Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Holky už týden mě bolí v krku, možná plasim a bude to tim horkem, ale taky nám sem lezou na zahradě pořád kočky od sousedů a já se cpu jahodama, tak se bojím tadoplazmozy, je to možný? Pokaždé jahody teda nechavam odmocit a snažím se je ještě omyt, ale nevím jestli to pomůže. Děkuju ????
@Veronika Kai píše:
Holky už týden mě bolí v krku, možná plasim a bude to tim horkem, ale taky nám sem lezou na zahradě pořád kočky od sousedů a já se cpu jahodama, tak se bojím tadoplazmozy, je to možný? Pokaždé jahody teda nechavam odmocit a snažím se je ještě omyt, ale nevím jestli to pomůže. Děkuju ????
Pokud vím, tak toxoplazmózu přenášejí jen mladé kočky, koťata. Jako těhotná jsem se jahodama cpala taky a myla jsem je pod tekoucí vodou. Poškodit plod by to mohlo zkraje, teď už asi ne.
Jinak je teda hnus, jestli chodí kálet do jahod. Asi bych se je pokusila vyhánět, znepříjemnit pobyt.
Z omytych by ti nic byt nemelo, to namaceni moc nechapu, snad je pak jeste oplachnes, protoze jestli se akorat namoci ten pripadny bordel na nich a neodplavis to, tak nevim
Nicmene bych nemyslela hned na nejhorsi, imunita je v tehotenstvi oslabena, mne taky furt neco je… ![]()
Je velká pravděpodobnost, že jsi toxu už dávno měla. V těhotenství by ti měli na protilátky dělat testy. Tak zavolej v pondělí lékařce a doptej se.
Tak zrovna na jahody pozor. A v hlíně zárodky toxoplazmozy přežívají relativně dlouho, pozor i na práci v hlíně, která mohla být kontaminovaná kočkami. Ve třetím trimestru ale už fatální ohrožení není, ale může to způsobit potíže s očima, pokud dojde k čerstvé nákaze.
No po namoceni je vždycky ještě oplachuju abych z toho právě sundala tu hlínu veskerou, nevím jestli serou do jahod, ale pořád tady lezou ????.
V poslednim trimestru je minimalni riziko postizeni plodu. Mne v tomto tydnu uz vysazovali atb na toxu. Mela jsem ji diagnostikovanou v 8tt. Od te chvile az do 35tt jsem brala atb. Toxa napada hlavne rychle delici se bunky, coz je v prvnim a druhem trimestru kriticke. Takze kdyz uz plasit kvuli toxe, tak na zacatku tehu. Po svych zkusenostech doporucuju testy na toxu pred otehotnenim. Ono se tim predejde spouste nervu
.
@Janli protilatky na toxu se delaji pouze na vyzadani, nikoliv automaticky.
@lolink píše:
@Janli protilatky na toxu se delaji pouze na vyzadani, nikoliv automaticky.
Jak kde. Nevíš zda je lékař zakladatelky dělal nebo ne. Pokud ano a byla toxa pozitivní, nemusela by plašit. Moje lékařka je kvůli tomu dělá. Každou chvíli má v ordinaci vyplašenou těhuli, co zaručeně onemocněla toxou. Takhle aspoň ví, kde to nemusí řešit.
@Janli tak to je vyjimecne pecliva. Jedna z mala. Nevim, zda dotycne delali testy, ale plosne se to proste automaticky nedela. Je fajn tehule vydesit toxou, ktera z 99% konci tim, ze nakaza byla pred tehu. Neni nad klidne tehotenstvi
. Toxou „onemocnelo“ 30 % populace. Ovsem dulezite je kdy presne. A to ti za cele tehu nikdo nerekne.
Testy mi na ní nedělali, teď sem koukala do průkazu, pátek jdu na kontrolu, tak se jí zeptam jestli mě to neprejde. Jen mě bolí v krku, horečku ani nic jiného nemám, takze nevím ![]()
@Veronika Kai neboj, takhle pozde se vubec nic nedeje, i kdybys to mela
vse bude v poradku.
jinak me to taky nikam nepsali. Jen vim, ze mi brali krev na prvni screening a tak zaskrtla kolonku toxy, vic nic. Uz je to teda tri roky, ale v prukazce jsem to nemela napsane, to vim. Myslim delani nebo nedelani testu na toxo