Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Maminky, rada bych Vas poprosila, co chodíte na logopedii, jestli by jste mi mohly napsat nějake říkanky a basničky, je jedno na jaká písmenka, potřebujeme téměř všechny
.
Pamatuju si jen 2 na „L“
První: „La la la, la la la, Lída Olu volala. Le le le, le le le, hele tele nemele“
Druhá: „Mýdlo dělá mydliny, malé velké bubliny. A bubliny chvíli letí, milují je malé děti“
Když jsem byla malá, chodila jsem na logopedii, protože jsem neuměla „L“
Říkanku si pamatuju dodnes: Kamila udělala mýdlovou bublinu ![]()
Haló haló,
bílý balón léta u topolu. Malá Ola balón volá, volá dolů, dolů. ![]()
Máme jich stovky, ale proč si za 200 nekoupíš radši knihu? ![]()
Děda dělá dětem lodě, děti s nima chodí k vodě. Dívají se za lodí, jak na vodě závodí ![]()
máme maso na míse, kdo si sedne nají se.maso máme, to se máme, to si dneska pochutnáme ![]()
Našla jsem papíry z logopedie a mám další
. Třeba: Aligátor z Ameriky, přicestoval do Afriky. Navštívil tam v Nilu, krále krokodýlů. Nebo: Elektrika v Praze, drnčí po své dráze. Průvodčí se trochu mračí, musí jet i v mraze. A ještě: Každé ráno malý krtek, hrabe velkou krtinu. Hrabe, hrabe, vyhrabuje, zryje celou krajinu.
Ještě mám Ř
: Třeba: To je křiku, to je nářku, okřikněte naši Mařku. Nač ten křik a nářek je, nám je třeba pokoje. Nebo: Petříkovi bratři, chodí jak se patří. Petřík v řadě třetí, nepořádně letí. A ještě: Řepa roste na zahrádce, vedle ní je ředkvička. Roste jako řepa v řádce, ale je jen maličká.
Naše malá Kamila
bavila se bavila.
Foukala mydlinky,
byly z nich bublinky
Opičák Hupík, polil si pupík.
Polil pět opiček, Hupík je Lumpíček. ![]()
Bububu bububu
dělá bubák na Kubu.
Dej mi Kubo bonbonek
nebo bílý balonek.
Kuba mu dal obojí,
bubáka se nebojí.
Mařenka s Jiřinkou
přikryjí se peřinkou.
Pod peřinkou dobře je,
peřinka je zahřeje ![]()
Se synem jsem chodila na logo kvůli L, R a Ř. Takže tyto 3 papíry s básničkama mám - a taky další se slovíčkama a jeden s pohádkou (na „L“ - O Koblížkovi). Takže pokud bys chtěla scan, není problém, zítra bych mohla z práce poslat
![]()
Pardon, vternu se…
Holky, mi ditko, (3roky) dava pri mluveni jazyk pred zoubky nevite, jak ji to odnaucit?