Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Milé maminky, ještě bych měla jeden dotaz. Kdy a jak začínáte své ratolesti učit samostatně stolovat. Já se přiznám, že když vidím, jak prcka ta lžička neposlouchá, trvá mu to věčnost a jídlo je úplně všude, tak ho raději nakrmím sama a je po učení.
I tak je to s tím mým neposedou pěkná makačka. ![]()
Ani ho zatím moc nelámu na pití z hrnečku. A hrnek s „pítkem“ odmítá.
Neprošvihla jsem sand něco?
Jak jste na tom vy?
Jarča
Ahojky Jarčo.
Já nevím jak veliký je Tvůj jedlík, ale my máme 13m klučika. Mnohdy by moc rád jedl sám, ale 90% ze lžičky vždy spadne a ne vždy těch 10% doputuje do pusy. Takže ho krmím stále sama a pořád dokola mu vysvětluju, že sám nemůže. Maximálně mě udělá michy, michy /jako že to zamíchá/ a víc hold nemůže, protože by byl asi nonstop hladem
.
Co se týká hrnečku, tak se mu samozřejmě moc líbí z něho pít, když ho vidí u mě nebo u táty, ale všechno mu z té pusy zase vyteče. Jinak sám čaj pije z hrnečku z tou násoskou. Nevím jak se to přesně jmenuje… Z klasické flašky se silikonovým dudlem pije stále večer mlíčko.
Myslím, že na klasický hrnek a samostatné pití z něho mají děti tak do 3 let času dost. Vidím to i u kamarádek, kteří mají o rok starší děti, že ta flaška tam pořád je.. ![]()
Měj se fajn a ať se Vám hezky papá
S 16 tt + Matýsek 13m
Ahoj,
nic si z toho nedělej,našemu malýmu jsou 2roky a dodnes nejí sám.Ne že by jíst sám neuměl,ale do něho prostě to jídlo musim „nasoukat“,jinak by se nenajedl.A to ještě musí být zabavenej,třeba si malovat nebo prostě něco dělat,aby si neuvědomil že vlasně jí.Jinak jogurt Prince s bombonkama spapá úplně sám!Ale obědy-to je hrůza. ![]()
Ale každý dítě je jiný a tobě přeji ať máš jedlíka,který se brzy napapá sám
Kelinka
Náš skoro dvouletý princ se sice nají sám, ale jenom prstama. ![]()
Odmalička miluje jídlo nakrájené na malé kousky a rád se tím krmí…jenže to značně omezuje to, co mu mohu dávat. Kaše nepřicházejí v úvahu, z polívky vybere prstíkama co se dá a zbytek odmítá…Občas se sice pokusí něco vytvořit se lžící, ale očividně ho to nebaví…raději to ze lžíce sebere ručičkou a jsme zase na začátku. ![]()
Moc se tím netrápím, jenom doufám, že mu tenhle způsob stolování nezůstane napořád…
Ahoj, mám jedinou radu. Obrň se trpělivostí, připrav igelity pod židličku a nech dítko, ať se potrápí samo.
Sice to bude zprvu o nervy a dítě bude víc hladové, než najedené..ale vše se musí naučit!
Naší Kačence budou dva, je silně nedonošená, takže bych měla ještě tři měsíce odečítat, ale nají se v pohodě sama. Dokonce poslední dobou už kolem není takový binec.
Skvěle ovládá lžičku, lžíci a vidličku. No holt a co nejde, tak dotáhne ručičkou ![]()
Konečně se najíme všichni v klidu, já zasahuji, jen pokud spěcháme, tak aby to bylo rychleji.
miselline+Kačenka
Ahoj, koukni se na tyhle článečky: http://www.vasedeti.cz/clanky.php?…dle&clanek=115
http://www.vasedeti.cz/clanky.php?…dlo%20a%20tresty&clanek=163
http://www.vasedeti.cz/clanky.php?…ní%20samostatnosti%20%20-%20Problémy%20s%20jídlem&clanek=151
já jsem u našeho staršího dítěte udělala tu chybu, že jsem zastávala názor, že jídlo není hračka. Teď jsou mu tři roky a pořád ho více méně krmíme. Né že by to neuměl sám, ale stávkuje (v tom asi bude částečně i žárlivost na mladšího sourozence) a zase tak bravurně lžíci neovládá.
U mladšího dítěte jsem si asi v 16.měsících všimla, že se parádně trefí do pusinky. Začala jsem jí tedy lžíci dávat (ale už dřív při krmení jsme jí lžičku dávali do ruky a ona si s ní hrála - hrabala se v jídle), během pár dnů začala odmítat moji pomoc a od té doby jí sama. Jen pár jídel je ochotná si ode mě vzít. Samozřejmě že spousta jídla končí všude možně, ale už jsem to překonala, po jídle ji holt umeju žínkou, převleču, uklidím a je to. Řekla bych , že ve třech letech bude jíst úplně sama, zatímco toho staršího budem nejspíš pořád krmit
. Chce to prostě zkusit. Kamarádka mi říkala to samé - v roce a půl dala svému klučíkovi lžíci do ruky a jez! Vydržela ten nepořádek a kluk okolo dvou let jedl sám i polívku. Takže asi to bude pravda, teď vidím na vlastní oči, že to tak funguje. Každým dnem se holka zlepšuje. Vyjímka je, pokud nemá velký hlad a s jídlem si pak spíš hraje, ale s tím se nedá nic dělat. Taky se někdy děti vrací jakoby zpět, takže i dítě, které samostatně jedlo, může na chvíli zase vyžadovat krmení nebo se v jídle jen tak nimrá. Ale chce to asi pouze vydržet. ![]()