Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den. Dcerce je něco málo přes 3 roky a malování ani vymalovávání obrázků jí moc nezajímá. Dříve se o malování hodně zajímala, ale jelikož nejsem zrovna malířka a malovat neumím, nedokázala jsem jí poskytnou asi dostatek zajímavých námětů. Máte někdo zkušenosti s nějakou dobrou knihou určenou pro tento věk, které by se dalo přidržovat? Nebo všeobecně s čím začít, a s čím dalším postupovat, aby došlo k pokroku v malování. Dcerka nejraději kreslí sluníčka a obličeje, ale co dál??? Manžel je na tom s malováním líp, ale zase nemá tolik času. Když se jí věnuje, tak dcerka dělá pokroky.
@Locik A co nějaký kroužek? U nás je kroužek Šikulky stojí za pololetí 1000 a je tam max. 10 dětí je to 1× za týden 60 min - děti tam malují a tvoří ![]()
Ahoj, syn má také přes 3 roky a z výtvarných činností ho nejvíc baví modelovat z plastelíny (jablíčka, sněhuláčky, hady), stříhat papír nůžkama, umí i podle čar a potom jsme třeba z těch proužků dělali vánoční řetěz - lepení ho taky baví, nebo malování štětcem a vodovkami. Na to máme tvrdé papíry, buď si čárá sám nebo „vymalovává“ obrázky z omalovánek také na tvrdém papíru. Kreslení pastelkama ho taky moc nebaví, raději „píše“, asi jak nás vidí psát třeba nákupní seznam
Podle knížek nejedeme, úkoly tam jsou krátké a malého nebaví dělat vždycky přesně to, co se po něm chce
Úkoly typu spoj žluté kolečko se žlutou hruškou jsou za minutu hotové a tímto tempem je knížka za chvilku vyřešená, hahaha
Líbí se mi třeba od Hegerové Nauč mě kreslit . Naši malou malování taky moc nebralo, ale Rafík na ni docela zabral.
Příspěvek upraven 08.01.14 v 08:36
Proč chceš kupovat knihu na malování, když se teď o malování moc nezajímá. Bych se na to asi vybodla.
Sluníčko a obličej je na 3 roky super. náš 4 leťák začal s obličejem ve 4 letech až ve školce, tam malujou
pořád, takže jesltli je u vás v plánu školka, tak se namaluje až až.
Jinak co jsem tak prolistovala knížky v knihovně a v knihkupetví, tak jsou to knížky spíš pro starší děti. Zatím zkuste třeba kytičku, domeček s okýnkem, třeba.
Malá má 3,5. Maluje jen lidi ( hlavnonožce), sluníčka, domečky. Na lidech je postupně něco nového-vlasy, prsty, boty, pupík. Občas zkusíme něco jiného-posledně strom s jabkama a kytky. Podle mě to není nic nenormálního.
U nás kluk moc sám nco rozumnýho nemaluje, protože chce víceméně jenom mašinky - takže nakreslím cosi aspoň trošku podobného vlaku a jeho nechávám domalovat kola, okánka, komín, kouř a sluníčko. Když chci kreslit nco jinýho, tak mě zarazí, že to není jeho mašinka
Jinak ho baví vodové omalovánky, modelína, lepení, razítka. A baví ho omalovánky od 2 let - vtšinou 1 barva, velká plocha. Ale nakreslí pár čar do obrázku a hotovo, ale už aspoň vybere správnou barvičku.
Malej má 3 a čtvrt a obličej nenamaluje ani náhodou. Maximálně tak to sluníčko a nějak mě nenapadlo to nějak řešit.
Dcerka 5 let malování nezájem a to samé syn 3 roky jako čárá ale nepochopí ani jak namalovat sluníčko kytičku atd. nehroti nechat ![]()
Náš starší se o malování nezajímal do 4,5 let. Do té doby nakreslil max. sluníčko - a psal teda písmena a čísla. Pak, možná i vlivem školky, začal trochu kreslit. Ale určitě nepotřebuje, abysme mu dávali nějaké náměty, fantazii má vlastní. Totéž dvouletá (ta kreslí radši).
Jinak svého času ho hodně zaujal seriál Matýsku, nakresli mi… Tak můžeš zkusit. Podle toho opravdu zkoušel kreslit a šlo to i mně, která jsem v kreslení zamrzla na úrovni cca 6-8letého dítěte ![]()
Náš má 7 let a malování ho nebavilo nikdy. Ve škole( nebo ve školce) se sice snaží ale i tak
Předplatila jsem mu Sluníčka a nakonec si ho bere kamarádka-prostě ho to neaví.
Možná se to upraví a zlepší v kolektivu.Tam uvidí ostatní děti a bude kreslit taky.
Já bych to taky nehrotila, ve školce je k tomu pak vedou. Syn taky neuměl ve 4 letech nic moc namalovat a nebavilo ho to, pak přišel zlom v 5 letech a kreslil pořád. Pak si učitelka stěžovala, že nechce vybarvovat, bavilo ho to vždy chvíli. Pak najednou kolem 6 let, začal i vybarvovat.
Mně třeba vybarvovat nebavilo nikdy. Malé plochy ještě jo, ale ty velké, to fakt ne, jsem nechápala, jak nad tím kamarádky seděly a vybarvovaly čtvrt hodiny pastelkou oblohu
![]()
@iiiveta píše:
Ahoj, syn má také přes 3 roky a z výtvarných činností ho nejvíc baví modelovat z plastelíny (jablíčka, sněhuláčky, hady), stříhat papír nůžkama, umí i podle čar a potom jsme třeba z těch proužků dělali vánoční řetěz - lepení ho taky baví, nebo malování štětcem a vodovkami. Na to máme tvrdé papíry, buď si čárá sám nebo „vymalovává“ obrázky z omalovánek také na tvrdém papíru. Kreslení pastelkama ho taky moc nebaví, raději „píše“, asi jak nás vidí psát třeba nákupní seznamPodle knížek nejedeme, úkoly tam jsou krátké a malého nebaví dělat vždycky přesně to, co se po něm chce
Úkoly typu spoj žluté kolečko se žlutou hruškou jsou za minutu hotové a tímto tempem je knížka za chvilku vyřešená, hahaha
Díky moc za inspiraci. Dcerka taky moc ráda lepí a vystřihuje. Určitě zkusíme něco dalšího.
@Janča333 Já opravdu nic nehrotím. Nemyslím si, že je nenormální, když nechce malovat. Jen tu hledám inspiraci pro dcerku, ale i pro sebe. Třeba je tu maminka, která se o výtvarnou činnost zajímá a dá mi nějaké náměty na publikace případně svoje vlastní zkušenosti.