Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, můj 3,5letý syn se už několikrát v noci vzbudil a začal křičet a i když jsem u něj byla do minuty a snažila se ho utišit, nic nepomáhalo. Teď jsme byli měsíc na návštěvě u mých rodičů a oni bydlí v panelovém bytě. Ta představa, že vzbudil celý panelák
Doma se mu to stávalo taky, ale jsme v domě. Tím ‚kříčí‘ myslím opravdu řev, co nejvíc umí. Prostě jako kdyby se snažil co nejvíc křičet, co to jde. Jenom AAAAAAAAAAAA a mezitím brečí.
Prostě se vzbudí a začne křičet a trošku do toho plakat. Snažím se ho obejmout, ale jenom řve, mlátí s sebou - až mám strach že si ublíží. Snažím se ho aspon posunovat tak, aby se do ničeho nebouchnul. Nemyslím si, že spí. Neodpovídá na otázky, jestli se mu něco zdá, má hlad, žízen, chce čůrat. Nic nereaguje jenom řve.
Když ho chci držet, tak je dokonce agresivní vůči mě. Když ho položím a řeknu, že budu kousek dál a až bude chtít, že má říct, tak jen natahuje ruce směrem ke mě a řve. Když ho teda vezmu a obejmu, tak pofňukává, ale za chviličku začne zase řvát. A jak ho držím, tak s sebou mlátí tak, že ho musím položit, aby mi nespadnul. Nebo mě normálně začne mlátit. To mu vždycky chytnu ruce a nepustim a položím. Říkám, že to by mě bolelo, že to nedovolím. Ale jak držím ty ruce, tak začne zase řvát ještě víc. Když už teda skončí, tak se o tom nechce bavit a pláče, když se ho zeptám. Ale většinou se jenom chce přitulit a s pofňukáváním usne. Maximálně řekne, že kříčí, protože vzbudil miminko.??? To je ale nesmysl, vzbudí miminko, až když dlouho křičí - ale proč začal křičet, to opravdu nevím. On jenom řekne, že se o tom nechce bavit. A kvůli miminku to taky nedělá, protože to dělal i před narozením.
Někdy to trvá 5 minut. Jindy i hodinu.
Mám ještě malé miminko, které mi většinou vzbudí…
Zažil to někdo? Co Vám pomáhalo? Přešlo to?
@Nansea_blue
Má dcera to mívala v tomhle věku také. Jsou to noční běsy, které dokáží pěkně potrápit. Projevovalo se to hlavně ve dnech, kdy se mi nevyspala přes den, ale není to pravidlem. Dítěti se prostě v noci mísí všechny dojmy z celého dne a třeba i delšího období a pak z toho vznikne tenhle hysterický řev. U nás zabíralo „agresivní“ probuzení. Prostě jsem malou čapla a dělala všechno možné proto, aby se úplně vzbudila tak, aby mě dokázala vnímat. Nechala jsem ji chviličku vzhůru, mluvila na ní, uklidnila ji a ona pak zase hned usnula a byl klid. Ale u mé dcery je fakt problém ji vzbudit, když usne, tak to kolikrát nebyla žádná sranda. Musí se zcela přerušit ten tok myšlenek, které dítě vyděsí.
Vím, že dr. mi tenkrát doporučovala kousek diazepamu, ale když to nemá dítě každý den, tak je nesmysl ho „preventivně“ podávat. A dneska už na to jsou i homeopatika, nebo prý pomáhají i Bachovy esence. Ale tomu já nerozumím, tak třeba někdo poradí více ![]()
Obdobné stavy mívala prostřední dcerka, ale v mladším věku. Jediné co pomohlo, bylo jí úplně probrat. Pak se uklidnila dost rychle a v klidu už usnula.
Taky obcas mivame. spi se sourozenci takze ji vynesu do obyvaku, tam se probere a dobry.
Kluk mi to dělal i když byl starší, 5 let asi?? Sedí, řve jak tur, kope, mlátí rukama, jakoby se vtzteká a na otázky odpoví že ne a nechce a tak. Přiznám, jednou, já rozespalá jako blázen, už vzteklá… jsem mu jednu plácla přes pusu.
Ale rázem bylo po řevu, zklidnil se, lehnul si ke mě a spal.
Pak se to stalo ještě jednou když byl o rok cca starší. ![]()
Podle mě totiž napůl spí, jenže nepomohlo ani že jsem ho vzala do obyváku a rozsvítila a tak aby se probral. Důvod řádění jsem nezjistila, naštěstí už to přešlo.
To jsou noční děsy, u kluka začaly cca ve 3 letech a někdy se objeví i teď, ale už v podstatně menší míře. U nás taky přicházely nejčastěji, když nespal po obědě a když se přes den dělo moc věcí a zažitků. Zkus si najít na internetu články na toto téma, je tam toho poměrně hodně, abys trochu pochopila co se s prckem děje. Držím palce ať to brzy přejde. Jo a žádná homeopatika a zklidňující kapky u nás nezabíraly, na neurologii nám doporučili MagneB6, možná po tom se maličko zklidnil, ale ani to nebylo stoprocentní. Musej z toho vyrůst.
Holky, vy me desite, kluk 2,5 to dela taky a furt doufam, ze to musi brzo skoncit. On sebou teda nemlati, jen rve a klidne jde k nam do loznice a rve celou cestu I u nas. Bydlime v panelaku a z chodby to musi slyest vsichni sousedi
. Nedela to furt. V lete je obvykle klid. V zime v noci takto jeci uz od mimina. Po poslednim jekotu jsem jsem mu cely den opakovala, ze v noci se nekrici, ze vsichni potrebuji spat, tety jdou do prace, deti do skoly atd a jestli bude znovu kricet, ze bude velkej sekec mazec a dostane poradne na zadek. Davala jsem mu I otazky typu, jestli se v noci krici, jestli krici mama, jestli bude kricet on, abych ho donutila rict, ze se nekrici a kricet nebude
. Navic jsem mu jeste v pokojicku roztahla zaluzie, takze mu tam jde svetlo z ulice. Ted byl dve noci klid.
@Nansea_blue Necetla jsem diskuzi. Napíšu pouze, co se dělo naší starší. Celkem pravidelne se v noci Budila s silenym pláčem. Pomohla cílená detoxikace joalis na postvakcinacni problémy (deimun activ a mezeg). Od prvního podání se to již nikdy neobjevilo. Nase druhorozena bez očka toto nikdy nemela.
Ockovani vyčerpává organismus dlouhodobe po všech stránkach, docházejí minerály (nejdrive hořčík, ten je zodpovědný za mnoho pochodu v tele, konci to problémy neurologickeho rázu), vitaminy (pokud chybí nevstrebavaji se minerály) a stopové prvky.
Můžeš dat magnesii lactiti, vzdy po jidle aspon 2 tabl 3× denne tyden rozpustene ve vode, uz po prvním podání by se šťáv měl zlepšit. Pokud se šťáv zlepší, pak je nalezena příčina. Jiří janča ve svých knihách doporučuje min. půlroční horcikovou kůru, pak se dává jen při obtizich. Velmi příznivé složení ma Magne B6 v AMPULICH od Sanofi, v lékárně by mělo jít objednat. Výborná kniha ohledně pece o děti je Velka kniha zdravi dítěte.
Taky známe… Pomáhá probudit, u nás tedy rozsvítit, čím silnější světlo, tím lépe.
To jsou noční děsy, dcera je začala mit měsic před 3 narozeninami a ještě ted ve 3 3/4 je občas miva. Nejdřive to měla skoro každý den, bylo to vyčerpavajicí… Po pul roce jsem vyzkoušela Sedalii, nam pomohla. Malá začala lepe spat a noční děsy miva jen vyjmečně. Vypozorovala jsem, že to má vždy, když nejde odpoledne spat, asi ten mozek je pak pretažený ![]()
Příspěvek upraven 11.01.14 v 12:30
Holky děti v tu chvíly v podstatě spí, je probuzené tělo, ale mozek ne, ony vás nevnímají a jakoby se vás bojí, takže nejlepší je na dítě vůbec nesahat, nehladit ho, neobjímat, to vše akorát zhoršuje. Čím míň se do stavu zasahuje, tím líp, ale chápu jak vás to trápí. Co já si prožila nervů, strachu co mu vlastně je, co všechno jsem mu třeba způsobila já. Ale čím víc jsem si o tom četla, tím víc jsem se uklidňovala. Spánek je rozdělen do několika fází a naše děti nepřejdou plynule z jedné fáze do druhé, ale zůstanou někde mezi a skutečně se to děje nejčastěji, když jsou děti unavené a přetažené. Odborníci doporučují dětem zachovávat večerní rituály, povídat si před spaním, nekoukat na televizi, to všechno jsme vyzkoušeli a dělali, ale stejně to nepomáhalo. Situace se opravdu lepší až s věkem, jak dozrává mozeček.
Taky máme, cca od tří let, teď má 4. Nejdřív téměř každý den, teď tak jednou nebo 2×. Předvedl to jednou i ve školce, k tomu šel ke dveřím a dobýval se ven, učitelka z toho byla mírně vykolejená ![]()
Nám pomáhá zvednout pyžamo a hladit či škrábat po zádech. Je to náš mazlící rituál před spaním a malej se po tom okamžitě uklidní, jen pobrekává. Jinak řve úplně příšerně.
Mám kamarádku, které to dcera dělala celou noc, každou hodinu. Projeli si kolečkem vyšetření a nic. Zůstalo jí to do téměř šesti, ale už jen několikrát v týdnu.
Hlásím se do klubu. Není to tedy každý den, více se to stává, když má přes den nějaký hodně silný zážitek ať už v pozitivním nebo negativním smyslu. Zatím jsem nepozorovala, zda to má souvislost s nevyspáním přes den, ale možné to je, zaměřím se na to. Probíhá to tak, že začne hrozně křičet (nenene, běž pryč, nechci tě apod.), plakat, slzičky jí tečou, jakoby se vzteká, kope a bouchá do obložení u postele… Snažím se na ni mluvit klidným hlasem, říkám jí že tam jsem u ní, hladím ji (a ona mě bije…
) Někdy ale nejde probudit do plného vědomí a to je pak blbé, trvá to dlouho, rekord je půlhodina řevu plus další půlhodina přesvědčování, ať jde zase spinkat. U tohoto dlouhého záchvatu zabralo vzít ji do obýváku a nechat ji ať si chvíli pohraje - na hračky a na to, že chvíli vstaneme a půjdem z pokojíku pryč celkem slyší.
Nám pomohlo, když jsem vzala syna na kineziologii. Do té doby jsme skoro vůbec nespali.