Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, prosím o radu a zkušenosti…
Dneska jsme dostali od doktorky poprvé kapky do nosu, mám kapat 5× denně. Před tím jsem mu dávala do nosu sprej, tak to nebylo tak hrozný… No Teda jak kdy ![]()
Je že teď máme stříkat i kapat. Se stříkání si poradím, ale ty kapky, to je tragédie ![]()
Ječí, kroutí se, křičí, brečí, říká, že se mu to nelíbí. Nějaké vysvětlování nepomáhá, ani slibená odměna, prostě nic. Je to procedura na dlouho ![]()
Máte nějaký typ, jak kapat jinak než ho zakleknout? Připadám si hrozně, ale už jen když vidí, že se jde kapat, tak začne hysterie. Máte někdo zkusennost?
A ještě druhá věc. Máme psaný kapky pamykon… Jak odhadnu počet kapek?… když je to kapátko v nose, tak fakt není vidět kolik jich tam káplo
![]()
Předem díky za radu a zkušenosti ![]()
Uplatky, at si vybere, co chce. U nas nechutny sirup za bonbon. Pak treba si hrat na doktora a kapat plysakovi. Nebo jestli to neni slozite, tak at to zkusi sam nebo treba se na to koukat v zrcadle, jestli by ho to nezaujalo. Stacil mi odber na Covid a to uz jsem vyhrozovala, kde cim, protoze ani kindervejce nezabralo.
A je to nezbytně nutný? Osobně to nemám ráda do dneška, v dětství jsem se tomu vyhýbala jak jsem mohla a víceméně pokračuju furt… Z takových těch radostí jako výplachy slanou vodou se mi pak dělá zle už při té představě 🤷 akorát ty spreje jsem vzala trochu na milost.
Zatím se ukázalo, že každá rýma nakonec zmizí i bez kapek…
@elibro ten Pamycon je antibiotický, tak to asi potřeba je, ale zas má výhodu, že není nijak hnusný, nemá žádnou chuť
já bych zakladatelce radila také úplatky ve formě bonbonů
Tak pamycon @elibro nejsou kapky na uvolneni nosu, je to antibiotikum, pravdepodobne uz ma rymu dlouho, nebo zanet dutin, doktor to nepise asi jen tak… @Kitia1 ja jsem docela kruta matka v tomhle..proste leky se brat musi a pres to nejede vlak..treba bys uz 4letemu mohla vysvetlit, co je punkce dutin, co mu budou delat, a ze to je mnohem horsi nez nejake kapani…kdyz to nejde po dobrem (rekni mu, ze ho s tatou milujete, nechcete mu ublizovat, ale pomoct), tak zakleknout a nasilim..co bys delala, kdyby mel treba molusky? Nebo bradavici? Kapani do nosu a polykani velkych prasku, nebo sirupu, je vlastne to nejmin neprijemny z veci, ktere rodice musi svym detem delat, aby jim pomohli…
@elibro
Rýmu a kašel má dlouho (cca měsíc), pak začal mít i zvýšenou teplotu a bolelo ho ouško. Z výtěru tam našli nějakého bacila, takže ty kapky mít musí. Chápu že se mu to nelíbí, ale musí. Nerada bych aby z toho byl pak ještě zánět středního ucha… Takže je to holt dobrovolně (to nikdy neklapne
) nebo povinně ![]()
Jen jsem chtěla řadu, jak mu zmenšit utrpení… Teda pokud by někdo měl nějaký fígl ![]()
@Kitia1 oj,tak to chápu. Chudák.
No, za sebe můžu říct, že hlavně předem nevarovat a jít na to rychle… S každou vteřinou pred akcí se ta hrůza předem násobí
. Dítě mám taky podobného ražení, tak ještě někdy zabere telefon s videem a odvedením pozornosti… A klidně sladké úplatky - i když si nejsem jistá, že by na mě ve čtyřech fungovaly
nedalo by se to ještě otočit v nějakou zkoušku odvahy za odměny, nebo je to na to už moc velká hysterie?
@elibro asi to je tak nejlepsi… Jít na to rychle. Nejlépe moment překvapení. Ale zakleknuti se bohužel nevyhne 😔 Akorát mi to přijde drastické, ale ono to bohužel jinak nejde a je to pro jeho dobro. Odvedeni pozornosti ani úplatky nepomáhaji, ale stejně i tak pak něco dostane
@elibro jinak co se týká té zkoušky odvahy, statečnosti… Tak řekne, že statečný být nechce ![]()
Jak se dá odhadnout počet kapek? ![]()