balení na široko

146
4.5.05 18:27

balení na široko

zdravím vás holky.dnes jsem byla na kyčlích ve 4.měs.a Barunka nemá zcela vyvinuté jadérko na kyčli moc tomu nerozumím ale doktor říkal že mám balit naširoko.když jsem se ptala jak řekl že prostě to nějak udělejte aby měla roztáhnuté co nejvíc nožky.PROSÍM nemáte některá zkušenost jak bych to měla dělat?používám pampersky a látkovou plenu mám dát na to?a čím se přichytí a pomůže to vůbec?PŘEDEM DÍKY za nějaké poznatky.ryka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
379
4.5.05 18:34

ahoj Ryko,
ja jsem davala normalne jednorazovku a na to dve pliny a zapnula to do bodycka.existuji i igelitove kalhotky,ale v teplem pocasi zase kvuli zaparovani.....

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3420
4.5.05 20:26

Ryko,

já jsem dávala Pampersku a jednu plínu poskládanou do ,,draka,,–dva protilehlérohy k soběvznikne kosočtverec s delším spodním cípem,vrchní trojůhelník dát směrem dol. a spodní ohnout napůl.Pak jjsem Štěpulu do toho zavázala,upevnila sponkou co se používá na obinadla.
Protože během ´jednoho dne s pamperskou,2.látkovými a igelitkama se oprudil a dodneska se toho nemůžeme zbavit :roll:
Jinak kyčlíky měl za 3 týdny OK.

Rychlé dorostení jadýrka řejí Gabka a Štěpula 2,5měsíce

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
538
4.5.05 21:09

Ahojky,
já skládala plínu na třetinu, dala přes pampersku a přes to kalhotky. Z nich jsem ale vystřihla ten igelit a bylo to super. Pužívala jsem to ale jen na noc.
Albi a Anika

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
334
4.5.05 21:41

Ahojky,

my měly skládat plíny taky na třetiny. A dokonce 3ks plen. Naše Domi pak byla jak „Brouk a babka“… Musela jsem jí podkládat i hlavičku, jinak by jí snad zapadnul jazyk, jak ležela na šikmo… My neměly používat ani tu jednorázovou plínu, aby se výsledek dostavil včas.
Držíme palce, ať se jadérka dovyvinou v pořádku…

Jarka a Domi (6měs a týden)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
4.5.05 22:18

Ahoj,

dáváme širokáče doteď, ale naštěstí již jen na noc.
Dávám na jednorázovku dvě pleny složené na třetiny, dám je ale tak, aby konce nekončily na stejném místě, prostě aby nevznikl na zádech schod. Jde to v pohodě, lépe s těmi většími plenami (v krámě jsme koupili balík bavlněných menších a větších - ty větší dokáží udržet ty nohy lépe od sebe). Na to takový trojúhelník z látky se sucháči, aby to bylo nastavitelné a udrželo to pevné. Je důležité na to nekašlat, tak opruzeniny neopruzeniny, holt v tom od léta doteď vydržela, snažili jsme se při přebalování déle být jen na vzduchu.. Nyní, co je to jen na noc, tak už je to zcela OK…
Tak držím palce, ať se too co nejdřív zbavíte. Nám hrozili „dečkou“, takže oproti ní jsou širokáče ještě havaj..
 E.

• Citovat
  • Upravit
515
4.5.05 22:28

Ryka,

čo som čítala o jadierkach, na ich vývoj ABSOLÚTNE NEMÁ VPLYV široké balenie. Je to vec daná geneticky, jediné opatrenie, ktoré sa odporúča, je pravidelné podávanie dávky vitamínu D. Ak dieťa nemá pri ultrazvukovom vyšetrení dyspláziu bedrového kĺbu a jediný problém sú nevyzreté jadierka, netreba ho baliť naširoko.
Okopírujem Ti tu celý článok, v ktorom sa to spomína (je z časopisu Dieťa, celú redakčnú radu tvoria lekári - odborníci):

Názov: Jadierka
Oblasť: DETSKÁ PORADŇA
Autor: doc. MUDr. Darina Chovancová, CSc.
Publikované: 01.12.2004 článok vyšiel v čísle: 6/2004

„Už pri prepúšťaní z nemocnice mi pani doktorka povedala, že môj Damian nemá celkom v poriadku jadierka. Nekládla na to dôraz a ja som to prebrala iba ako informáciu, ktorej som tiež nevenovala dostatočnú pozornosť. Myslela som si, že keď ho budem baliť do poštolkových nohavičiek, jadierka čoskoro dorastú. Ani po poslednej kontrole, keď mal syn šesť a pol mesiaca, mu však jadierka nedorástli a pán doktor povedal, že už netreba chodiť na kontrolu. Je to vraj „veľký chlap" a jadierka má malé. Neodporučil nám žiadne rehabilitácie, ďalšie viazanie „naširoko" a podobne. Chcela by som vedieť, prečo mu doteraz jadierka dostatočne nenarástli a či mu netreba podávať nejaké minerálne látky či vitamíny. Tiež ma zaujíma, či nebude mať problémy s chôdzou. Už teraz, hoci ešte nemá ani sedem mesiacov, v postieľke nechce sedieť, iba stojí. Nebude to mať negatívny vplyv na jeho rast? Rada by som tiež vedela, keď už nemáme ísť na ďalšiu kontrolu, ako budeme vedieť, že synčekovi jadierka dorástli a že je všetko v poriadku." (Dana Maceková z Nového Mesta nad Váhom)

Vrodená dysplázia bedrového zhybu patrí u nás medzi najčastejšie vrodené chyby. Prečo to tak je, zatiaľ presne nevieme. Vývoj bedrového zhybu je pomerne komplikovaný. Hlavica stehnovej kosti a kĺbová jamka sa vytvárajú z rovnakého embryonálneho základu, pričom už v 11. gestačnom týždni je vývoj kĺbu ukončený. Pri narodení ich tvorí chrupavka, kostené základy kĺbu sa vytvárajú postupne. Tvorba tzv. jadierok, čo sú v podstate „ostrovčeky tvoriacej sa kosti", prebieha na základe genetikou ovplyvneného plánu u každého jedinca individuálne. Počas novorodeneckého obdobia voľnosť kĺbového puzdra bedrových zhybov umožňuje spontánny voľný pohyb hlavice stehnovej kosti. Počas niekoľkých dní sa za normálnych okolností kĺb a ďalší vývoj kosteného základu bedrovej jamky stabilizujú. Pre správny vývoj treba, aby sa hlavica stehnovej kosti uložila v správnej polohe. Ak takáto poloha kvôli určitým príčinám nie je možná, nastáva tzv. subluxácia alebo až luxácia (vykĺbenie) bedrového zhybu. Svaly, ktoré obklopujú kĺb, sa sťahujú a celá funkcia zhybu sa naruší. Takáto dislokácia môže vzniknúť počas štyroch období - v 12. týždni, 18. týždni alebo počas posledných štyroch týždňov vnútromaternicového vývinu alebo v období po narodení. Výskyt dysplázie v rodine, poloha panvovým koncom (zadočkom), ženské pohlavie, vrodené chyby dolných končatín sa vo vzťahu k výskytu dysplázie bedrových zhybov považujú za vysoko rizikové faktory.

V našej populácii sa uvádza až 10 % výskyt tejto anomálie. Na základe takéhoto vysokého výskytu dysplázie sa zaviedol skríning, t. j. jednoduché a spoľahlivé vyšetrenie, ktoré odhalí túto vrodenú chybu a umožní včasnou liečbou predísť vzniku trvalých následkov. Tento skríning sa realizuje v troch stupňoch. Už pred prepustením z pôrodnice dieťa vyšetrí skúsený detský lekár alebo ortopéd - zhodnotí postavenie dolných končatín a použije špeciálny, tzv. Ortolaniho manéver. Keďže je kĺb pomerne voľný, odporúčame tzv. široké balenie, ktoré umožní správne formovanie všetkých súčastí bedrového zhybu. Ďalšie vyšetrenie spočíva v ultrazvukovom vyšetrení bedrových zhybov medzi 4. až 6. týždňom života dieťaťa. Tam, kde nie je k dispozícii ultrazvukový prístroj, možno dieťa vyšetriť aj röntgenologicky v troch mesiacoch. Ak lekár nenájde príznaky dysplázie, nie je potrebné klinické vyšetrenie u ortopéda. To tvorí tretí stupeň skríningu. Ultrazvukové vlny kosťou neprenikajú, ale možno nimi dobre zobraziť chrupavkové časti, resp. postavenie hlavice stehnovej kosti. Práve široké balenie tvorí najúčinnejší spôsob prevencie, ale aj liečby dysplázie bedrového zhybu. Pri závažnej dysplázii ortopédi používajú špeciálne pomôcky, ako sú Frejkova perinka alebo Pavlíkove remence.

Z listu našej pacientky je jasné, že na základe uvedených vyšetrení boli anatomické pomery bedrových zhybov jej syna bez chorobných zmien, a preto nevyžadovali ďalšie vyšetrenia a liečbu. Jadierka, ktoré sa pri vyšetrení bedrových zhybov posudzujú, svedčia len o tom, či sa už vytvoril kostený základ bedrovej jamky alebo nie. Tvorba jadierok je, ako sme už uviedli, daná geneticky, súvisí s tzv. kostným vekom. Za normálnych okolností sa tieto jadierka vytvárajú okolo 4. až 6. mesiaca po narodení, ale niektoré deti, u ktorých sa aj prerezávanie zubov môže objaviť neskôr, môžu mať jadierka vytvorené až okolo 10. mesiaca. Potrebujú len odporúčanú dávku vitamínu D, ale žiadnu inú liečbu nevyžadujú. Ani pohybovú aktivitu dieťaťa nemusíme obmedzovať. Pokiaľ vaše dieťa uprednostňuje státie, doprajte mu tento pohyb. Nemusí sedieť, hrajte sa s ním tak, aby lozilo po štyroch a keď sa samo postaví, je to v poriadku. V tom, čo dieťa dokáže spraviť samo bez našej pomoci, ho netreba obmedzovať.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
472
4.5.05 22:49

A pak si vyber!Co doktor to názor :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
146
4.5.05 22:50

holky,díky za tipy.ted v létě to bude docela zahul.malá nesnáší teplo na kontrolu jdem až za 3.měs.zítra začnu dnes jsem miláčka nechala ještě povegetit.vyzkouším vše.ahojky a hlavně zdravé děti.ryka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
738
5.5.05 05:58

Ahojky,

my měly s mojí Markétkou stejný problém, ale řešily jsme ho už v 6. týdnu. Pan doktor mi dal takovou dečku, která se používala na oblečení. To znamená, že malá měla jednorázovku, dupiny a na to dečku mezi nohama. Ta dečka měla jakoby kšandy na suchej zip, takže její popruhy vedly přes ramínka a vepředu se to zapínalo na suchý zip.

Kdybys chtěla pošlu Ti fotku.

Prvních 6 týdnů jsem měli dávat plenku navíc. Já jsem jí dávala na jednorázovku,malá to měla pořád někde schumtaný a byla pod tím spařená. Tohle byla paráda, nebyla nikde otlačená, nosila to na noc a vždycky doma, ven ne, protože jsem se s tí nevešly do žádný kombinézky.

Ale po 6 týdnech nošení, měla jadérka ve 3 měsících krásně vyvinutá a dečka mohla jít pryč.

Markéta a Markétka 7m.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1138
5.5.05 08:29

Ahojky,
jen prosím Tě problém nepodcěňuj. My dávali poctivě dečku, ale úhel kyčelního kloubu, není ještě ok ,tak jsme na léto dostali řemínky, právě jako prevenci opruzenin. Kupodivu řemínky umožňují Evulce víc pohybu než dečka a nožičku má stále ve správném úhlu. Taky jsem nebyla spokojená, že tohle musí nosit, na druhou stranu jsem byla připravená, že tato eventualita může nastat. Takže si říkám, lépe teď, než aby pak celý život měla problém s kloubkem, protože se máma nemohla s řemínky vyrovnat.
Vydrž,
Pavla + Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1503
5.5.05 08:46

ahoj, taky bych to jen tak nenechávala.My měli zprvu široké balení a nakonec jsme skončili s dečkou.Ale pak jsem přišla na to, že zlatá dečka!
S širokým balením jsem se trápila jak já, tak Kačka, kdežto dečku jsme měli nandanou hned a byl klid.
Jen počítej, že může mít trošku zbržděn vývoj-mrňous se nemůže hýbat tak, jak by potřeboval.
Miselline

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
5.5.05 08:55

Ahoj holky,
zkoušela jste některá abdukční kalhotky marwell?

• Citovat
  • Upravit
25
5.5.05 11:23

Ahoj,
pevně stojím za abdukčníma kalhotkama Marwell :! .
Plně to nahrazuje to široké balení plen a mimčo má rozevřené nožičky přesně tak, jak si to ortopedové představují. Navíc pokud si je necháš předepsat od doktora - ortopeda, pediatra - tak ti je plně hradí pojišťovna :D . Více info o nich najdeš na www.marwell.cz
My měli ze začátku taky široké balení plen. Takže jsem dávala jednorázovku nato 2 balvněné plínky a připevnila jsem to ortopedickýma kalhotkama. Nejdřív jsem používala kalhotky normální, ale v poradně mi ukázali,že jsou špatné -jak mají to zapínání na suchý zip, tak to je široké a mimčo to nutí mít nožičky níž než je potřeba.
Určitě ale souhlasím s holkama - nenechávat to jen tak :! :!
Viděla jsem holčičku, která skončila s berlema, protože ji mamka litovala, aby ji dávala široké balení :cry: .
Je pravda,že pro děti to není příjemné, ale rozhodně to stojí za to,aby mimčo bylo zdravé a mohlo normálně chodit a běhat :!
Přeju hodně trpělivosti :D

Radka a Kačka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2480
5.5.05 11:27

Ahoj!

Mně přijde, že máš teda divného ortopeda, když ti ani nevysvětlil, jak ji máš balit.

Můj syn měl v půl roce asymetrii jader, tzn. že neměl dovyvinuté jedno jadérko, ale široké balení nám nenařídil. Asi v devíti měsících jsme tam byli znovu a už je měl vpořádku.
Pokud teda nebyl jiný problém, než jen ta jadérka, tak mi to přijde zvláštní, že máš dávat široké balení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí