Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Syn se rozmluvil ve 4 letech. Řešila jsem od 2 let. Objeli jsme klasické kolečko.
Pomohly gromety do uší.
Pokud nemluví vůbec, má být prvně zjištěno jestli slyší, psychologické vyšetření k vyloučení autismu apod. a pokud bude vše v pořádku, tak logopedie. Ale pokud dítě nemluví vůbec, tak se to řeší od 2 let. Pokud mluví, ale málo, dává se tomu čas většinou do 4.Ale to jsou takové ty případy, kdy řekne co vidí, zavolá na maminku apod., ale jinak nemá potřebu ve dvou letech mluvit a do těch 4 se většinou rozmluví.
Co si představit pod pojmem moc nemluví?
ORL vyšetření proběhlo (u tak malých dětí audiometrie zřejmě nebude spolehlivá, takže spíše BERA)? Co neurologické a psychologické vyšetření?
Jak vyšel v 18 měsících M-CHAT dotazník?
Už jsme byli i na foniatrii, a jsme objednaný i k psychologovi. Sluch má prý v pořádku. Ty základy ovládá, ale není toho moc, max 20 slov. Myslíte, že to může být jen lenost? A nebo to už značí na nějakou nemoc (vada řeči)?Jinak se chová v pořádku, jako každý dítě, zatím jsme nezaznamenaly nějakou poruchu, nebo tak, kromě toho, že moc nemluví.
@Anonymní píše:
Už jsme byli i na foniatrii, a jsme objednaný i k psychologovi. Sluch má prý v pořádku. Ty základy ovládá, ale není toho moc, max 20 slov. Myslíte, že to může být jen lenost? A nebo to už značí na nějakou nemoc (vada řeči)?Jinak se chová v pořádku, jako každý dítě, zatím jsme nezaznamenaly nějakou poruchu, nebo tak, kromě toho, že moc nemluví.
Není to lenost. Mozek není zralý na mluvení, těžko říct proč.. Moje dcera nemluvila do 3let, tedy na své 3 narozeniny uměla 50slov i s citoslovci. Pak to najednou naskočilo a za 3-4 měsíce mluvila ve větách. Už před 3rokem jsme začaly chodit ke klinické logopedce, ve finále to asi nebylo potřeba, ale nechtěla jsem nic zanedbat.
Chodí syn do školky? Myslím, že u nás školka prospěla.
Řešíme to i s doktorkou, právě se čeká na tu psychologii a pak se to prý nějak uzavře, podle toho, jak to dopadne, až pak nás pošle na logopedii. Chodí do školky, jsme mysleli, že se tam naučí mluvit, ale zatím to jde nějak všechno pomalu.Taky nechci nic zanedbat, ale vrtá mi to pořád hlavou, a říkám si proč pořád nemluví, chodíme na hřiště a tam ty děti mluví už, docela se pak stydím, a říkám si, kde se stala chyba ![]()
@Anonymní píše: Řešíme to i s doktorkou, právě se čeká na tu psychologii a pak se to prý nějak uzavře, podle toho, jak to dopadne, až pak nás pošle na logopedii. Chodí do školky, jsme mysleli, že se tam naučí mluvit, ale zatím to jde nějak všechno pomalu.Taky nechci nic zanedbat, ale vrtá mi to pořád hlavou, a říkám si proč pořád nemluví, chodíme na hřiště a tam ty děti mluví už, docela se pak stydím, a říkám si, kde se stala chyba
může to být vývojová dysfázie syn nemluvil do čtyřech
@ka2ka píše:
může to být vývojová dysfázie syn nemluvil do čtyřech
Doufám, že se též rozmluví, jsem docela z toho špatná ![]()
@Anonymní píše:
Doufám, že se též rozmluví, jsem docela z toho špatná
může, nemusí, chodit na logopedii není žádná ostuda, dětem tam neubližují a rodičům poradí, jak děti navést k mluvě formou hry. najdi si klinického logopeda.
@Anonymní píše:
Doufám, že se též rozmluví, jsem docela z toho špatná
no já bych to už viděla na problém logopedku si najděte sami na to nečekejte a nejlíp klinickou co umí pracovat s dětmi co nemluví a s dětmi s poruchami řeci
@ka2ka píše:
no já bych to už viděla na problém logopedku si najděte sami na to nečekejte a nejlíp klinickou co umí pracovat s dětmi co nemluví a s dětmi s poruchami řeci
Můžu navštívit logopeda i tak, když nebudu mít doporučení od lékaře?
@Anonymní píše:
normálně ti ho napíše pediatr neměl by to být problém zavolej logopedovi a poptej se vysvětli problém pediatr vás tam měl poslat už ve třech letech
@Anonymní píše:
Můžeš, ja začala na logo chodit s oběma dětmi sama od sebe (se starší kvůli výslovnosti, s mladším taky právě kvůli nemluveni ). Dr mi pak teda zpětně vypsala zadanku, ale logopedku jsem si našla sama a normálně nás vzala.
Jinak u malyho mám taky problém s mluvením ( v srpnu mu budou 3), vyšetření na foniatrii máme za sebou, sluch má Ok, kontrolovali mu i jazyk, jestli nemá zkrácenou uzdicku ale taky ne.
Podle logopedky,,normální” opožděný vývoj řeči. No jsem z toho už zoufalá, starší sestra normálně v tomhle věku jela souvětí, básnicky, Proč? apod a tady u mladyho pana slavim, ze se naučil říct Pití… Školka nás čeká od září, tak věřím, ze tam se snad nějak posune.
Jinak pokud uz si byla na těch vyšetření jak pises, tak uz víc asi neudelas ted, uvidíš co vám řeknou na te psychologii.
Jinak rozumí myslíš přiměřeně věku? Chape co se po něm chce? Jak funguje ve školce?
Ahoj, má někdo zkušenost, když 3,5 leté dítě ještě moc nemluví? Jak jste to řešili, nebo v kolika letech se vám rozmluvilo?