Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
A ta polička byla dřevěná? Na hlavu nespadl, pokud to nebylo železo a nemá tam ani šrám, tak bych nejezdila. Vědomí neztratil a otřes mozku z tohohle podle mě nebývá. Hlídat ho můžeš, ale otřes mozku už by se projevil.
Spíš mě tedy zarazilo, že vám dítě během 3 let spadlo 15× na hlavu?
Tak to je masakr.
My jeli jen jednou, když syn spadl na hranu kovových futer a měl tam krvácející ránu. To mu tenkrát i RTG dělali. Ale tak ten kov je o něčem jiném, než dřevěná polička.
Neřešila bych nijak, je to „vlastní síla“, navíc zezdola nahoru, to nikdy nemůže být taková rána jako opačně.
Nejezdila bych,
pokud od té doby reaguje normálně, chová se normálně, nezvracel - není důvod.
Pro klid duše ho můžeš v noci hlídat. Alespoň třikrát ho do rána probudit do plného vědomí a dát mu napít, aby chytil hrnek oběma rukama. Víc bych neřešila.
Já si doma hlídala dceru s otřesem mozku, zvracením atd. Nebylo lůžko v nemocnici a mě jako zdravotníkovi byla dána důvěra.
Ahoj, dnes se muj extremne zivy syn prastil do zadni, horni casti hlavy, vztekal se, coz je ted na dennim poradku, vyskocil a prastil se o hranu policky. 30 sekund rev, okamzita boule. Bylo to ve skolce v satne, bojovala jsem s tim, zda s nim jet, nebo ho nechat a jen poprosit, at jo sleduji. S p. ucitelkama jsme se domluvily, ze ho pohlidaji. Syn uplne ok, hral si, zadny problem. Kdyz jsem ho vyzvedla odpoledne, tak mel na miste uz jen sram, nema ani bouli, ale hodne ho to na omak boli nejen v miste, ale i okolo.
A ja se ptam - mam ho jeste radeji pozorovat, v noci budit, nebo to neresit…? Priznam se, z padu na hlavu jsem vystrasena, znam pripady, co spatne dopadly, i pripady, kdy to vypadalo hrozive a v pohode. Tohle byla rana jako prase, jak jeste vyskocil a svihl to primo o hranu… jako maly nam spadl do 3 let tak 15× na hlavu, dokonce jsme 3× i radeji jeli na pohotovost, 2× rentgen hlavy…
Nejsem schopna odhadnout, kdy to radeji resit a jet a kdy je to v pohode… s cim jste treba s detmi jeli a s cim naopak ne, ikdyz to vypadalo desne?
Diky vsem, co docetli az sem.