama a normálně nás vzala.Jinak u malyho mám taky problém s mluvením ( v srpnu mu budou 3), vyšetření na foniatrii máme za sebou, sluch má Ok, kontrolovali mu i jazyk, jestli nemá zkrácenou uzdicku ale taky ne.
Jinak pokud uz si byla na těch vyšetření jak pises, tak uz víc asi neudelas ted, uvidíš co vám řeknou na te psychologii.
Podle logopedky,,normální” opožděný vývoj řeči. No jsem z toho už zoufalá, starší sestra normálně v tomhle věku jela souvětí, básnicky, Proč? apod a tady u mladyho pana slavim, ze se naučil říct Pití… Školka nás čeká od září, tak věřím, ze tam se snad nějak posune.
Jinak rozumí myslíš přiměřeně věku? Chape co se po něm chce? Jak funguje ve školce?
@Margery píše:
To malej řekne max 20 slov, právě to začneme též dřív řešit, aby se aspoň do konce roku rozmluvil. A co ti řekli na těch vyšetřeních? Jen doufám, že to bude jen vada řeči, a nic vážného.
@ka2ka píše:
a máte diagnozu? syn na tom v tomto věku byl stejně
Zatím vůbec nic právě, čekáme. ![]()
@Anonymní píše:
To malej řekne max 20 slov, právě to začneme též dřív řešit, aby se aspoň do konce roku rozmluvil. A co ti řekli na těch vyšetřeních? Jen doufám, že to bude jen vada řeči, a nic vážného.
Shodli se na pravděpodobné příčině v PAS. Neurologicky v normě (bývala hypotonická, ted už v pořádku), foniatr zvládl základní vyšetření, víc nespolupracovala, ale slyší.
Držím palce, určitě se brzo rozmluví ![]()
Já mám tříletou holčičku. Mluví jen pár slov jinak různě žvatlá a není tomu absolutně rozumnět. Všechna vyšetření dopadla ok. Začínáme chodit na logopedii. Taky nechápu že nemluví. Rozumí v pohodě všemu, chodí do školky už tři měsíce a taky pořád nic. Už z toho mám taky trochu vítr.