Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Spousta říkanek, co tu byla zmíněna, najdete v knížce Brousek pro tvůj jazýček. My ji máme starou, ale viděla jsem i nové vydání teď v knihkupectví.
@Lynette píše:
Amálka papala papáníčko, pokapala kanapíčko.
to je pro mě jako jazykolam tahle říkanka
![]()
@lokynka tak my na logopedii chodíme, to my už ten jazyk tak umíme, celou abecedu odříkame pěkně, jen skladaní tech slov nam děla problem.
@petra1706 píše:
@Livlin díky,podívam se po ní
Nám když dává logopedka nějakou básničku, tak je to právě vždy z téhle knížky
Jinak máme doma ještě další knížky na toto téma, ale básničky už to nejsou. Máme třeba knížku Logopedické pohádky, a ty když čtu, tak mám pocit, že se mi zamotá jazyk, jak je to celé psané bez určitých písmen (záměrně vybraná slova bez „r“, „ř“ apod.)
@Angua jj už mi ji tu někdo doporučoval, díky. na logo chodíme
Koza leze do bezu,
já za kozou polezu.
Zalezeme do zelí,
vylezeme v pondělí.
Spousta sněhu dneska padá,
zasype nám cestu,
s tátou, mámou, sáňkama
jedeme dolů k městu.
Co to zvoní, co to cinká
jako malá kovadlinka.
Co to zvoní, co to je,
to „Miky“ s čertem tancuje.
Pokud víš, v jakých písmenech mám problém, tak si zatím napiš jednotlivá slova a to nejdřív ty, kde je problémové písmeno na začátku slova, pak uprostřed a pak na konci slova, pak to třeba i vyměnit za obrázky. Když s ní mluvíš (dělala bych tak max 5 minut třeba 3× za den), musíš ty přehnaně artikulovat a ona se ti musí dívat na pusu a napodobovat tebe.
Nacvičovala bych 5 dní jednotlivá slova a pak bych přidala na daná písmena básničku - u tříleté stačí krátké verše.
Navíc špatná řeč u 3 leté, je ještě v pohodě, č, š, ž je ještě fyziologické. Klidně se podívej i na artikulační cvičení po netu - kmitáním jazýčku, opírání o zuby, vrčení auta a tak.
A jinak mluvení souvisí i s hrubou motorikou, grafomotorikou…, opět doporučuju pohledat na netu a malovat a malovat a malovat.