Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky ![]()
Máme už delší problémy s dcerou, příští měsíc už jí bude 5let.Do školky nastoupila v září. Nastoupila bez problémů, byla hrozně moc nadšená a štastná, hrozně se jí ve školce líbilo, pomalu nechtěla jít ani domů. Po celou dobu co chodí do školky, chodí pořád po obědě. Nikdy tam nespala.
Tak ted k jádru problému. V lednu jí ve školce bolelo bříško, řekla to paní učitelce, ta jí jen změřila teplotu a tu neměla, tak jí nechala dál ve školce, pak jí trošku dotlačila aby snědla oběd, ten hned vyzvracela.Hned mi to řekla učitelka když jsem si pro ní šla. Učitelka mi nevolala.
Pak pár dní byla doma, šla až další týden a ráno v pohodě. Přišla jsem pro ní v poledne jako vždycky a učitelka mi řekla že malá měla hysterický záchvat, který ještě nezažila, že nevěděla co s ní. Tak s ní prý zatřásla, to prý nepomohlo, tak jí prý dala pod studenou vodu. A to pomohlo. Pár dnů nato jsem se bavila s uklizečkou jak to celé bylo, byla u toho, a nakonec mi řekla že jí jen opláchla studenou vodou.
Od té doby, malá každé ráno brečí a nechce jít do školky. Ve školce bylo doporučeno, nepřestat chodit.Tak každé ráno brečí, každé ráno mi jí řvoucí bere bud uklízečka nebo učitelka z náručí. Prý když odejdu hned se zklidní a je v pohodě.
Ale dneska za mnou přišla uklízečka a řekla mi že malá dneska vůbec nejedla, ani svačinu ani oběd a skoro celý den probrečela, že vůbec nevědí co s ní mají dělat. Prý se jí ptali jestli jí ve školce něco vadí a tvrdila že ne, ale že chce jen mě.
V pondělí jdu za ředitelkou a budeme to řešit, ale zatím mi uklízečka řekla, aby mě nenapadlo docházku přerušit, protože v září by nastupovala jako předškolák a bylo by to ještě horší.
Ta učitelka, co jí dala pod tu vodu je jinak na ní hodná.
Nejhorší na všem je, že jak se to stalo s tým hysterákem, že malá se úplně změnila. Dřív občas šla na víkend k babičce a ted když tam byla, musela jsem za půl hodiny pro ní jít, protože brečela že chce být se mnou, a to tam měla starší sestru. Když se jela podívat s dědou na narozené ovečky, musel to po 2km obrátit taky mu brečela. V noci s ní musíme spát a když byla starší dcera na prázdninách nedávno u babičky, museli jsme tam za ní každý den chodit, protože malé se stýskalo a večer brečela že jí stýská.
Přemýšleli jsme už nad psychologem, jsme zoufalí, vůbec nevíme jak to řešit, jsme psychicky totálně oddělaný, jak já tak chlap. Když jsme jí za trest jak nám bylo doporučeno ve školce, něco zakázali, tak stejně druhý den brečela. Poslední měsíc se zafixovala do plyšáka, tahá ho sebou všude, do školky, na wc na spaní a když ho nemá, když se např pere brečí.
Jak byste to řešili?
Má trošku problém a adaptací, a ta u některých dětí se může objevit později, docházku bych nepřerušovala, ale naopak bych jí nic nezakazovala, spíš bych jí něco slíbila, že když nebude plakat, tak tam pojedme atd. Snažit se jí namotivovat, ujišťovat, že přijdeš, tehdy a tehdy…
Boji se a je nepolecenska.
Navic ztratila duveru uc. By to chtelo nejaky skolk. vylet nebo neco, aby se ji tam zalibilo. To ze neji by az tak nevadilo, hlavne at ji to jidlo nenuti.
Tady ve skolce bylo jedno taky par tydnu nejedla davali ji kakao, mleko ze to jedine si od uc. vzala a pak zlom uz byla ok.
@dlouha to mi přesně děláme, ted např v úterý byla hodná, tak dostala odměnu, ujištujeme jí taky pořád. Ví že přijdu včas, nikdy jsem pro ní pozdě nepřišla. To zakazování také není tak horké, mas jí zakážeme pohádku, a kouká až na večerníček.
@Kelsey práve když nastoupila, tak si učitelka dělala z ní srandu že to je kámo třídy, že všechny děti má na háku, společenská je až až, ted teda nevím, ale pořád mi vykládá, jak si hrála s tou a co dělali s tou druhou a tak
Já teda děti ve školce nemám, budou teprve nastupovat, ale kdyby se stalo, že by měly hysterický záchvat z bůhví jakého důvodu a učitelka ji zklidnila studenou vodou, to by mi vadilo hodně a udělala bych velký cirkus.
A pred tim incidentem taky byla takhle citlivá? (stýskání, spánek u vás atd.). Já bych se snazila jí tu potřebu naplnit, hodně s ní o tom mluvit a nikam jí nedávat na hlídání. Do školky ano, s tím, že zase přijdeš po obědě, že si tam bude hrát, kreslit,…, že se na ní děti těší, paní učitelka… Rozhodně nic nezakazovat a netrestat, to je opravdu úžasná rada ![]()
Ty znáš svoje dítě nejlíp, pokud se vyloženě trápí, snažila bych se jí to ulehčit. Pokud máš pocit, že je trošku vyčůraná a hraje to (čemuž by odpovídalo to, že dělá scény tobě a pak je v pohodě), tak bych jí nepovolovala (a zrovna třeba k babičce, kde je se sestrou, bych pro ní nejela).
Vím, že člověk nechce na tom malým človíčkovi napáchat škody, ale zase na druhou stranu nemůže se všechno točit jen kolem princezny.
Objednejte se k psychologovi a uvidíte.
@luca001 ani nevím jestli jsem sem napsala proč ten hysterák byl, kvůly tomu že chtěla aby učitelka mě zavolala, aby si pro ní přišla a ta to odmítla. Když mi to řekla učitelka byla jsem v takovém šoku, že jsem skoro ani nemluvila, pak jsem přišla s malou domů a probrali to s chlapem a druhý den šel s náma do školky a řešil to s tou učitelkou a ta pořád mluvila o tom že prostě na malou nic nefungovalo
@luca001 píše:
Já teda děti ve školce nemám, budou teprve nastupovat, ale kdyby se stalo, že by měly hysterický záchvat z bůhví jakého důvodu a učitelka ji zklidnila studenou vodou, to by mi vadilo hodně a udělala bych velký cirkus.
Ano, to je další věc
. Jestli jí jen např. omyla obličej nebo jí nějak namočila?
Tohle je trochu zvláštní. takovou separační úzkost spouští velký stres. asi postup ve školce nebyl vhodný, když to dcerku tak zasáhlo. je to na dobrou spolupráci s učitelkou. A teda měla bych podezření, že to bylo dost traumatické. Navíc zklidňovat studenou vodou, to je hodně předpotopní „pedagogický“ postup…
Hodně mě irituje, že píšeš, co paní uklízečka. Paní uklízečka má uklízet a ne přebírat dítě od rodičů a radit mu, co s ním při problémech. Nějak tam cítím větší problém v přístupu personálu. Nelíbilo by se mi to.
@AnastazieB dřív se jí vůbec nestýskalo když byla např u babičky, malá je dost společenská, porad by někde byla, začalo to až s tím hysterákem to stýskání. Jinak citlivá je od snad od narození, např když jsme museli min rok nechat utratit psa, brečela pomalu měsíc.
@AnastazieB píše:
Ano, to je další věc. Jestli jí jen např. omyla obličej nebo jí nějak namočila?
prý jí opláchla obličej ve studené vodě
Učitelka se mě pak ptala po tom incidentu jestli se u nás něco neděje. Ale u nás je všechno v pořádku.
@Saroya Ona si brečící děti bere jak uklízečka tak učitelka, ale ve většině případů uklízečka, je strašně moc hodná a milá. Tu učitelku měla starší dcera tři roky ve školce, tak jí znám dobře, vetší nastoupila do školy a malá místo ní do nové třídy, jsou tam 3a4leté. Ta učitelka je dost přísná to víme všichni ale jinak jsme s ní měli předtím menší problémy, s tím že když něco dítě vyvedlo ventilovala to v šatně před rodičema, místo aby si ho vzala na stranu aby to nikdo neslyšel.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.