Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den, maminky prosím o radu a zkušenosti. Mám 4letou dceru a stále se každý den počůrává i pokakává. Už jsem z toho naprosto zoufalá. Nepomáhá nadávat, dát na zadek, chválit když se to náhodou povede nic… když jí řeknu ať jde na záchod pokaždé řekne, že nepotřebuje a za 5 min. je počůraná. A hlavně je jí to úplně jedno ikdyž má bobek v kalhotech tak s tím klidně chodí a nic neřekne.. Příští týden jdeme k doktorovi tak mu to řeknu. Jen mě napadlo jestli s tím má někdo zkušenost jestli to přešlo samo nebo to chce už nějakého odborníka.
Nachlazení? Psychika? Nebo úzké močové cesty
. Každopádně bych zašla na nefrologii
![]()
Pokakávání netuším. Ale s dcerou jsme se hrozně dlouho trápily kvůli čůrání, starší v pohodě bez plenek klasicky a ona chůdě neustále přičůrnutá, já nonstop ve střehu, myslet za ní, že jí musím neustále preventivně posílat na záchod a stejně výsledky nic moc, ve školce komplikace. Nakonec z toho byl dráždivý močový měchýř, začala brát asi ve 4,5 letech minimální množství léků na zklidnění měchýře a jako lusknutím prstů bylo po problému. Teď je mi líto, že mi to nedošlo dřív a nezačala jsem řešit dřív, zbytečné stresy s tím, na zadek teda za to nedostala nikdy, ale tak zklamání a frustrace ze mě určitě znát byla aniž by za to ona jakkoliv mohla :/
@Makca87 píše:
Nachlazení? Psychika? Nebo úzké močové cesty. Každopádně bych zašla na nefrologii
![]()
Dělá to od té doby co nemá plíny. Takže nachlazení určitě ne. Jinak jsem ještě zapomněla, že v noci se nepočůrává už tak od 2,5 let..
@Akve píše:
Pokakávání netuším. Ale s dcerou jsme se hrozně dlouho trápily kvůli čůrání, starší v pohodě bez plenek klasicky a ona chůdě neustále přičůrnutá, já nonstop ve střehu, myslet za ní, že jí musím neustále preventivně posílat na záchod a stejně výsledky nic moc, ve školce komplikace. Nakonec z toho byl dráždivý močový měchýř, začala brát asi ve 4,5 letech minimální množství léků na zklidnění měchýře a jako lusknutím prstů bylo po problému. Teď je mi líto, že mi to nedošlo dřív a nezačala jsem řešit dřív, zbytečné stresy s tím, na zadek teda za to nedostala nikdy, ale tak zklamání a frustrace ze mě určitě znát byla aniž by za to ona jakkoliv mohla :/
Aha. No s dcerou to je úplně stejný vždycky je taky jen přičůrlá. Úplně počůraná ne. A je to hrozně často. Ale teda u nás je to i to pokakávání. A přijde nám, že chodí hrozně nerada ať na nočník nebo na záchod. bojím se jestli jsme to nezpůsobily tím, že jsme třeba začaly moc brzo. Protože to je opravdu celou dobu..
Jinak taky jí za to nedávám na zadek, ale občas když jí převlíkám třeba po šesté za den a ona se tomu směje a je jí to úplně jedno tak už přes ten zadek dostane.
Někdy je to zástupný problém. Lepší negativní pozornost než žádná. Nemá mladšího sourozence? Nežárlí? Chodí do školky? Pokud ano, tam se jí to taky stává? Každopádně bych jí za to netrestala a neječela, sama vidíš, že to k ničemu nevede. Pokud by to bylo jen pomočování, mohl by to být fyziologický problém, ale takhle bych to viděla na psychický. Je jinak dozrálá?
@monika25 píše:
Jinak taky jí za to nedávám na zadek, ale občas když jí převlíkám třeba po šesté za den a ona se tomu směje a je jí to úplně jedno tak už přes ten zadek dostane.
No, o plácání po zadku jsi psala už v předchozích diskuzích před rokem a tak, takže u vás je to spíš běžná praxe.
@ZuzaM píše:
Někdy je to zástupný problém. Lepší negativní pozornost než žádná. Nemá mladšího sourozence? Nežárlí? Chodí do školky? Pokud ano, tam se jí to taky stává? Každopádně bych jí za to netrestala a neječela, sama vidíš, že to k ničemu nevede. Pokud by to bylo jen pomočování, mohl by to být fyziologický problém, ale takhle bych to viděla na psychický. Je jinak dozrálá?
Máme teď tříměsíční mimčo, ale dělala to už předtím. Do školky chodí a nedělá to tam, protože tam berou první rok děti na záchod hromadně, ale teď už nebudou tak se toho děsím, že mi jí tam nebudou chtít. Jinak je úplně v pořádku.
@ZuzaM píše:
No, o plácání po zadku jsi psala už v předchozích diskuzích před rokem a tak, takže u vás je to spíš běžná praxe.
Aaa zas nějaká chytrolínka že.. Já vím, že dneska se nesmí dítě ani plácnout po zadku jinak hned voláte sociálku pomalu.
Já jsem na to u své dcery tak netlačila, i když tchyně samozřejmě taky pořád vyhlašovala, jak její děti byly v roce bez plen. Takže nočník jsme zkoušeli, když nechtěla, nenutila jsem, když chtěla, tak jsem chválila. Ale nechodila doma nahatá, ani počůraná, prostě měla plínky. Pak se sama asi ve 2,5 letech rozhodla, že už plínky nee. Ale pokud by to tak nebylo, ty plíny bych jí nechala. Spíš bych s ní chodila mezi děti, ukazovala, jak ostatní děti nemají plínky, chodí na záchod (na nočník už v tomhle věku asi ne). Nepíšeš, jestli chodí do školky, ale dala bych jí tam, mezi ostatními dětmi jí to dojde. Určitě to řekni i doktorovi, můžete zkusit nějaké vyšetření.
Já vážně s tou kombinací i kakání nemám zkušenost. My spolu jely klasicky, léto, bez plínek, na velkou si normálně došla sama. Čůrat sama většinou tak, že zahlásila a tak tak stihla doběhnout. Nebo po vyzvání „preventivně“, to to zvládla vědomě pustit a nočníku/záchoda se nebála, no ale prostě jí to i mezi tím „vysazováním“ samo utíkalo a to na to pak vlastně vůbec nereagovala, klidně zůstala s přičůrnutým kolem na teplácích a jako kdyby nic. Noci byly taky lepší, občas si šla sama v noci na záchod, ale i tam byly nehody. Jako kdyby to odplenkování začalo, ale prostě se nikdy nedotáhlo do zdárného konce a skončilo to tak na půl cesty. Proto mi to asi taky tak dlouho trvalo, než jsem začala řešit na té nefrologii.
Jinak nejdřív jsem byla u pediatra, udělaly se testy moči, jestli nemá nějaké záněty a pak jsme dostali doporučení na nefrologii. Tam zase kontrola moči, doktorka udělala ultrazvuk, jestli se ledviny a asi i měchýř zdají OK, nechala si popsat potíže, dostaly jsme tabulku a měly jsme zapisovat nehody ve dne a v noci. A pak se zkusily nasadit ty léky, nám zabraly vlastně hned a v nejnižší dávce, takže je pak ještě brala asi rok a půl, aby se to i v hlavě pořádně porovnalo, aby se mozek naučil na ten správný režim a fungování a pak se vysadilo a tím bylo vyřešeno.
Chodí do školky a tam to nedělá, protože je berou pravidelně na záchod hromadně. Jakmile chci já aby šla nazáchod tak jí ukecávám třeba deset minut a prostě nechce. Jinak plenu ve čtyřech letech jí nedám. To by se zbláznila. Když jsem jí to řekla, že jí dám teda plínu když nechce na záchod tak začala brečet, že nechce, že už to neudělá, ale za půl hodiny se zase počůrala..
@monika25 píše:
Aaa zas nějaká chytrolínka že.. Já vím, že dneska se nesmí dítě ani plácnout po zadku jinak hned voláte sociálku pomalu.
No, tak když to k ničemu nevede, tak proč jí bít? Abych vyventilovala vlastní frustraci?:-)))) Píšeš, že to ve školce nedělá, takže to ovládat umí. Problém je tedy ve vašem vztahu. Ve školce to řekni, aby jí to připomínali, ale myslím, že tam nebude mít problém. K doktorovi tedy taky nemusíte, možná zkuste dětského psychologa, ale hlavně proto, aby vymyslel, jak k ní přistupovat, aby ti to nedělala. Taky jí můžeš zkusit říct, že když se počůrává a pokakává a nechce doma chodit na záchod, budeš jí muset vrátit plínky. Je to sice trochu psycho manipulace, ale někdy to zabere.
@monika25 píše:
Chodí do školky a tam to nedělá, protože je berou pravidelně na záchod hromadně. Jakmile chci já aby šla nazáchod tak jí ukecávám třeba deset minut a prostě nechce. Jinak plenu ve čtyřech letech jí nedám. To by se zbláznila. Když jsem jí to řekla, že jí dám teda plínu když nechce na záchod tak začala brečet, že nechce, že už to neudělá, ale za půl hodiny se zase počůrala..
No, vidíš a třeba by ta plína zrovna pomohla, určitě víc než tresty.